Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy, po raz pierwszy zrobiłem boczek prasowany. Akurat wyszło mi z dwóch kawałków. Łączenie posypałem odrobiną żelatyny. Boczuś wyszedł smaczny i soczysty, jednak nie bardzo połączyły się te 2 warstwy. Za mało żelatyny?
Może macie jakiś inny sposób?

 

A... i zwolniłem docisk przy studzeniu...

post-108457-0-04703800-1639331545_thumb.jpg

post-108457-0-01187000-1639331600_thumb.jpg

post-108457-0-50570000-1639331622_thumb.jpg

Edytowane przez Rafal78
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z tym, co podają w 16-ce, docisk przy studzeniu powinno się jeszcze wzmocnić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737221
Udostępnij na innych stronach

 

 

koledzy

 

 

 

nie bardzo połączyły się te 2 warstwy

Aby stworzyć najlepsze warunki do połączenia warstw mięsa należy łączone powierzchnie odczyścić z  błon/omięsnej i tłuszczu.

Dobrze wiąże się tylko białko z białkiem.

Można też ponacinać te powierzchnie a nawet potrzeć je tarką.

Problem występuje też przy elementach zwijanych, np. szynkach (szczególnie z dzika) lub elementach nadziewanych polędwiczkami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737245
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może macie jakiś inny sposób?

Ja oprócz posypania żelatyną jeszcze uplastyczniam stykające się ze sobą powierzchnie mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737251
Udostępnij na innych stronach

Żelatyna mięsa nie skleja.Wiąże wodę

 

... i zwolniłem docisk przy studzeniu...

Zwolnienie docisku to błęd.Żeby się skleiło trzeba dobrze oczyszczone mięso z błon uplastycznić.No i trzeba mieć mięso ,które dobrze klei.Złożenie też nie może być tłuszczem tylko mięso do mięsa

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737259
Udostępnij na innych stronach

ednak nie bardzo połączyły się te 2 warstwy.

 

 

Osobiście nigdy nie miałem z tym problemów i jakoś się nie przykładałem do tego ,a może mi się tak tylko wydaje ,że się nie przykładałem  ;)  co bym nie robił i chciał połączyć zawsze wychodziło i z efektów byłem zadowolony. . ;) kilka fotek dla przykładu 

post-72431-0-10587900-1639387667_thumb.jpgpost-72431-0-91250600-1639387674_thumb.jpgpost-72431-0-98679800-1639387680_thumb.jpgpost-72431-0-63945000-1639387690_thumb.jpgpost-72431-0-53497900-1639387705_thumb.jpgpost-72431-0-13534300-1639387719_thumb.jpgpost-72431-0-28934400-1639387724_thumb.jpgpost-72431-0-45313900-1639387729_thumb.jpgpost-72431-0-26415000-1639387738_thumb.jpg

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737342
Udostępnij na innych stronach

 

 

a może mi się tak tylko wydaje ,że się nie przykładałem

Nic dodać nic ująć :yes: :yes: :yes:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737349
Udostępnij na innych stronach

Osobiście do takich wyrobów jak tu zaprezentowałem podstawową sprawą jaką robiłem to starałem się dobrze uplastycznić mięsko, a jak są łączone jakieś większe kawałki to staram się aby powierzchnia łączonych kawałków które mają się stykać miała na wierzchu minimum około  3mm warstwy klejącej ,przeważnie robię to tłuczkiem do schabowych 

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737402
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.