Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, sytuacja życiowa zmusiła mnie do zrobienia wędliny wege. Na różnych forach jest sporo przepisów , ale ja zawsze korzystam z Waszych porad i receptur , dlatego pytam Was o przepis na wege wędlinę , pozdrawiam serdecznie i czekam na wskazówki, Darek.

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/
Udostępnij na innych stronach

Postaram Ci się jakoś pomóc. Mam książkę naszego Kolegi z USA dotyczącą wędlin wegetariańskich. Wszystkie przepisy są sprawdzone.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-774792
Udostępnij na innych stronach

Są 32 sprawdzone, bardzo ciekawe przepisy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-774795
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście wiesz, że to jest wyjątkowa sytuacja. Nasze forum działa na przeciwnym biegunie. :D

Sprawdziłem jedynie najważniejsze składniki, tak na szybko. Na allegro dostaniesz wszystkie.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-774796
Udostępnij na innych stronach

Maxell podaj na forum. Osobiście zjadłbym kiełbaskę mięsna i przegryzł wegę. (na talerzu ma dwie mięsną i a drugą wega miast bułki)
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-774812
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maxell podaj na forum. Osobiście zjadłbym kiełbaskę mięsna i przegryzł wegę. (na talerzu ma dwie mięsną i a drugą wega miast bułki)

Popieram wniosek kolegi. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-774951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekaw jestem czy są tam płatki drożdzowe Bo to wyjątkowo magiczny składnik 
 

Magiczny glutaminian  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-774982
Udostępnij na innych stronach

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775041
Udostępnij na innych stronach

Już sama fotka i wygląd tej  "Kiełbasy a,la Biała" z pierwszego linku, powoduje że nigdy bym nawet nie pomyślał aby coś tak nieapetycznie wyglądającego wykonać, nawet na próbę :facepalm:. Natomiast "parówki" Olgi Smille wyglądają zupełnie nieźle, jednak ilość potrzebnych komponentów nie zachęca do ich wykonania :D. Koledzy jednak, włącznie ze mną, mają chyba na myśli tą książeczkę i 32 przepisy kol. z USA, o których na początku tematu wspomina Maxell :D ? Tyle tylko że jeśli tok rozumowania mam prawidłowy, to nie po to ktoś ponosi koszty i następnie wydaje książkę, aby jej treść gratisowo w internecie publikować, jednak być może się mylę  ;) ?

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775055
Udostępnij na innych stronach

Mam zezwolenie na opublikowanie kilku przepisów. W związku z tym, podam pełny wykaz pozycji, a Wy określicie, które przetłumaczymy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775082
Udostępnij na innych stronach

Bo już myślałem, że jesteś współautorem i naruszyłem Twoje prawa autorskie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775091
Udostępnij na innych stronach

Spis receptur:

 

post-39694-0-47692900-1656427760_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775092
Udostępnij na innych stronach

Wrzucę kilka receptur dla zaostrzenia smaku.

 

1. Kiełbasa Gryczana

 

post-39694-0-60562700-1656429305_thumb.jpg

 

Kasza gryczana trójgraniasta jest powszechnie stosowana w zachodniej Azji i Europie Wschodniej. Była artykułem powszechnym i często uważana była za podstawowe danie chłopskie. Produkt ten przywieźli do Ameryki ukraińscy, rosyjscy i polscy imigranci, którzy nazywali ją kaszą i używali jej jako nadzienia do gołąbków lub dodatku podawanego z mięsem i gulaszem. Kasza gryczana jest popularnym składnikiem kaszanek.

 

Gryka to roślina krótko sezonowa, która dobrze rośnie na glebach ubogich lub kwaśnych. W przeciwieństwie do innych upraw, gryka reaguje negatywnie na zbyt dużą ilość nawozu, zwłaszcza azotu. Kiedy odkryliśmy nawozy, inne zboża stały się bardziej dochodowe, ponieważ dobrze reagowały na nawozy. Kasza gryczana nie zawiera glutenu.

 

Składniki:

  • Kasza gryczana gotowana, 500 g
  • Emulsja z siemienia lnianego (1:2:2), 200 g
  • Tofu, 150g
  • Mąka ziemniaczana, 50 g
  • Guma guar, 10 g
  • Karagen, 10 g
  • Sól, 5 g
  • Pieprz, 4 g
  • Ziele angielskie, 1 g
  • Pieprz Cayenne, 0,5 g
  • Cebula w proszku, 15 g.

Sposób wykonania:

 

Stosunek gryki do wody 1:1,8.

Odmierzyć 200 g kaszy gryczanej i 450 ml wody. Zagotować wodę, dodać kaszę gryczaną i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Nie mieszać.

Wyłączyć ogień i pozostawić odkrytą kaszę do wystygnięcia i napęcznienia na 30 minut.

Przygotować emulsję z siemienia lnianego (1:2:2).

