DZIADEK Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Października 2008 TOSHIBA - spokojnie przecież ja Tobie nie każę nadziewać maszynką .Masz dużo racji jak również Abratek , moje pisanie jest odmienne od trędu mody na nadziewarki .Ja jestem praktykiem a nie kolekcjonerem. mogę wymienić jeszcze inne wady takiego nadziewania ale to nie zmieni mego zdania, po prostu to jest szybsze i wygodniejsze. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Października 2008 Witam Posiadam nadziewarkę pionową 9l :blush: Dzisiaj robiłem salceson zważone produkty to 7.2kg do tego około jednego litra rosołu od gotowania nie licząc przypraw :smile: , to była akurat jedna nadziewarka . Pomimo że wyrobów nie robię za często ale jestem bardzo z niej zadowolony . Jeżeli chodzi o cofanie tłoka to przecież nie żaden problem ruszyć korbą troszkę do tyłu i nie zawsze to się robi , no a mycie to sama przyjemność jest to przecież idealna dla oka gładź . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Października 2008 moje pisanie jest odmienne od trędu mody na nadziewarki .Ja jestem praktykiem a nie kolekcjonerem Nie jestem ani trendy, ani kolekcjonerem. Przyjerzdżam do domu 3 - 4 razy w roku, musze wtedy narobić kielbachy dla siebie, rodzinki i znajomych na kolejne 3 -4 miesiące. Pozatym moje palce i inne części ciała jaki i ubioru są dla mnie cenniejsze :lol: :wink: :cool:Reszte napisał Abratek :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Października 2008 Hmmm... salceson nadziewarką? e to już chyba jednak przesada - nawet w wąskie poliamidy to można lejkiem lub butelką :rolleyes: , tak mi się wydaje... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Października 2008 Witam Hmmm... salceson nadziewarką? e to już chyba jednak przesada Ja wiem , dla mnie wygoda :smile: W tym akurat przypadku raz załadowałem i po kłopocie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Października 2008 mozliwość chwycenia odzieży / długich włosów i dalej to już wiadomo. Dlatego Tadzio "Kempes" zmienił fryzurę. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Października 2008 mozliwość chwycenia odzieży / długich włosów i dalej to już wiadomo. To chyba nie do mnie? Gdy robię wędliny włosy zawsze sobie spinam w kucyk. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2008 1/ Nie po to wymyślono nadziewarki żeby sobie utrudniać życie.2/ Sprzedawca który oferuje klientowi pokazane wyżej urządzenie czyli maszynkę do mielenia + silnik jest samobójcą lub ma bardzo dużo pieniędzy.To urządzenie nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa dla użytkownika i np. w przypadku utraty ręki macie prawo żądać odszkodowania. 3/ W moim sklepie nie kupicie takiego urządzenia bo nasze hobby ma być zdrowe ale również bezpieczne. Kasa to nie wszystko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Października 2008 W tym akurat przypadku raz załadowałem i po kłopocie . To musisz mieć jakieś ogromne lejki? No chyba że mocno rozdrabniasz mięso do salcesonu. andrzej k, pamiętasz jakie olbrzymie kawałki mięsa z głów wieprzowych były dawane na farsz brunszwickiego na ostatnim zlocie ? Chyba aż takich lejków nie masz? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Października 2008 Witam To musisz mieć jakieś ogromne lejki? Chyba już kiedyś podawałem ale ja do mojej nadziewarki przy kupnie dostałem zaraz takie lejki , podaje średnicę wewnątrz : 10mm; 16mm; 20mm i 30mm . Tym ostatnim nadziewałem ostatnio salcesony . Wszystkie lejki stal nierdzewna , polerowana na błysk . Długość lejka 20 cm Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Października 2008 Bardzo dobrze piszecie ja również sie zastanawiam jakim cudem na takim badziewiu można w godzinę nadziać 80kg kiełbasy a przy dobrych jelitach to i stówkę można wyciągnąć. I tylko dlatego to funkcjonuje, przy wiejskich wyrobach . bo reszta to same wady. A tak w ogóle to wszystko jest niebezpieczne -nóż , tasak .siekiera ,garnek z gorącą wodą, prąd, jazda samochodem również . