Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

. A konkretnie drugie wędzenie przedłuża trwałość nawet do roku

 

Żadna kiełbasa na zwykłej soli nie ma trwałości 1 rok o ile nie jest zamrożona.A gdzie masz zabezpieczenie bakteriologiczne.Samym wędzeniem nawet długim tego nie osiągniesz, ale nic Ci nie broni spróbować.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664891
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś wystarczała sień/spiżarka i sól ;)

Zabierając tego typu wędliny gdzieś w podróż też nie mieli przodkowie raczej lodówek a podróże/wyprawy trwały miesiącami.

No ale to moje zdanie na podstawie tego co czytam.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664894
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ale to moje zdanie na podstawie tego co czytam.

A wiesz ile soli zawierała wtedy wędlina? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664896
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś wystarczała sień/spiżarka i sól

Kiedyś zalewali kiełbasę smalcem, żeby właśnie długo ją przechować  no i słoność była zajebista

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664897
Udostępnij na innych stronach

 

 

A wiesz ile soli zawierała wtedy wędlina? :D

 

Dużo :D


[Dodano: 26 kwi 2020 - 20:18]

 

 

Kiedyś zalewali kiełbasę smalcem, żeby właśnie długo ją przechować no i słoność była zajebista

A to było też super wyjście.

Pamiętam jeszcze ten smak kiełbas/mięs


[Dodano: 26 kwi 2020 - 20:19]

Maxell, no to po co takie wpisy na stronie głównej że wytrzymują rok?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664898
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maxell, no to po co takie wpisy na stronie głównej że wytrzymują rok?

 

Tam jest użyta sól morska.To zupełnie inna sól niż warzonka, ale i tak uważam ,że nie wytrzyma roku nawet w lodówce. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664903
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tam jest użyta sól morska.To zupełnie inna sól niż warzonka, ale i tak uważam ,że nie wytrzyma roku nawet w lodówce

Owszem, wytrzyma ale nie w lodówce tylko w przewiewnym miejscu o niskiej wilgotności względnej. Po tak długim czasie zjadliwa będzie tylko kiełbasa w typie kruchej; ta z klejem będzie twarda jak kamień  :laugh:

Jeżeli użyta jest sól morska lub kamienna (zawiera azotany), kiełbasa jest pieczona i szybko wysuszona (uzyska niską aktywność wody) to wtedy może wisieć cały rok w normalnej spiżarni. W trakcie upałów wycieknie z niej najwyżej trochę tłuszczu.

Najbardziej krytyczne i zagrożone bakteriologicznie są pierwsze dni. Dlatego dla kiełbas bardziej uwodnionych zalecane jest ponowne wędzenie.

Piszę o wyrobach w kiełbaśnicach bo one najszybciej obsychają.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664907
Udostępnij na innych stronach

Wróbelku, to ile ton masz zamiar tej kiełbasy zrobić?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664908
Udostępnij na innych stronach

Wysuszona na wiórek i owszem,ale nie będzie to kiełbasa przypominajaca tą zrobioną rok temu.Poprzez suszenie konserwuje się mięso i ryby,ale mimo długiego okresu przydatności nie przypominają tych zrobionych rok temu.Typowym przykładem jest dorsz solony i suszony (sztokfisz).Żeby go normalnie spożyć po roku to trzeba go dobrze przed tym wymoczyć.To samo dotyczy mięsa.Szczególnie w krajach o ciepłym klimacie i braku lodówek tnie się mięso na cienkie paski i suszy.Żeby je potem zjeść trzeba je namoczyć lub ugotować bo inaczej przypominają podeszwę.Z kielbasą może problem.Moim zdaniem lepszym i smaczniejszym sposobem żeby kiełbasę przechować dłuższy okres bez zamrażania jest zalanie jej smalcem. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664909
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wróbelku, to ile ton masz zamiar tej kiełbasy zrobić?

Kilogram, ale będę jadł oszczędnie :D

A poważnie odpowiadałem tylko koledze że jest napisane że ma taką trwałość.

Chociaż może warto było by przetestować taki 'eksperyment". Tylko trzeba by było ochotnika znaleźć na konsumpcję.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664910
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci tak. mam lodówkę z systemem total no frost. Zawsze nadwyżki kiełbas podsuszamy przez kilka dni na strychu, następnie na kilka dni wędrują do lodówki, która wyrówna temperatury i ładnie dosuszy laski. Po kilku dniach wszystko jest porcjowane i pakowane do worków próżniowych. Na powrót do lodówki i.... czasem coś zostanie na drugi rok i jest zjadliwe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664914
Udostępnij na innych stronach

Swoją kiełbasę jadłem po 4m-cach najdłużej. Trzeba będzie wypróbować Twój sposób bo to fajna alternatywa dla mrożonek :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664915
Udostępnij na innych stronach

Tylko warunek  - usunąć jak najwięcej wilgoci i cały czas trzymać w lodówce osuszającej tak, by do woreczków pakować szybko zimną i suchą, a woreczki po odessaniu, od razu do lodówki. Nie może być rosy w woreczkach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664916
Udostępnij na innych stronach

No i znowu mały kamyczek wiedzy w moim ogródku :)  Dzięki Maxell. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664918
Udostępnij na innych stronach

 

Trochę mi ten deszcz pokrzyżował szyki z wędzeniem dzisiaj , wszystko miałem idealnie podsuszone , potem do gorącej wędzarni w celu dalszego podsuszenia , zacząłem wędzenie , a tu za 1,5 godziny jak lunęło i wszystko mi zalało w środku , nie miałem jak tego na nowo pod suszyć i wędziłem dalej , aż się za bardzo okopciło wszystko i zrobiło trochę kwaśne .

I to jeden z powodów aby zrobić wędzarnię na wzór kibelka (pomijam już fakt czy palenisko bezpośrednie/pośrednie czy kanałowe).

Wędzę w słońce i deszcz latem i zimą. Wszystko spływa jak po kaczce (znaczy dachu :) )

Dzięki za podpowiedz ,  nakapało mi do środka na produkty i się przez tą wilgoć osmoliło . No nic życie , było minęło i do przodu!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664922
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci tak. mam lodówkę z systemem total no frost. Zawsze nadwyżki kiełbas podsuszamy przez kilka dni na strychu, następnie na kilka dni wędrują do lodówki, która wyrówna temperatury i ładnie dosuszy laski. Po kilku dniach wszystko jest porcjowane i pakowane do worków próżniowych. Na powrót do lodówki i.... czasem coś zostanie na drugi rok i jest zjadliwe.

Ale to kiełbasy na samej soli? Czy na peklosoli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664968
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

chciałam zapytać, czy ktoś wie,  jak dobrać ilość, a dokładnie jak przeliczać ilość dodatku NaN02 do produkcji kiełbasy?? Wiedza potrzebna mi jest do pracy magisterskiej, ponieważ będę wytwarzać własną kiełbasę  :)  :)  :)  :)  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664992
Udostępnij na innych stronach

Wejdź sobie do naszego działu Polska tradycja masarska i tam na pewno coś znajdziesz. Ponad przewertuj  subforum Receptury branżowe i Podstawy technologii

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-665017
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.