sverige2 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Twój Bazylu jak zwykle bardzo dobrze zilustrowany, i czytelnie oraz zrozumiale opisany. Miałem na myśli dalszą zbędną polemikę i mój post dotyczący chlebka z dodatkiem żurku zamiast wody, przepis taki jak Twój, aczkolwiek z małą modyfikacją. Jak wiesz przecież że ja też piekę od lat różne chleby i podaję przepisy. Właśnie chodzi o tą drobną inność i różnicę którą szczegółowo opisałem. Dla mnie taki chleb pszenny na wodzie i drożdżach jest zbyt mało wyrazisty, i raczej przypomina smakowo bułkę, a nie typowy chleb, który nota bene wielu osobom bardzo smakuje. Myślę więc że warto spróbować maleńkiej odmiany. Aktualnie jestem właśnie w trakcie przygotowywania takiego "Szybkiego chlebka", na drożdżach z żurkiem (miałem w lodówce) zamiast wody . Pozdrawiam . Edytowane 6 Stycznia 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Szybki chlebuś na drożdżach, pszenny z niewielkim dodatkiem mąki żytniej, ok 20% i żurkiem zamiast wody, wyląduje w piekarniku, który już się właśnie grzeje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Nooo i chlebuś gotowy, teraz musi troszkę odpocząć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Pochwalę się i ja. Dziś został upieczony w żaroodpornym naczyniu chleb wg przepisu Ducha. Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Nooo, chlebuś wyrósł pięknie, ale ognia to mu nie żałowałeś. Rósł trochę szybko będąc już w piekarniku, co widać po rozkładzie dziurek, częściowym zerwaniu "czapki' po stronie prawej, i oddzielającej się skórce na wierzchu bochenka, ale pierwsze koty za płoty . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Wyrośnięty taki trafił do piekarnika, za późno przykryta została góra, dlatego też trochę się przyrumienił. Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Dalszy ciąg wypieków chlebowych, tamten już tylko to wspomnienie Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Nooo, teraz to pogratulować, chlebusie "malyna" , tak to powinno wyglądać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Romeciarz pierwszy chleb czarnuszka, ale drugi super oby tak dalej Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Dziękuję za słowa uznania, staram się jak mogę, dzięki waszym radom podążam bardziej prostą drogą Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Tak na szybko zrobiony Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Nooo,piękna spękana skórka aż się do nas śmieje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Następnym razem Jarku posłucham Ciebie i zamiast wody dodam żurku.Juz nastawiłem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Stycznia 2023 (edytowane) Karol super I jest krzyż jak trzeba na chlebie Nie jakiś krzyżacki jak ktoś napisał w moim temacie Edytowane 9 Stycznia 2023 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Tak wyszedł na żurku Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Tak wyszedł na żurku Ładna równa struktura, skórka wypieczona mniam. Chleb ma bardzo apetyczny wygląd . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Tak wyszedł na żurku Super wypiek, gratulacje, piękny chlebuś, jednak napisz coś o smaku i ew. różnicy pomiędzy chlebem pszennym upieczonym na wodzie, a chlebkiem wykonanym na żurku, jak to odbierasz, i jak tą ew. różnicę widzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Nie mam jakiegoś dużego doświadczenia w pieczeniu chleba.Piekłem zawsze kilaka razy w roku,bo zawsze za malo czasu.Ostatnio życie mi napisalo zupełnie inny scenarjusz niż bym sobie wyobrażał,nk to w ciągłym zabieganiu znajduję chwilę na własne hobby.Wracając do chleba to ten na żurku bardzo przypomina mi chleb z dzieciństwa taki na zakwasie.Jak dla mnie to jest wiele lepszy niz ten na wodzie,ale nie znaczy to ze ten na wodzie nie byl dobry.Pisząc tego posta piekę chleb pszenno żytni ale z tego przepisu co w temacie tylko na żurku.Mąka pszenna 400 gramów mąka żytnia 300 gramów. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Ten na żurku bardzo przypomina mi chleb z dzieciństwa taki na zakwasie.Jak dla mnie to jest wiele lepszy niż ten na wodzie,ale nie znaczy to ze ten na wodzie nie był dobry.Pisząc tego posta piekę chleb pszenno żytni ale z tego przepisu co w temacie tylko na żurku.Mąka pszenna 400 gramów mąka żytnia 300 gramów. Właśnie o to mi chodziło, dzięki Karolu. Ten pszenno żytni chlebuś, to właśnie taki który mi najbardziej odpowiada na co dzień. Myślę że Tobie też powinien smakować, bo to taki "prawdziwy chleb" lekko kwaskowaty, naturalny w smaku, taki chlebuś do wszystkiego . Czekamy na focie . Edytowane 14 Marca 2023 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Siedzi w piekarniku,pierwszy raz robię. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Siedzi w piekarniku,pierwszy raz robię. Czekamy na efekty ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Jak bylem malym chłopakiem to placki,ciasta,pierniki zanosilo się do piekarza.Czy ktos to pamięta?Na blachach mama zrobila piekarz upiekl i się odbierało.I Pamiętam jak piekarze pikący chlaby smarowali je taką szczotką z wosą?chyba to byla woda.Czy ktos wie w jakim celu i czy to była woda?Ja myślę że żeby skórka się świeciła,ale nie wiem czy dobrze myślę. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Dobrze myślisz, aby skórka się świeciła i aby nie była zbyt gruba po upieczeniu . Jeżeli chce się aby skórka był chrupiąca, ale delikatna i niezbyt gruba, to robi się do chleba tzw. "Pomadę". Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto pomadą. Pomada: 100-150 ml wody, szczypta soli i łyżka mąki - gotujemy razem i gorącym smarujemy . Edytowane 15 Stycznia 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Dziękuję za wyjaśnienie [Dodano: 15 sty 2023 - 18:11] Wyjęty z piekarnika [Dodano: 15 sty 2023 - 18:32] Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Nooo, piękna rumiana skórka, chlebuś prima sort, czekamy na przekrój i wrażenia smakowe . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.