Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Twój Bazylu jak zwykle bardzo dobrze zilustrowany, i czytelnie oraz zrozumiale opisany. Miałem na myśli dalszą zbędną polemikę i mój post dotyczący chlebka z dodatkiem żurku zamiast wody, przepis taki jak Twój, aczkolwiek z małą modyfikacją. Jak wiesz przecież że ja też piekę od lat różne chleby i podaję przepisy. Właśnie chodzi o tą drobną inność i różnicę którą szczegółowo opisałem. Dla mnie taki chleb pszenny na wodzie i drożdżach jest zbyt mało wyrazisty, i raczej przypomina smakowo bułkę, a nie typowy chleb, który nota bene wielu osobom bardzo smakuje. Myślę więc że warto spróbować maleńkiej odmiany. Aktualnie jestem właśnie w trakcie przygotowywania takiego "Szybkiego chlebka", na drożdżach z żurkiem (miałem w lodówce) zamiast wody :D . Pozdrawiam  :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807159
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szybki chlebuś na drożdżach, pszenny z niewielkim dodatkiem mąki żytniej, ok 20% i żurkiem zamiast wody, wyląduje w piekarniku, który już się właśnie grzeje :D:thumbsup:.

post-49725-0-04911500-1673021844_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807189
Udostępnij na innych stronach

Nooo, chlebuś wyrósł pięknie, ale ognia to mu nie żałowałeś. Rósł trochę szybko będąc już w piekarniku, co widać po rozkładzie dziurek, częściowym zerwaniu "czapki' po stronie prawej, i oddzielającej się skórce na wierzchu bochenka, ale pierwsze koty za płoty :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807208
Udostępnij na innych stronach

Wyrośnięty taki trafił do piekarnika, za późno przykryta została góra, dlatego też trochę się przyrumienił.

wszystkiego smacznego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807213
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za słowa uznania, staram się jak mogę, dzięki waszym radom podążam bardziej prostą drogą  :thumbsup:

wszystkiego smacznego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807416
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem Jarku posłucham Ciebie i zamiast wody dodam żurku.Juz nastawiłem
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807503
Udostępnij na innych stronach

Karol super :clap:  I jest krzyż  jak trzeba na chlebie :thumbsup: Nie jakiś krzyżacki jak ktoś napisał w moim temacie :facepalm:

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807710
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak wyszedł na żurku

Ładna równa struktura, skórka wypieczona mniam. Chleb ma bardzo apetyczny wygląd :clap:  :clap:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808862
Udostępnij na innych stronach

Tak wyszedł na żurku

 

Super wypiek, gratulacje, piękny chlebuś, jednak napisz coś o smaku i ew. różnicy pomiędzy chlebem pszennym upieczonym na wodzie, a chlebkiem wykonanym na żurku, jak to odbierasz, i jak tą ew. różnicę widzisz :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808877
Udostępnij na innych stronach

Nie mam jakiegoś dużego doświadczenia w pieczeniu chleba.Piekłem zawsze kilaka razy w roku,bo zawsze za malo czasu.Ostatnio życie mi napisalo zupełnie inny scenarjusz niż bym sobie wyobrażał,nk to w ciągłym zabieganiu znajduję chwilę na własne hobby.

Wracając do chleba to ten na żurku bardzo przypomina mi chleb z dzieciństwa taki na zakwasie.Jak dla mnie to jest wiele lepszy niz ten na wodzie,ale nie znaczy to ze ten na wodzie nie byl dobry.Pisząc tego posta piekę chleb pszenno żytni ale z tego przepisu co w temacie tylko na żurku.Mąka pszenna 400 gramów mąka żytnia 300 gramów.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808932
Udostępnij na innych stronach

Ten na żurku bardzo przypomina mi chleb z dzieciństwa taki na zakwasie.Jak dla mnie to jest wiele lepszy niż ten na wodzie,ale nie znaczy to ze ten na wodzie nie był dobry.Pisząc tego posta piekę chleb pszenno żytni ale z tego przepisu co w temacie tylko na żurku.Mąka pszenna 400 gramów mąka żytnia 300 gramów.

 

Właśnie o to mi chodziło, dzięki Karolu. Ten pszenno żytni chlebuś, to właśnie taki który mi najbardziej odpowiada na co dzień. Myślę że Tobie też powinien smakować, bo to taki "prawdziwy chleb" lekko kwaskowaty, naturalny w smaku, taki chlebuś do wszystkiego  :D  :thumbsup: . Czekamy na focie  :thumbsup: .

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808939
Udostępnij na innych stronach

Jak bylem malym chłopakiem to placki,ciasta,pierniki zanosilo się do piekarza.Czy ktos to pamięta?Na blachach mama zrobila piekarz upiekl i się odbierało.I Pamiętam jak piekarze pikący chlaby smarowali je taką szczotką z wosą?chyba to byla woda.Czy ktos wie w jakim celu i czy to była woda?Ja myślę że żeby skórka się świeciła,ale nie wiem czy dobrze myślę.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808946
Udostępnij na innych stronach

Dobrze myślisz, aby skórka się świeciła i aby nie była zbyt gruba po upieczeniu  :D:thumbsup:. Jeżeli chce się aby skórka był chrupiąca, ale delikatna i niezbyt gruba, to robi się do chleba tzw. "Pomadę". Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto pomadą. Pomada: 100-150 ml wody, szczypta soli i łyżka mąki - gotujemy razem i gorącym smarujemy :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808949
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wyjaśnienie

[Dodano: 15 sty 2023 - 18:11]

Wyjęty z piekarnika

[Dodano: 15 sty 2023 - 18:32]

post-41339-0-94387200-1673803947_thumb.jpg

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808950
Udostępnij na innych stronach

Nooo, piękna rumiana skórka, chlebuś prima sort, czekamy na przekrój i wrażenia smakowe :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808966
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.