Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie, ponieważ nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Kiełbasa robiona z łopatki i podgardla w stosunku 2/1. Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. To samo z białą kiełbasą tylko parzoną? Wiem że zależy to od wielu czynników, ale pytam o konkretną uśrednioną wartość. Proszę o pomoc :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa robiona z łopatki i podgardla w stosunku 2/1. Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. To samo z białą kiełbasą tylko parzoną?
W stosunku do wkładu ?  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761046
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli na 1kg wkładu 2/3 to łopatka a 1/3 podgardle

 

 

Wydajnosć tego typu kiełbasy jak mówią normy branżowe to 105-110% w stosunku do mięsa  

O ile nie zapomni się o wodzie :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761140
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu.

Proponuję przyjąć ubytek 10-20%.  Z 10 kg wsadu ( mięso i tłuszcz ) pozostanie 8,5 kg kiełbasy.

Wykonując wyroby we własnym zakresie ubytek masy zależy głównie od właściwości wiążących (emulgujących) mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761215
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.