Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kiełbaski zrobiły się śliskie i śmierdzieć zaczęły.

A jak przebiegała fermentacja?

Ile cukru dodałeś do farszu?

Chodzi mi o końcowe pH i przejście punktu zolowania. 

Można to stwierdzić bez pH-metru, tylko na podstawie oceny próbki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19353-kultury-bakterii-browin/page/2/#findComment-794505
Udostępnij na innych stronach

Dodałem około 3 g/kg glukozy; trochę więcej jak 1g glukozy.

(Nie mam za dokładnej wagi).

Fermentacja 24h w temperaturze min 23c, max 25c. Wilgotność dość wysoka, bo kiełbaski były po fermentacji wyraźnie wilgotne.

 

Natomiast jeżeli chodzi o zolowanie (?), to próbka farszu, którą zawinalem w folie kolagenową, zrobiła się sprężysta.

Kolor jasny i to mnie zastanowiło, bo poprzednie fermentacje spowodowały jego "zczerwienienie" i zciemnienie.

Fotek niestety nie zobilem...

Edytowane przez soliera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19353-kultury-bakterii-browin/page/2/#findComment-794526
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.