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Października 2008 Dzisiaj nadziewałem swoim badziewiem kiełbasę i z ciekawości złapałem czas 28 kg 18 minut z malutką przerwą na nadzienie dwóch boczków. Organizacja stanowiska pracy identyczna z wyżej wstawioną fotką.Ps Dziadku ja odkręcam na bieżąco jak mi wychodzi z maszynki(sorry z badziewia) :devil: P. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Października 2008 Do kolegi kilka postów wyżej!!! Sprzedawca który oferuje klientowi pokazane wyżej urządzenie czyli maszynkę do mielenia + silnik jest samobójcą lub ma bardzo dużo pieniędzy. To urządzenie nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa dla użytkownika i np. w przypadku utraty ręki macie prawo żądać odszkodowania. Nie do końca jestem pewien czy o mnie chodzi :question: , . Odnośnie mojej maszynki to zdaję sobie z tego sprawę ,że jest to niebezpieczne urządzenie jak żyletka w ręku dwulatka i nie pozwalam nikomu pracować na niej poza mną , a broń Panie Boże o wkładanie ręki komu innemu poza mną. Pozdrawiam Cieplutko :wink: Zmieniłem z powodu złego odebrania posta kolegi Miro. Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Października 2008 DZIADEK, spec202, nie rozumiem zupełne Waszego sarkazmu :mellow: :rolleyes: każdy wybierze urządzenie na jakie go stać i jakie uważa za stosowne - informacji na temat jednych i drugich jest mnogo. Wykazujemy w tej dyskusji wady i zalety, ale nie zmuszamy nikogo do kupowania konkretnego rozwiązania, tematu bezpieczeństwa nie bagatelizowałbym na Waszym miejscu - nie zapominajcie na jakim forum jesteśmy, przypomnieć?... wędliny DOMOWYM SPOSOBEM czyli amatorskie! spec202, a już Twoich uwag pod adresem Miro nie rozumiem całkowicie :shock: co ma wspólnego wybór urządzenia z marżą Miro :rolleyes: - nie Twój interes kto ile zarabia, chcesz kupisz, nie chcesz nie kupisz proste! Miro działa po naszych namowach i świadomi jesteśmy kosztów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Października 2008 Dzisiaj nadziewałem swoim badziewiem kiełbasę i z ciekawości złapałem czas 28 kg 18 minut z malutką przerwą na nadzienie dwóch boczków A ja jestem zadowolony jak nadziewareczką 2,5l nadziewam sobie spokojnie, na luzie 10kg farszu w 40min. W porównaniu do tego jak przypomnę sobie nadziewanko Zelmerkirm 8, to nawet teraz marszczy mi się skóra na pewnej części ciała :grin: A przy okazji "biedna" Luiza ile się nasłuchała :sad: :shock: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Października 2008 Bardzo dobrze piszecie ja również sie zastanawiam jakim cudem na takim badziewiu można w godzinę nadziać 80kg kiełbasy a przy dobrych jelitach to i stówkę można wyciągnąć. I tylko dlatego to funkcjonuje, przy wiejskich wyrobach . bo reszta to same wady. Obrazek A tak w ogóle to wszystko jest niebezpieczne -nóż , tasak .siekiera ,garnek z gorącą wodą, prąd, jazda samochodem również . Pozdrawiam Sory Dziadek, ale niedawno krytykowałeś kogoś innego o niezachowanie podstawowych warunków sanitarnych, podważałeś też jakość nadziewarek wykonanych z nierdzewki / kwasowki i powstające tam rzekomo źródła narastania bakterii. A co widzimy na Twojej fotografii? Maszynka z pordzewiałym rantem – bezpośredni kontakt z surowym mięsem. Ściana przy stole roboczym / woła o pomstę do nieba / surowe cegły czymś pobiałkowane – diabli wiedzą co z tej ściany dosypie się do mięsa/kiełbasy. Nie wspomnę już o pordzewiałych innych elementach które tez się dotyka podczas pracy. Wyłącznik nie posiadający atestu kontaktu z zywnością, a