EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Stycznia 2023 Kabanosy z dodatkiem IIb wp, szkoda że nie miałem akurat dzika. Nie żałuj Kabanosy są cienkie, kabanosy są podpiekane w wędzarni.Tłuszcz dziczy jest miękki więc wystąpią podcieki i wycieki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-811198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Stycznia 2023 Tłuszcz dziczy jest miękki więc wystąpią podcieki Z boczkiem z dzika byłyby odpowiednie, z dziczyzny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-811201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Stycznia 2023 Z boczkiem z dzika byłyby odpowiednie, z dziczyzny. Czy masz na uwadze semantykę, czy przydatność tłuszczu z dzika do kabanosów? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-811209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Stycznia 2023 Z boczkiem z dzika byłyby odpowiednie, z dziczyzny. Czy masz na uwadze semantykę, czy przydatność tłuszczu z dzika do kabanosów? To wtedy byłyby to kiełbaski podsuszane z dziczyzny. A kabanosy z dziczyzną powinny się nazywać (chociaż kiedyś nazywałem inaczej). Boczek to nie sam tłuszcz, robiłem takie, niestety trzeba trafić na boczek odpowiedniej wagowo sztuki (w takich jak mój przypadkach kiedy kupuję mięso a nie mam do dyspozycji całej półtuszy lub sztuki) oprócz tego mam na uwadze teorię forsowaną na forum i nie tylko, że trzeba do kiełbasy z dziczyzny dodawać wieprzowinę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-811218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Dawno mnie tu nie było, a czas podsumować to co na urlopie się działo. Dostałem od kolegi myśliwego małego dzika (miał coś ponad 40kg), cały poszedł w kiełbasy i kabanosy. Tym razem warunki pozwoliły na prace na działce, więc wygodnie można było bielić i rozbierać podwieszonego. Powstały z niego 4 wyroby. Kiełbasa roboczo nazwana "z dzika", druga kiełbasa nazwana "z dzikiem" - w niej wykorzystałem mięso, które nie pasowało mi do proporcji w pierwszej kiełbasie, jest to po prostu wieprzowa kiełbasa z dodatkiem dzika. Powstały kabanosy oraz pasztet z mięs drobnych, głowizny i mięs obranych z kości. Jedyneczka z dzika - gotowa do peklowania. W ferworze prac, której było na prawdę sporo, bo oprócz dzika była jeszcze wieprzowina, zapomniałem zrobić zdjęć gotowych wyrobów, więc wstawiam tylko to co mam. Zanim przypomniałem sobie o zdjęciach, większość wyrobów była już u rodziny i kolegów myśliwych. Kiełbasa "z dzikiem": Lodówka pełna dobroci - wyroby z przerobu całej tuszy - oprócz pasztetu: Pasztet był dobrym pretekstem by przetestować nowy sprzęt - autoklaw. Studzenie autoklawu. Wielkie dzięki dla wszystkich użytkowników forum opisujących swoje autoklawienie, to na podstawie tych informacji starałem się opracować proces jak i sprzęt. Gotowy pasztet w słoikach: Kolejnym wyrobem były wędzonki wieprzowe, które niestety nie doczekały się zdjęć. W rodzinnie nie brakuje parówkożerców, dosyć często robię ten wyrób. Niestety profesjonalnego kutra nie posiadam, ale Ninja też daje radę Jest okazja poćwiczyć odkręcanie, całość farszu zawsze trafia w naturalne jelito. Postaram się w najbliższym czasie wstawić składy surowcowe wyrobów z dzika wraz z przyprawami - chętnie wysłucham komentarzy doświadczonych użytkowników na temat moich przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Na koniec pokażę najnowszy projekt - sękacze. Narzeczonej tak zasmakował ten wyrób, że dostałem przykaz nauczyć się robić je samemu. Rozrysowałem jakbym to widział, a koledzy spawacze wykonali mi opiekacz. Teraz długa droga, by tworzyć idealne dzieła, niemniej już jest pysznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Bez pracy nie ma sękaczy 👏👏👏 Wszystko smacznie wygląda 👍 Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) 33 minuty temu, pdywicki napisał(a): najnowszy projekt - sękacze. Narzeczonej tak zasmakował ten wyrób, że dostałem przykaz nauczyć się robić je samemu. Podziwiam Oj wiesz jak uszczęśliwić narzeczoną Przepysznie ten sękacz wygląda Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Sękacz to "nie moja bajka", ale "dzikie wyroby" i parówki . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 7 godzin temu, pdywicki napisał(a): najnowszy projekt - sękacze. Wygląda rewelacyjnie !!! Wg jakiego przepisu robiłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Wyroby ekstra , najbardziej podobają mi się parówki , piszesz ,że robisz je przy pomocy Ninji -mam tez , jak na razie używam do przygotowania farszu i robię ciasto na makaron oraz faworki ( ciasto wychodzi idealne , a co najważniejsze , szybko ).Robiąc parówki np.5kg w Ninji - ile mniej więcej wkładasz do melaksera surowca ( 0,5 kg ? , 0,7 ? ? ) robisz , z któregoś przepisu kolegów z forum? