arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) . A konkretnie drugie wędzenie przedłuża trwałość nawet do roku Żadna kiełbasa na zwykłej soli nie ma trwałości 1 rok o ile nie jest zamrożona.A gdzie masz zabezpieczenie bakteriologiczne.Samym wędzeniem nawet długim tego nie osiągniesz, ale nic Ci nie broni spróbować. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Kiedyś wystarczała sień/spiżarka i sól Zabierając tego typu wędliny gdzieś w podróż też nie mieli przodkowie raczej lodówek a podróże/wyprawy trwały miesiącami.No ale to moje zdanie na podstawie tego co czytam. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 No ale to moje zdanie na podstawie tego co czytam. A wiesz ile soli zawierała wtedy wędlina? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Kiedyś wystarczała sień/spiżarka i sólKiedyś zalewali kiełbasę smalcem, żeby właśnie długo ją przechować no i słoność była zajebista Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 A wiesz ile soli zawierała wtedy wędlina? Dużo [Dodano: 26 kwi 2020 - 20:18] Kiedyś zalewali kiełbasę smalcem, żeby właśnie długo ją przechować no i słoność była zajebista A to było też super wyjście.Pamiętam jeszcze ten smak kiełbas/mięs[Dodano: 26 kwi 2020 - 20:19]Maxell, no to po co takie wpisy na stronie głównej że wytrzymują rok? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Maxell, no to po co takie wpisy na stronie głównej że wytrzymują rok? Tam jest użyta sól morska.To zupełnie inna sól niż warzonka, ale i tak uważam ,że nie wytrzyma roku nawet w lodówce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Tam jest użyta sól morska.To zupełnie inna sól niż warzonka, ale i tak uważam ,że nie wytrzyma roku nawet w lodówce Owszem, wytrzyma ale nie w lodówce tylko w przewiewnym miejscu o niskiej wilgotności względnej. Po tak długim czasie zjadliwa będzie tylko kiełbasa w typie kruchej; ta z klejem będzie twarda jak kamień Jeżeli użyta jest sól morska lub kamienna (zawiera azotany), kiełbasa jest pieczona i szybko wysuszona (uzyska niską aktywność wody) to wtedy może wisieć cały rok w normalnej spiżarni. W trakcie upałów wycieknie z niej najwyżej trochę tłuszczu.Najbardziej krytyczne i zagrożone bakteriologicznie są pierwsze dni. Dlatego dla kiełbas bardziej uwodnionych zalecane jest ponowne wędzenie.Piszę o wyrobach w kiełbaśnicach bo one najszybciej obsychają. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Wróbelku, to ile ton masz zamiar tej kiełbasy zrobić? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Wysuszona na wiórek i owszem,ale nie będzie to kiełbasa przypominajaca tą zrobioną rok temu.Poprzez suszenie konserwuje się mięso i ryby,ale mimo długiego okresu przydatności nie przypominają tych zrobionych rok temu.Typowym przykładem jest dorsz solony i suszony (sztokfisz).Żeby go normalnie spożyć po roku to trzeba go dobrze przed tym wymoczyć.To samo dotyczy mięsa.Szczególnie w krajach o ciepłym klimacie i braku lodówek tnie się mięso na cienkie paski i suszy.Żeby je potem zjeść trzeba je namoczyć lub ugotować bo inaczej przypominają podeszwę.Z kielbasą może problem.Moim zdaniem lepszym i smaczniejszym sposobem żeby kiełbasę przechować dłuższy okres bez zamrażania jest zalanie jej smalcem. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Wróbelku, to ile ton masz zamiar tej kiełbasy zrobić? Kilogram, ale będę jadł oszczędnie A poważnie odpowiadałem tylko koledze że jest napisane że ma taką trwałość.Chociaż może warto było by przetestować taki 'eksperyment". Tylko trzeba by było ochotnika znaleźć na konsumpcję. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Powiem Ci tak. mam lodówkę z systemem total no frost. Zawsze nadwyżki kiełbas podsuszamy przez kilka dni na strychu, następnie na kilka dni wędrują do lodówki, która wyrówna temperatury i ładnie dosuszy laski. Po kilku dniach wszystko jest porcjowane i pakowane do worków próżniowych. Na powrót do lodówki i.... czasem coś zostanie na drugi rok i jest zjadliwe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Swoją kiełbasę jadłem po 4m-cach najdłużej. Trzeba będzie wypróbować Twój sposób bo to fajna alternatywa dla mrożonek Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Tylko warunek - usunąć jak najwięcej wilgoci i cały czas trzymać w lodówce osuszającej tak, by do woreczków pakować szybko zimną i suchą, a woreczki po odessaniu, od razu do lodówki. Nie może być rosy w woreczkach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 No i znowu mały kamyczek wiedzy w moim ogródku Dzięki Maxell. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Trochę mi ten deszcz pokrzyżował szyki z wędzeniem dzisiaj , wszystko miałem idealnie podsuszone , potem do gorącej wędzarni w celu dalszego podsuszenia , zacząłem wędzenie , a tu za 1,5 godziny jak lunęło i wszystko mi zalało w środku , nie miałem jak tego na nowo pod suszyć i wędziłem dalej , aż się za bardzo okopciło wszystko i zrobiło trochę kwaśne .I to jeden z powodów aby zrobić wędzarnię na wzór kibelka (pomijam już fakt czy palenisko bezpośrednie/pośrednie czy kanałowe).Wędzę w słońce i deszcz latem i zimą. Wszystko spływa jak po kaczce (znaczy dachu )Dzięki za podpowiedz , nakapało mi do środka na produkty i się przez tą wilgoć osmoliło . No nic życie , było minęło i do przodu! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Powiem Ci tak. mam lodówkę z systemem total no frost. Zawsze nadwyżki kiełbas podsuszamy przez kilka dni na strychu, następnie na kilka dni wędrują do lodówki, która wyrówna temperatury i ładnie dosuszy laski. Po kilku dniach wszystko jest porcjowane i pakowane do worków próżniowych. Na powrót do lodówki i.... czasem coś zostanie na drugi rok i jest zjadliwe.Ale to kiełbasy na samej soli? Czy na peklosoli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beeyhivve Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Dzień dobry,chciałam zapytać, czy ktoś wie, jak dobrać ilość, a dokładnie jak przeliczać ilość dodatku NaN02 do produkcji kiełbasy?? Wiedza potrzebna mi jest do pracy magisterskiej, ponieważ będę wytwarzać własną kiełbasę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-664992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Wejdź sobie do naszego działu Polska tradycja masarska i tam na pewno coś znajdziesz. Ponad przewertuj subforum Receptury branżowe i Podstawy technologii Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/page/4/#findComment-665017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.