Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kabanosy z dodatkiem IIb wp, szkoda że nie miałem akurat dzika.  

Nie żałuj  :thumbsup:

Kabanosy są cienkie, kabanosy są podpiekane w wędzarni.

Tłuszcz dziczy jest miękki więc wystąpią podcieki i wycieki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-811198
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tłuszcz dziczy jest miękki więc wystąpią podcieki

Z boczkiem z dzika byłyby odpowiednie, z dziczyzny. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-811201
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z boczkiem z dzika byłyby odpowiednie, z dziczyzny. 

Czy masz na uwadze semantykę, czy przydatność tłuszczu z dzika do kabanosów? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-811209
Udostępnij na innych stronach

 

Z boczkiem z dzika byłyby odpowiednie, z dziczyzny. 

Czy masz na uwadze semantykę, czy przydatność tłuszczu z dzika do kabanosów? 

To wtedy byłyby to kiełbaski podsuszane z dziczyzny. A kabanosy z dziczyzną powinny się nazywać (chociaż kiedyś nazywałem inaczej). Boczek to nie sam tłuszcz, robiłem takie, niestety trzeba trafić na boczek odpowiedniej wagowo sztuki (w takich jak mój przypadkach kiedy kupuję mięso a nie mam do dyspozycji całej półtuszy lub sztuki) oprócz tego mam na uwadze teorię forsowaną na forum i nie tylko, że trzeba do kiełbasy z dziczyzny dodawać wieprzowinę. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-811218
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dawno mnie tu nie było, a czas podsumować to co na urlopie się działo.

Dostałem od kolegi myśliwego małego dzika (miał coś ponad 40kg), cały poszedł w kiełbasy i kabanosy. Tym razem warunki pozwoliły na prace na działce, więc wygodnie można było bielić i rozbierać podwieszonego.

368561466_664536318676829_1711508395215935234_n.thumb.jpg.c12aba1e3d486e959edc55c34b3990eb.jpg

 

Powstały z niego 4 wyroby. Kiełbasa roboczo nazwana "z dzika", druga kiełbasa nazwana "z dzikiem" - w niej wykorzystałem mięso, które nie pasowało mi do proporcji w pierwszej kiełbasie, jest to po prostu wieprzowa kiełbasa z dodatkiem dzika. Powstały kabanosy oraz pasztet z mięs drobnych, głowizny i mięs obranych z kości.

 

Jedyneczka z dzika - gotowa do peklowania.

368437313_981687176456948_6769119734537782080_n.thumb.jpg.38f6faf1d9d4ab9dc6df9fe136e8ebc0.jpg

 

W ferworze prac, której było na prawdę sporo, bo oprócz dzika była jeszcze wieprzowina, zapomniałem zrobić zdjęć gotowych wyrobów, więc wstawiam tylko to co mam. Zanim przypomniałem sobie o zdjęciach, większość wyrobów była już u rodziny i kolegów myśliwych.

 

Kiełbasa "z dzikiem":

IMG_20230815_091128.thumb.jpg.9801535390ad5109f65b8ce59b2f7f9a.jpg

 

Lodówka pełna dobroci - wyroby z przerobu całej tuszy - oprócz pasztetu:

IMG_20230803_180838.thumb.jpg.40d774a3773e15a8bd40dc33f54976c9.jpg

 

Pasztet był dobrym pretekstem by przetestować nowy sprzęt - autoklaw.

 

IMG_20230802_200830.thumb.jpg.3b7002c2eb5c6d569944e3efcc4d4ed5.jpg

 

Studzenie autoklawu. Wielkie dzięki dla wszystkich użytkowników forum opisujących swoje autoklawienie, to na podstawie tych informacji starałem się opracować proces jak i sprzęt.