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 14 godzin temu, EAnna napisał(a): Wg jakiego przepisu robiłeś? Szukałem w internecie, a potem okazało się, że ciocia mojego kolegi, która zajmuje się tym od 20 lat, robi z tych samych proporcji. Na początek zacząłem z 20 jaj, by w razie porażki nie marnować surowców, również by móc częściej robić dla praktyki. Wydaje mi się, że to chyba najbardziej tradycyjny przepis. 20 jaj (ja ważę jajka, zakładam że 1 jajko - 70g w skorupce) 500g masła 500g śmietany 18% kwaśnej 500g cukru pudru 500g mąki T450-500 sok z jednej cytryny 30g cukru wanilinowego Masło ucieram z cukrem, jak już jest jasne i puszyste dodaję po żółtku. Do otrzymanej masy dodaję przesianą mąkę. Po wymieszaniu mąki dochodzi śmietana i sok z cytryny. Na koniec wszystko delikatnie mieszam z pianą ubitą z białek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 11 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a): Robiąc parówki np.5kg w Ninji - ile mniej więcej wkładasz do melaksera surowca ( 0,5 kg ? , 0,7 ? ? ) robisz , z któregoś przepisu kolegów z forum? Na jeden wkład daję zwykle 800-1000g surowca mięsnego + 25% lodowatej wody, lub wody z lodem. W sumie nie mam jednego przepisu, zwykle kupuję mięso i dzielę na planowane wyroby. Te ze zdjęcia powstały z: 2kg II cielęcej (kupiłem gicze) 2,5kg podgardla 2,6kg IIa wp I w tym konkretnym przypadku mięso podzieliłem na 8 wsadów do blendera. Przyprawy to: 0,7g gałki muszkatołowej 2g pieprzu czarnego 1g pieprzu białego 1g papryki słodkiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 35 minut temu, pdywicki napisał(a): Przyprawy to: 0,7g gałki muszkatołowej 2g pieprzu czarnego 1g pieprzu białego 1g papryki słodkiej Uściślając rozumiem że te przyprawy to na 1kg mięsa? Kurcze całkiem sporo wchodzi w tą Ninję na jeden wsad. Przy tej ilości nie rozgrzał się silnik za bardzo? Robiłeś jakieś przerwy? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 10 minut temu, wróbel75 napisał(a): Uściślając rozumiem że te przyprawy to na 1kg mięsa? Kurcze całkiem sporo wchodzi w tą Ninję na jeden wsad. Przy tej ilości nie rozgrzał się silnik za bardzo? Robiłeś jakieś przerwy? Tak tak, oczywiście to na 1kg mięsa przyprawy. Przerw nie robiłem w ogóle, odpoczywała w trakcie wyciągania partii farszu i wkładania kolejnej. By usprawnić proces, przyprawy mieszam z chudym mięsem przed mieleniem - w końcu i tak odważam równą jego część do blendera, więc zakładam wystarczająco dobre rozłożenie przypraw. Samo blendowanie trwa około 2 minuty. Najpierw minuta chude z wodą, potem druga minuta po dołożeniu tłuszczu. Idzie to całkiem sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Cyba się rozejrzę za nową zabawką 😁 Żona będzie szczęśliwa 🤯 Nigdy jeszcze nie robiłem parówek ale zawsze mam na nie ochotę gdy widzę Wasze dokonania Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Warto, ten sprzęt jest na prawdę uniwersalny, wiele fajnych rzeczy można z jego pomocą wykonać 😁 Jestem wdzięczny Dziadkowi, że pokazał ten sprzęt i przetarł "parówkowe" szklaki z jego wykorzystaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Namawiał, namawiał i namówił 😂 Ale żeby nie spać na wycieraczce (nocki coraz zimniejsze) na spokojnie rozejrzę się za jakimś "nietrafionym prezentem" itp. No fakt, Dziadek robi dużą robotę 👏 Szkoda że parę lat temu kilku "znawców" go podkur....o i przestał być tak aktywnym. Bo wiedzę człowiek ma i chętnie się nią dzieli. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Który model Ninji masz? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 15 minut temu, wróbel75 napisał(a): Który model Ninji masz? BN800EU, słabszego osobiście bym nie brał. Jest też mocniejszy, ale finansowo spora różnica. Ja swoją kupiłem jakieś 2 lata temu na dobrej promocji, było zdecydowanie taniej niż obecne ceny. Kolega kupił na OLX właśnie nietrafiony prezent i jest zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Dzięki bardzo 👍 Właśnie tak przeglądam z doskoku 😀 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Dzięki za wyczerpujące informacje. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Dopracowywanie sękacza - nowy, krótszy stożek, nowa korbka, nowe podejście do wypiekania 😁 Efekty na zdjęciach: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-856484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Juz pieknie wygladaja , to nielada sztuka wyrabianie takich , wiem bo probowalam . Uwielbiam sekacza ,niestety drudno dostac dobry sekacz w cukierni . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-856487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Fajne choinki Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-856489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.