dodtykasz go tą samą ręką co robisz kiełbasę, nie pomijam tez warunków bezpieczeństwa - jak go wyłączysz jak Tobie wkręci palce? Takie "coś" powinno być sterowane wyłącznikiem nożnym :!: Dobrze że sam określiłeś swoją nadziewarkę i uważam że trafnie. Ja bym nic nie ruszył do jedzenia co zostało zrobione tym sprzętem + w tych warunkach. To jest moje zdanie i może komuś się je nie spodoba, a każdy sam określa granice sanitarne dla własnych potrzeb. Podczas mojej produkcji mięso ma kontakt tylko z maszynką do mięsa, mieszalnikiem i nadziewarką – wszystkie te elementy wykonane są z nierdzewki / kwasówki, a praca tylko w rękawiczkach. Krojone jest na szklanym stole – trochę to tępi noże, ale od czego są ostrzałki. Wędliny wytrzymują o wiele dłużej, a jeżeli podawane na tym forum orientacyjne terminy przydatności. Mam też dodatkową pomoc ze strony sąsiada który pracuje w sanepidzie i każdą produkcje mi sprawdzi / opłata na przelew :lol: Dziadek - wiedze to Ty masz, teoretyczną i praktyczną, piszesz fajne posty i przepisy, ale co do sprzetu to się z Tobą niezgodzę :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Października 2008 Nie do końca jestem pewien czy o mnie chodzi :question: Przecież ty nie jesteś sprzedawcą tylko użytkownikiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Października 2008 Ja bym nic nie ruszył do jedzenia co zostało zrobione tym sprzętem + w tych warunkach.To się troszkę różnimy. Nie wiem, dlaczego Ci się ten sprzęt nie podoba, pomijając kwestię bezpieczeństwa ręki operatora. Wiem, że jest obecnie taka chora moda na robienie wszystkiego sterylnie i w rękawiczkach jednorazowych. To jest obłęd. Stosując się do wszystkich zaleceń sanepidu to trzeba by z głodu zejść z tego świata. Na szczęście do mojej kuchni i wędzarni przesada w żadną stronę nie zagości. Mam nadzieję, że się nie obraziłeś. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Października 2008 TOSHIBA- mało w życiu robiłeś i mało wiesz o produkcjach ja przeszedłem ten etap wymagań sanitarnych od lat 60-tych wtedy było gorzej i pamiętam jak wtedy to wyglądało. Do produkcji wcale nie trzeba błyszczących naczyń , kafelek na ścianach, oczywiście lepiej jak to jest wszystko. Dobra szczota gorąca woda i płyn odkażający i dokładne umycie to jest to co trzeba. A że się nie błyszczy to inna sprawa. Tak się zastanawiam po co ja to piszę przecież to nie moja maszynka ,ale zdjęcie moje .Pięknie piszesz jak robisz i pochwalam to, zapominasz że mięso jaszcze ma kontakt z Tobą i ty możesz zniweczyć wszystkie wymogi . Miło czytać Twoje posty mimo coraz bardziej napastliwego tonu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Października 2008 Miło czytać Twoje posty mimo coraz bardziej napastliwego tonu . PozdrawiamCisną mi się na usta słowa piosenki: "...a po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój... " Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Października 2008 Dziadku, jaka napastliwość?Ty wyraziłeś swoje zdanie i ja to uczyniłem.Chyba forum służy do dyskusji, a nie do jednostronnych monologów. Do reszty uwag – bez komentarza – mowa jest srebrem, ale milczenie złotem. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Października 2008 Gdy będziemy mniej więcej tak to robili bez wkładania palców to nam ich maszynka nie skróci no i z takim uśmiechem .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Października 2008 Witam Oj DZIADEK nie ma wąsa a już miał :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Października 2008 Oj DZIADEK nie ma wąsa a już miałZgolił. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Października 2008 :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/page/2/#findComment-44604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.