lakiluk Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Listopada 2022 Hej, jakiś czas temu kupiłem wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Jest ze stali nierdzewnej i ogrzewana. Zastanawiam się nad dokupieniem grzałki z regulatorem temperatury i dymbox. Czy takie rozwiązanie ma sens? Tradycyjne wędzenie na drewnie (robię szczapki) jak w trakcie wędzenie lekko podgrzeje to temperatura mocno skacze, stąd poszukiwane modyfikacje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[Dodano: 06 lis 2022 - 08:41]Izolowana oczywiście a nie ogrzewana Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2022 kupiłem wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim 1 foto=1000słów Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakiluk Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Listopada 2022 Dokładnie taką https://www.firend.pl/produkt/wedzarka-nierdzewna-ogrodowa-metalowa-wedzarnia-izolowana.html Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) Kup sobie za parę groszy na Alledrogo klej termiczny, oraz izolacyjną płytę korkową. Oklej wędzarnię i przestań palić szczapkami. Szczapkami pali się w piecu lub kuchni, Ty masz wędzić, więc tylko brykiet do grilla, i na to trociny lub zrębki. Zanim kupisz "Dymbox-a", przeczytaj najpierw wszystko co na jego temat zostało na Forum napisane przez tych którzy mają "szczęście" go posiadać .Zrób to o czym piszę, a bez specjalnych zabiegów poczujesz różnicę komfortu obsługi i frajdy z wędzenia . https://allegro.pl/oferta/klej-termiczny-1200c-odporny-na-spaliny-technicqll-12667890338https://allegro.pl/oferta/korek-izolacyjny-plyty-korkowe-korek-techniczny5mm-6995082232 Edytowane 6 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakiluk Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Listopada 2022 No właśnie czytałem o problemach z nim, ale też brałem pod uwagę inny dymogenerator. Bardziej problemem właśnie widzę temperaturę. A kombinacja grzałki elektrycznej ze zrębkami, po części jak to jest w wędzarni balkonowej ma sens? Brykiet martwię się, że też może dać sporą temperaturę, z którą będzie trudno zejść, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) Brykiet martwię się, że też może dać sporą temperaturę, z którą będzie trudno zejść, czy się mylę?10 brykietów wyższa temperatura, 4 brykiety niższa. Brykiet zawsze rozpalam na grillu, wtedy jest kontrola. Od paru lat tak wędzę: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403622 Oczywiście jak są możliwości, to trzeba sobie ułatwiać robotę, ale nauczyć się trzeba każdej wędzarni. Edytowane 6 Listopada 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Listopada 2022 Brykiet martwię się, że też może dać sporą temperaturę, z którą będzie trudno zejść, czy się mylę?Tak mylisz się, Paweljack ma trzy takie wędzarnie, wędzi w nich od lat, a popatrz tylko na jego wspaniałe wyroby . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakiluk Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Listopada 2022 super, to spróbuję następnym razem tej metody. Rozumiem, że to najzwyczajniejszy brykiet grillowy tak? A wracając do pytania pierwotnego, użycie generatora dymu (przewiercenie ściany wędzarni), niekoniecznie dymbox + grzałka z regulacją temp. miałaby sens w tej konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Listopada 2022 Jak najbardziej tak, ale powinien być to dobrej klasy DG, to doskonały komplement do tego typu wędzarni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakiluk Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Listopada 2022 A co powiesz na taki? Widzę, że to ten sam producent i jest dorzucimy do tej samej wędzarni co mam: https://pekabet.pl/produkt/smoke-booster.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) Przeczytaj temat, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18111-moja-beczka-elektryczna/page-14 i zrób sobie ew sam taki DG który naprawdę wędzi, i nie sprawia zbędnego kłopotu, ale jeżeli nie czujesz się na siłach, to skontaktuj się z Mikim i zamów sobie u niego, takie jest moje zdanie, a decyzja należy do Ciebie . W każdym razie idź raczej w tym kierunku jeżeli nie chcesz się stresować że ci się DG zawiesza, gaśnie, i tym podobne "rozrywki" , bo konstrukcja jaką rozwinął i ulepszył Miki jest sprzętem który autentycznie dobrze wędzi . Edytowane 6 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Listopada 2022 Rozumiem, że to najzwyczajniejszy brykiet grillowy tak? Tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakiluk Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) Dzisiaj pierwszy raz na "sucho" bez wsadu. Na razie po 1 godzinie jestem zadowolony z tej techniki. Dość proste działanie dodawania lub odejmowania brykietów Dzieki za podpowiedzi! Edytowane 13 Listopada 2022 przez lakiluk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-796952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Listopada 2022 Dobrych rad nigdy zbyt wiele !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-796959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakiluk Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Listopada 2022 To przeleciały 3h. Gdzieś po 2h musiałem dorobić na grillu brykietów (może jest inny sposób?). Zauważyłem, że po nasypaniu zrębek spada temperstura. Jak działacie z tym? Kilka brykietów tylko do zrębek a kilka obok do temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-796985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) Gdzieś po 2h musiałem dorobić na grillu brykietówMam na grillu brykiet cały czas, często wędzę na trzy wędzarki, więc rozpalanie na nowo mijałoby się z celem. Jak dużo zrębków nasypiesz to oczywiście spada temperatura, bo brykiet przygasa. No niestety, z tym jest zabawa. Trzeba mniej a częściej.[Dodano: 13 lis 2022 - 17:32]A jak podpiekam na końcu "towar", to potrzeba całkiem sporo, że osiągnąć 90 lub 110 stopni, więc lepiej podtrzymywać ogień. (brykiet) Edytowane 13 Listopada 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-796986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakiluk Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Listopada 2022 No właśnie też miałem plan żeby następnym razem więcej rozpalić. Niemniej, technika ciekawa, znacznie lepsza niż drewno, wieksza kontrola temperatury i nie ma znaczący skoków i później problemów z zejściem temp. do właściwych wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-797009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.