IMG_20230802_205717.thumb.jpg.54da73c0d37e7a36d470a891f8687b0c.jpg

 

Gotowy pasztet w słoikach:

IMG_20230804_133807.thumb.jpg.7d39f881c23bfde613244f38e4f75c2c.jpg

 

Kolejnym wyrobem były wędzonki wieprzowe, które niestety nie doczekały się zdjęć. W rodzinnie nie brakuje parówkożerców, dosyć często robię ten wyrób. Niestety profesjonalnego kutra nie posiadam, ale Ninja też daje radę ;) Jest okazja poćwiczyć odkręcanie, całość farszu zawsze trafia w naturalne jelito.

359565577_3371855223125681_7295517851342269805_n.thumb.jpg.d240337ed597839ce449ae0452571ad2.jpg

IMG_20230802_094449.thumb.jpg.1f57dc3fc4367f2b08202f499fd058a6.jpg

 

Postaram się w najbliższym czasie wstawić składy surowcowe wyrobów z dzika wraz z przyprawami - chętnie wysłucham komentarzy doświadczonych użytkowników na temat moich przepisów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854212
Udostępnij na innych stronach

Na koniec pokażę najnowszy projekt - sękacze. Narzeczonej tak zasmakował ten wyrób, że dostałem przykaz nauczyć się robić je samemu. Rozrysowałem jakbym to widział, a koledzy spawacze wykonali mi opiekacz. Teraz długa droga, by tworzyć idealne dzieła, niemniej już jest pysznie.

received_981377022946219.thumb.jpeg.8b64caecb283557c5b3e4a2dcf93def2.jpegreceived_1469796317146981.thumb.jpeg.0f9ae69350090e96ace853025d0937a6.jpegIMG_20230819_144735.thumb.jpg.7b51599e14d37b9300ff0862ef5bb294.jpgIMG_20230805_154653.thumb.jpg.364c56d77cea2fb001993ecc81fa4db9.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854214
Udostępnij na innych stronach

Bez pracy nie ma sękaczy 👏👏👏

Wszystko smacznie wygląda 👍

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854220
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, pdywicki napisał(a):

 najnowszy projekt - sękacze. Narzeczonej tak zasmakował ten wyrób, że dostałem przykaz nauczyć się robić je samemu. 

 

Podziwiam :thumbsup: 

Oj wiesz jak uszczęśliwić narzeczoną  :D

Przepysznie ten sękacz wygląda :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854224
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, pdywicki napisał(a):

najnowszy projekt - sękacze.

Wygląda rewelacyjnie !!!

Wg jakiego przepisu robiłeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854381
Udostępnij na innych stronach

Wyroby ekstra , najbardziej podobają mi się parówki , piszesz ,że robisz je przy pomocy Ninji -mam tez , jak na razie używam do przygotowania farszu i robię  ciasto na makaron oraz faworki ( ciasto wychodzi idealne  , a co najważniejsze , szybko  ).Robiąc parówki  np.5kg  w Ninji - ile mniej więcej wkładasz do melaksera surowca (  0,5 kg ? , 0,7 ? ? ) robisz , z któregoś przepisu kolegów z forum? 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854448
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, EAnna napisał(a):

Wg jakiego przepisu robiłeś?

Szukałem w internecie, a potem okazało się, że ciocia mojego kolegi, która zajmuje się tym od 20 lat, robi z tych samych proporcji. Na początek zacząłem z 20 jaj, by w razie porażki nie marnować surowców, również by móc częściej robić dla praktyki. Wydaje mi się, że to chyba najbardziej tradycyjny przepis.

 

20 jaj (ja ważę jajka, zakładam że 1 jajko - 70g w skorupce)

500g masła

500g śmietany 18% kwaśnej

500g cukru pudru

500g mąki T450-500

sok z jednej cytryny

30g cukru wanilinowego

 

Masło ucieram z cukrem, jak już jest jasne i puszyste dodaję po żółtku. Do otrzymanej masy dodaję przesianą mąkę. Po wymieszaniu mąki dochodzi śmietana i sok z cytryny. Na koniec wszystko delikatnie mieszam z pianą ubitą z białek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854549
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Robiąc parówki  np.5kg  w Ninji - ile mniej więcej wkładasz do melaksera surowca (  0,5 kg ? , 0,7 ? ? ) robisz , z któregoś przepisu kolegów z forum? 

