Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

cześć tu Sławomir

witam wszystkich czytelników których udało mi się poznać na spotkaniu w Zakopanem w zeszłym roku i tych których jeszcze nie poznałem.

Mam ogromną prośbę do Was, przeglądam forum i szukam przepisów na solankę do różnych kawałków wieprzowiny czyli szynka, schab, karkówka, boczek i szynka wołowa bo to chcę uwędzić na święta.

do tej pory używałem mieszanki przypraw z przepisu mojego dziadka ale stosowałem go do całego mięsa a teraz chciałbym aby każda wędlina jednak miała nie co inną mieszankę przypraw aby różnice w smaku były większe i podkreślały smak mięsa.

Pewnie źle szukam bo nie mogę sam znaleźć dlatego proszę jeśli trafi się dobra dusza i podeśle link bądź przepis będę wdzięczny.

 

przepis mojego dziadka

 

Wędzenie wieprzowiny
 
lp. przyprawy Na 5 kg.
  1 ziele angielskie 3-5 ziaren
  2 jałowiec 3-5 ziaren
  3 kminek 3-5 ziaren
  4 goździki 3-5 ziaren 
  5 kolendra 20 ziaren
  6 listek laurowy 3 średnich  liści
  7 pieprz czarny 6 ziaren
  8 majeranek 1 Łyżeczka od herbaty
  9 curry 1 na czubek łyżeczki
10 kurkuma 1 na czubek łyżeczki
11 ziele czombru 1 szczypta w palce
12 zioła prowansalskie 1 szczypta w palce
13 gorczyca 10 ziaren
14 koper 1 szczypta w palce
15 papryka mielona 1 na czubek łyżeczki
16 rozmaryn 1 na czubek łyżeczki

 

z góry dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

cześć tu Sławomir

witam wszystkich czytelników których udało mi się poznać na spotkaniu w Zakopanem w zeszłym roku i tych których jeszcze nie poznałem.

Mam ogromną prośbę do Was, przeglądam forum i szukam przepisów na solankę do różnych kawałków wieprzowiny czyli szynka, schab, karkówka, boczek i szynka wołowa bo to chcę uwędzić na święta.

do tej pory używałem mieszanki przypraw z przepisu mojego dziadka ale stosowałem go do całego mięsa a teraz chciałbym aby każda wędlina jednak miała nie co inną mieszankę przypraw aby różnice w smaku były większe i podkreślały smak mięsa.

Pewnie źle szukam bo nie mogę sam znaleźć dlatego proszę jeśli trafi się dobra dusza i podeśle link bądź przepis będę wdzięczny.

 

przepis mojego dziadka

 

Wędzenie wieprzowiny

 

lp. przyprawy Na 5 kg.

1 ziele angielskie 3-5 ziaren

2 jałowiec 3-5 ziaren

3 kminek 3-5 ziaren

4 goździki 3-5 ziaren

5 kolendra 20 ziaren

6 listek laurowy 3 średnich liści

7 pieprz czarny 6 ziaren

8 majeranek 1 Łyżeczka od herbaty

9 curry 1 na czubek łyżeczki

10 kurkuma 1 na czubek łyżeczki

11 ziele czombru 1 szczypta w palce

12 zioła prowansalskie 1 szczypta w palce

13 gorczyca 10 ziaren

14 koper 1 szczypta w palce

15 papryka mielona 1 na czubek łyżeczki

16 rozmaryn 1 na czubek łyżeczki

 

z góry dziękuję

Witam.Naprawdę dziadek to wszystko dodawał do solanki?? Musiał byś szukać w przepisach na marynatę. Solanki zawierają tylko peklosòl i może dlatego trudno Ci było znaleźć.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735467
Udostępnij na innych stronach

 

 

  aby różnice w smaku były większe i podkreślały smak mięsa.

Przepis jest prosty: woda + peklosól + mięso + odrobina serca i zaangażowania. Nic więcej.

Jak chcesz mieć podkreślony smak mięsa jednocześnie zabijając/zakrywając go aromatem przypraw?

