erykk375 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Witam. Mam pytanie, ponieważ nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Kiełbasa robiona z łopatki i podgardla w stosunku 2/1. Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. To samo z białą kiełbasą tylko parzoną? Wiem że zależy to od wielu czynników, ale pytam o konkretną uśrednioną wartość. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Kiełbasa robiona z łopatki i podgardla w stosunku 2/1. Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. To samo z białą kiełbasą tylko parzoną? W stosunku do wkładu ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erykk375 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Inaczej. Na 2kg łopatki 1kg podgardla i to są moje proporcje mięsa [Dodano: 06 kwi 2022 - 05:17] Czyli na 1kg wkładu 2/3 to łopatka a 1/3 podgardle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Inaczej Wydajnosć tego typu kiełbasy jak mówią normy branżowe to 105-110% w stosunku do mięsa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Czyli na 1kg wkładu 2/3 to łopatka a 1/3 podgardle Wydajnosć tego typu kiełbasy jak mówią normy branżowe to 105-110% w stosunku do mięsa O ile nie zapomni się o wodzie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. Proponuję przyjąć ubytek 10-20%. Z 10 kg wsadu ( mięso i tłuszcz ) pozostanie 8,5 kg kiełbasy.Wykonując wyroby we własnym zakresie ubytek masy zależy głównie od właściwości wiążących (emulgujących) mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.