Pokroić tofu w kostkę i wymieszać ze wszystkimi składnikami oprócz (0,5 uncji) mąki ziemniaczanej, gumy guar i karagenu.

Teraz dodać karagen, gumę guar i mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Bezzwłocznie nadziewać ściśle w osłonki fi. 38 mm.

Parzyć w wodzie o temperaturze 80-85°C przez 20 minut. Kiełbasy włożyć do zimnej wody na 5 minut, następnie wyjąć i pozwolić im ostygnąć.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775097
Udostępnij na innych stronach

Cajun

 

post-39694-0-88625000-1656430514_thumb.jpg

 

Składniki:

  • Dziki ryż, gotowany, 600 g
  • Witalna mąka z glutenu pszennego, 80 g
  • Emulsja białka sojowego (1:4:5), 100 g
  • (3,5 izolatu białka sojowego, 20 g
  • Skrobia ziemniaczana, 10 g
  • Guma guar, 10 g
  • Karagen, 10 g
  • Cebula świeża, posiekana, 50 g
  • Seler, drobno posiekany, 50 g
  • Czerwona papryka, posiekana, 50 g
  • Posiekana papryka jalapeno, 30 g
  • Drobno posiekana pietruszka, 20 g (2 łyżki)
  • Sól, 15 g
  • Pieprz czarny mielony, 6,0 g
  • Suszony tymianek, 2,0 g
  • 14 liści laurowych, pokruszonych
  • Ostry sos, 15 ml
  • Woda w razie potrzeby, około 100 ml

Sposób wykonania:

 

Na 1 część objętościową dzikiego ryżu użyj 2 części wody. Dziki ryż potrzebuje więcej czasu gotowania, około 40-50 minut. Użyj łagodnego ostrego sosu, na przykład meksykańskiego sosu Cholula Hot. Mąkę pszenną Vital można zastąpić mąką ziemniaczaną.

Przygotuj mieszankę witalnej mąki z glutenu pszennego, skrobi, guaru i karagenu.

Wymieszaj ryż, emulsję sojową, izolat białka sojowego ze wszystkimi pokrojonymi w kostkę warzywami i przyprawami.

Dodaj skrobię, guar, karageninę i witalną mąkę z glutenu pszennego i wszystko razem wymieszaj. W razie potrzeby dodaj wodę.

Nadziej ściśle osłonki o średnicy 38 mm.

Parz kiełbaski w wodzie o temperaturze 80-85°C przez 20 minut.

Następnie kiełbasy włóż na 5 minut do zimnej wody.

Po tym czasie wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775101
Udostępnij na innych stronach

Chorizo

 

post-39694-0-84151700-1656431240_thumb.jpg

 

Składniki:

  • Gluten pszenny, 800 g
  • Izolat białka sojowego, 30 g
  • Emulsja sojowa, 100 g
  • Witalna mąka z glutenu pszennego, 60 g
  • Guma guar, 10 g
  • Karagen, 10 g
  • Sól, 12 g
  • Pieprz, 2 g
  • Papryka wędzona (pimenton), 8 g
  • Oregano, przetarte, 2 g
  • Pieprz Cayenne, 0,5 g
  • Czosnek, 7 g (2 ząbki)

Sposób wykonania:

 

Zemleć gluten pszenny przez siatkę z małymi otworami.

Wszystkie składniki, poza mąką glutenową, guarem i karageniną wymieszać razem. Teraz dodaj mąkę glutenową, guar i karageninę i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Nadziewać ściśle osłonki o średnicy 38 mm.

Parzyć w wodzie o temperaturze 80-85°C przez 20 minut.

Kiełbasy po zakończeniu parzenia, włożyć do zimnej wody na 5 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

 

Autorem załączonych wyżej przepisów jest Stanley Mariański (na forum Seminole).

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775104
Udostępnij na innych stronach

Witam , wielkie dzięki Maxell moge Cię prosić o przepis pozycja 9 i 15 , pozdrawiam Darek Edytowane przez Grundwald
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775196
Udostępnij na innych stronach

 

 

moge Cię prosić o przepis pozycja 9 i 15 ,

Pozycję "9" , czyli chorizo, masz dwa posty wyżej (nr 19).  :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775200
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam , patrzyłem na chorizo jego skład i coś mi śię w głowie zawiesiło hehe , prosiłem o hot dogi i edytowałem post prosząc jeszcze o chorizo .

[Dodano: 29 cze 2022 - 18:50]

Po powrocie z urlopu , czyli połowa sierpnia , postaram sie zrobić wega got dogi, udokumentuje wszystko i podziele się z wami, dokumentacją oczywiście , pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez Grundwald
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-775258
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Skorzystam na pewno z takich przepisów, a powiedzcie mi czy te kiełbasy będzie można też dać na grilla ? Dodam, że ja nie zawsze jem mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19259-kie%C5%82basa-wegetaria%C5%84ska-prosz%C4%99-o-przepis/#findComment-779530
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.