Tutaj masz sposób do peklowania wg.Szczepana który ja stosuję od lat (jest jeszcze tabela Dziadka ale dla mnie osobiście wędzonki wychodzą wtedy za słone)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

Spróbuj raz zrobić tylko na samej peklosoli, a później będziesz ewentualnie dokładał sobie aromat/smak przypraw.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735476
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze robię solankę z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Zalewam to woda i robie wywar. Do solanki dodaje czosnek w ząbkach plus zrobiony wywar. Dorzucam też trochę cukru 1-2% oraz 50ml przyprawy Maggi na 10L solanki. Zdaje się że wyczytałem to gdzieś u DZIADKA przey pierwszym wędzeniu i tak zostało. Jak dla mnie i reszty to przepis w punkt. Ze słonością wzoruję się na Tabeli DZIADKA, tylę ze ujmuję 30% soli. Taka proporcja jest dla mnei idealna. Jeśli chodzi o przyprawy do tego wywaru to wg uznania. Poszukaj na forum wskazówek odnośnie pierwszego wędzenia wg DZIADKA (tekst z fragemnetem gdzie biegał na pieczarki w międzyczasie:). Tam wszystko znajdziesz. Powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735508
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze robię solankę z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Zalewam to woda i robie wywar. Do solanki dodaje czosnek w ząbkach plus zrobiony wywar. Dorzucam też trochę cukru 1-2% oraz 50ml przyprawy Maggi na 10L solanki. Zdaje się że wyczytałem to gdzieś u

Czyli powstaje tzw. "Berbelucha", psująca prawdziwy smak wędliny. W poprzednim poście Wróbelek "zaćwierkał" czego należy używać do peklowania aby szynka smakowała szynką, schab schabem, itd. itp. a nie wszystko na jedno kopyto.Tyle już było na ten temat :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735517
Udostępnij na innych stronach

@Zadymiam. Spróbuj. Tylko spróbuj raz. Zrób tylko na peklosoli. Po pierwsze samoczynnie uzyskasz efekt o jaki Ci chodzi ,a więc różne smaki w zależności od rodzaju mięsa. Po drugie, jest szansa że już zawsze będziesz tak robił. Pisze to opierając się na własnym doświadczeniu. Długo stosowałem czosnek liść i mariana do peklowania. (pekluje na sucho). Kiedyś spróbowałem inspirowany opiniami speców z tego forum na samej pekli. Tak już zostało. Nic tymi przyprawami nie da się poprawić(chyba że chu......we mięso) a wiele można zepsuć. Po prostu spróbuj. Jak nie podpasi?- walczysz dalej.Pozdrawiam.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735530
Udostępnij na innych stronach

Jak już bardzo będziesz chciał zepsuć smak, to zawsze możesz czosnek i te inne dodatki nałożyć na kanapkę ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735543
Udostępnij na innych stronach

Też kiedyś na początku nauki wędzarniczej stosowałem różne mieszanki oraz mikstury i nic dobrego oprócz biegania i ciągłego sprawdzania zalewy nie wynikało.

Przyjąłem sensowne i dobre rady z forum - tylko peklosól, woda i mięso - uwierz nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne a wszystkie dodatkowe smaki i posmaki możesz uzyskać przyprawami na kanapce  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735550
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Tymi przyprawami nie da się nic poprawić, (chyba że chu......we mięso) a wiele można zepsuć.

 

 

Nic dodać, nic ująć :D:thumbsup::clap: !!!

 

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735569
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko spróbuj raz. Zrób tylko na peklosoli
 W pełni potwierdzam poczujesz smak mięsa - Naprawdę pysznego - ba każdy mięsien ma inny smak  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735576
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za szybkie i jak się okazuje proste odpowiedzi.

Woda, peklosól i mięso.

Spróbuję po Waszemu bo jedność w głosie i doświadczenie wyczytać tylko potrafię.

 

Jeszcze raz dziękuję i udanych wędzonek wszystkim życzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735592
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.