 

Na jeden wkład daję zwykle 800-1000g surowca mięsnego + 25% lodowatej wody, lub wody z lodem. W sumie nie mam jednego przepisu, zwykle kupuję mięso i dzielę na planowane wyroby. Te ze zdjęcia powstały z:

 

2kg II cielęcej (kupiłem gicze)

2,5kg podgardla

2,6kg IIa wp

 

I w tym konkretnym przypadku mięso podzieliłem na 8 wsadów do blendera.

 

Przyprawy to:

0,7g gałki muszkatołowej

2g pieprzu czarnego

1g pieprzu białego

1g papryki słodkiej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854551
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, pdywicki napisał(a):

Przyprawy to:

0,7g gałki muszkatołowej

2g pieprzu czarnego

1g pieprzu białego

1g papryki słodkiej

Uściślając rozumiem że te przyprawy to na 1kg mięsa?

 

Kurcze całkiem sporo wchodzi w tą Ninję na jeden wsad. Przy tej ilości nie rozgrzał się silnik za bardzo? Robiłeś jakieś przerwy?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854566
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Uściślając rozumiem że te przyprawy to na 1kg mięsa?

 

Kurcze całkiem sporo wchodzi w tą Ninję na jeden wsad. Przy tej ilości nie rozgrzał się silnik za bardzo? Robiłeś jakieś przerwy?

 

Tak tak, oczywiście to na 1kg mięsa przyprawy. Przerw nie robiłem w ogóle, odpoczywała w trakcie wyciągania partii farszu i wkładania kolejnej. By usprawnić proces, przyprawy mieszam z chudym mięsem przed mieleniem - w końcu i tak odważam równą jego część do blendera, więc zakładam wystarczająco dobre rozłożenie przypraw. Samo blendowanie trwa około 2 minuty. Najpierw minuta chude z wodą, potem druga minuta po dołożeniu tłuszczu. Idzie to całkiem sprawnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854572
Udostępnij na innych stronach

Cyba się rozejrzę za nową zabawką 😁

Żona będzie szczęśliwa 🤯

 

Nigdy jeszcze nie robiłem parówek ale zawsze mam na nie ochotę gdy widzę Wasze dokonania

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854584
Udostępnij na innych stronach

Warto, ten sprzęt jest na prawdę uniwersalny, wiele fajnych rzeczy można z jego pomocą wykonać 😁 Jestem wdzięczny Dziadkowi, że pokazał ten sprzęt i przetarł "parówkowe" szklaki z jego wykorzystaniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854587
Udostępnij na innych stronach

Namawiał, namawiał i namówił 😂

Ale żeby nie spać na wycieraczce (nocki coraz zimniejsze) na spokojnie rozejrzę się za jakimś "nietrafionym  prezentem" itp.

 

No fakt, Dziadek robi dużą robotę 👏

Szkoda że parę lat temu kilku "znawców" go podkur....o i przestał być tak aktywnym. Bo wiedzę człowiek ma i chętnie się nią dzieli.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854594
Udostępnij na innych stronach

Który model Ninji masz?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854601
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Który model Ninji masz?

BN800EU, słabszego osobiście bym nie brał. Jest też mocniejszy, ale finansowo spora różnica. Ja swoją kupiłem jakieś 2 lata temu na dobrej promocji, było zdecydowanie taniej niż obecne ceny. Kolega kupił na OLX właśnie nietrafiony prezent i jest zadowolony ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854612
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo 👍

Właśnie tak przeglądam z doskoku 😀

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-854614
Udostępnij na innych stronach

Juz pieknie wygladaja , to nielada sztuka wyrabianie takich , wiem bo probowalam . Uwielbiam sekacza ,niestety drudno dostac dobry sekacz w cukierni .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/2/#findComment-856487
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.