Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 162
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Melduję, że Osobisty uwedził mięska; szynę, karkóweczke, schabiki. Będzie parę kilosów :smile: . Następna w kolejce będzie kiełbaska, ale to po świętach, bo to z sercem trza, a nie z pośpiechem, wiadomo :smile: A przed świętami jeszcze biała wystąpi- z niepeklowanego- oczywista- :wink: Pozdrawiam i odmeldowuję się :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-10916
Udostępnij na innych stronach

Jakby kto tam w Warszawie lub okolicach wedzil cóś jeszcze i mogl mi pomoc uwedzic szyneczke, to dajcie znac! :D

 

--

Smoczny Smok - blokowy zadymiacz od admninistracyją zakazami szykanowan! :P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-10999
Udostępnij na innych stronach

Finał całej pracy -wędzonki na święta, Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11012
Udostępnij na innych stronach

Będę wędził 26 lub 27 kwietnia, ale to już chyba musztarda po obiedzie.

Rzeczywiscie, Mirku troche bedzie za pozno, bo potrzebuje na Swieta Wielkanocne! ;) :grin: Ale dzieki za checi przynajmniej, to sie liczy w zadymiarskiej braci! :D

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11030
Udostępnij na innych stronach

Dziadku !!!

 

Jak to się robi, żeby wędzonki miały taki ładny czerwony kolor. Moje po wyjęciu z wędzarni właśnie taki mają, ale po parzeniu tracą blask i stają się matowe, co w niczym nie zmniejsza ich walorów smakowych. Długo mi przyjdzie jeszcze się uczyć, aby dojść do takich wyników. :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11038
Udostępnij na innych stronach

Pedro, to jest normalny objaw. Te wedzonki Dziadka, o ile sie nie myle, nie były jeszcze parzone.

W przemysle mięsnym parzenie szynek odbywa sie za pomoca gorącego powietrza lub pary co pozostawia kolor prawie bez zmian, a jesli go braknie, to od czego je płynny koncentrat dymu wedzarniczego. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11041
Udostępnij na innych stronach

Smoku, mam wędzarnię w garażu (typu szafkowego, wióry + palnik propan butan), jutro będzie wolna, ale musielibyśmy to zrobić późnym wieczorem. Niestety przed świętami kiepsko z wolnym czasem.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11044
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich.

A to moje wędzonki świąteczne.

kiełbaska jest trochę przywędzona - ale to jest efekt zamierzony.

 

Chlebek jest dodatkiem z prawdziwego pieca chlebowego opalanego drewnem pieczony w tradycyjny sposób.

 

Na święta będzie świeży wypiek bo ten chlebek nie doczekał.

 

Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy.

Pozdrawiam Wiesiorek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11061
Udostępnij na innych stronach

dadys. Moje gratulacje. Widać fachowość na twoich zdjęciach. U góry obok baleronu to, moze filet z indyczy nadziewany... ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11072
Udostępnij na innych stronach

... Uff ... (żadnych "wynalazków" na te Święta)

 

... trochę kiełbaski

http://www.chefpaul.net/smoke/wedzW01.jpg

 

... boczuś i myszki

http://www.chefpaul.net/smoke/wedzW03.jpg

 

... coś tam ogonówki

http://www.chefpaul.net/smoke/wedzW04.jpg

 

... i to cały "urobek"

http://www.chefpaul.net/smoke/wedzW07.jpg

 

najlepszego świątecznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11082
Udostępnij na innych stronach

Smoku, mam wędzarnię w garażu (typu szafkowego, wióry + palnik propan butan), jutro będzie wolna, ale musielibyśmy to zrobić późnym wieczorem. Niestety przed świętami kiepsko z wolnym czasem.

Bardzo Ci dziekuje Maad za chec pomocy, szczerze to doceniam i ciesze sie, ze zechciales. :)

Tylko dla jednej mojej 2kg-owej szyneczki, to nie ma co odpalac calej maszynerii ;)

Chcialem sie podlaczyc do kogos, jak ktos by wedzil dla siebie i przy okazji mogla by sie uwedzic i moja :) Pozdrawiam serdecznie :)

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11083
Udostępnij na innych stronach

Tylko dla jednej mojej 2kg-owej szyneczki, to nie ma co odpalac calej maszynerii ;)

Smoku, naprawdę to żaden problem. Wędzarnia jest zainstalowana na stałe, wystarczy nasypać wiórów, odkręcić gaz, zapalić zapałką i pilnować temperatury :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11090
Udostępnij na innych stronach

http://www.hotofoto.pl/images/ireneusz1974/y.jpg Od lewej kiełbasa wieprzowa w środku szynkowa wedle Szczepana,po prawej kiełbasa z dzika wedle Dziadka.
Im więcej dymu tym więcej smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11117
Udostępnij na innych stronach

Mało mam postów, ale często czytam to forum, dzisiaj syn zrobił kilka fotek i powiedział, że pośle je na Wasze forum :)

Postanowiłem go wykołować i posłać pierwszy :P

Oto kilka z moich Wielkanocnych wędzonek:

-szyneczka :)

http://img222.imageshack.us/img222/3438/szynka1rq9.jpg

-kurczaczek(robiony 1-szy raz)

http://img207.imageshack.us/img207/9248/kurczaczek1yh7.jpg

-kurczaczek z 2-ego ujecia :)

http://img207.imageshack.us/img207/6913/kurczaczek2np8.jpg

 

Pozdrowienia dla całej Wędzarniczej Braci od Jareczka :)

Lubię te blondynki...:D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11150
Udostępnij na innych stronach

Oto część mojego wędzenia:

 

http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/oldwielkanoc.jpg

 

 

oraz schaby i kiełbasa glazurowane:

 

 

http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/wielkanocne2.jpg

 

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11188
Udostępnij na innych stronach

... a ja myślę, że to zdjęcie Oli uwędził razem z wyrobami z drugiego zdjęcia - stąd takie osmolone :)
wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-11202
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.