Rafal78 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Szanowni koledzy, po raz pierwszy zrobiłem boczek prasowany. Akurat wyszło mi z dwóch kawałków. Łączenie posypałem odrobiną żelatyny. Boczuś wyszedł smaczny i soczysty, jednak nie bardzo połączyły się te 2 warstwy. Za mało żelatyny?Może macie jakiś inny sposób? A... i zwolniłem docisk przy studzeniu... Edytowane 12 Grudnia 2021 przez Rafal78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgodnie z tym, co podają w 16-ce, docisk przy studzeniu powinno się jeszcze wzmocnić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2021 I tutaj pewnie był problem,Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2021 koledzy nie bardzo połączyły się te 2 warstwy Aby stworzyć najlepsze warunki do połączenia warstw mięsa należy łączone powierzchnie odczyścić z błon/omięsnej i tłuszczu.Dobrze wiąże się tylko białko z białkiem.Można też ponacinać te powierzchnie a nawet potrzeć je tarką.Problem występuje też przy elementach zwijanych, np. szynkach (szczególnie z dzika) lub elementach nadziewanych polędwiczkami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Może macie jakiś inny sposób? Ja oprócz posypania żelatyną jeszcze uplastyczniam stykające się ze sobą powierzchnie mięsa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Żelatyna mięsa nie skleja.Wiąże wodę ... i zwolniłem docisk przy studzeniu...Zwolnienie docisku to błęd.Żeby się skleiło trzeba dobrze oczyszczone mięso z błon uplastycznić.No i trzeba mieć mięso ,które dobrze klei.Złożenie też nie może być tłuszczem tylko mięso do mięsa Edytowane 12 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Dziękuję za wskazówki, następnym razem zastosuję się do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) ednak nie bardzo połączyły się te 2 warstwy. Osobiście nigdy nie miałem z tym problemów i jakoś się nie przykładałem do tego ,a może mi się tak tylko wydaje ,że się nie przykładałem co bym nie robił i chciał połączyć zawsze wychodziło i z efektów byłem zadowolony. . kilka fotek dla przykładu Edytowane 13 Grudnia 2021 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2021 a może mi się tak tylko wydaje ,że się nie przykładałem Nic dodać nic ująć :yes: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Osobiście do takich wyrobów jak tu zaprezentowałem podstawową sprawą jaką robiłem to starałem się dobrze uplastycznić mięsko, a jak są łączone jakieś większe kawałki to staram się aby powierzchnia łączonych kawałków które mają się stykać miała na wierzchu minimum około 3mm warstwy klejącej ,przeważnie robię to tłuczkiem do schabowych Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18767-boczek-prasowany/#findComment-737402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.