Marek z Bielska Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Listopada 2008 Jakub właśnie taka Ci powinna wyjść,nie baw się w długie suszenie,szkoda czasujak efekt bedziesz miał ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Listopada 2008 Nie znam takiej technologi by słonina była kutrowana - miksowana na masę wiążącą do kiełbas średnio rozdrobnionych lub krojonych. To chyba nowoczesna technologia i dlatego słonina jest coraz droższa. Panowie technolodzy oświećcie mnie. Moim zdaniem błąd leży w mieszaniu .Receptury prawidłowo napisane są drogowskazem kolejności mieszania. Jednym słowem w pierwszej kolejności wymieszaj -wyrób dobrze mięso chude a więc kl I tak aż nabierze kleistości dodaj masę wiążącą zrobioną osobno ale nie z słoniny ,tylko z mięs ścięgnistych, wymieszaj to i na koniec dodaj mięsa tłuste i wymieszaj do równomiernego wymieszania się wszystkich składników. Spróbuj zrobić http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=550&highlight=podwawelska możesz ją uszlachetnić i dodać ze 20% wp kl IPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Listopada 2008 Nadzialem flaczki wczoraj wieczorem. Powiesilem nad kaloryferem - niestety (albo na szczescie ) jeszcze jestcieplo na polu, wiec kalafior grzeje dosc slabo. Niemniej cos sie dzieje... Ponizej dwa zdjecia - pierwsze jakas godzine po nadzianiu,drugie po nocy czyli <> 12 godzinach. http://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_01.jpghttp://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_02.jpg Pozostaje czekac J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam.Wygląda nieźle.Podaj recepturę, czy dawałeś 500g szynki i 400g słoniny tak jak pisałeś. :question: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Listopada 2008 Jakubie, naprawdę cos sie dzieje. :grin: Na drugim zdjęciu brakuje dwóch "gryzów" na tym krótkim batoniku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam. Wygląda nieźle. Podaj recepturę, czy dawałeś 500g szynki i 400g słoniny tak jak pisałeś. :question: Pozdrawiam :wink: Tak dokladnie jak pisalem na poczatku - 500/400gr plus dodatki. J Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Listopada 2008 Ale ta kiełbasa już bardzo odbiega od proponowanej przeze mnie.To suszona surowa i niewędzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Listopada 2008 Ale ta kiełbasa już bardzo odbiega od proponowanej przeze mnie. To suszona surowa i niewędzona. Dlatego jest al'a Sokoza. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Listopada 2008 Powiesilem nad kaloryferem - niestety (albo na szczescie ) jeszcze jest cieplo na polu,Jakub uważaj aby tluszcz nie zaczał kapać na kaloryfer! bo bedzie mycie go!powies lepiej obok. ze zdjeć widać że wszystko przebiega ok,jezeli dałes tą ilosc miesa i sloniny jest ok na wygład wyjdzie napewno rewelacja.pamietaj o zachowaniu tluszczu na osłonce, dopiero przed konsumpcją wytrzesz ją recznikiem papierowym z odrobina cieplej wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Listopada 2008 Kielbaski schna, widac ze miesi brazowieje apetycznie Przelozylem jedno peto do suszarki do grzybow ustawionej na mala moc.Powietrze na wylocie nie jest IMO cieplejsze niz nad kaloryfer tylko przeplyw jest duzo wiekszy. Potrzymam tak dobe, ciekaw jestem jakabedzie roznica w porownaniu do tego, ktore wisi nad kalafiorem. J Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Listopada 2008 Kielbaski schna, widac ze miesi brazowieje apetycznie Przelozylem jedno peto do suszarki do grzybow ustawionej na mala moc. Powietrze na wylocie nie jest IMO cieplejsze niz nad kaloryfer tylko przeplyw jest duzo wiekszy. Potrzymam tak dobe, ciekaw jestem jaka bedzie roznica w porownaniu do tego, ktore wisi nad kalafiorem. Jakub ze trzy minuty czytałem ten post zanim skojarzyłem o co biega. Niemniej czekamy na zdjęcia jak już będzie do konsumpcji. :smile: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Listopada 2008 Kielbaski schna, widac ze miesi brazowieje apetycznie Przelozylem jedno peto do suszarki do grzybow ustawionej na mala moc. Powietrze na wylocie nie jest IMO cieplejsze niz nad kaloryfer tylko przeplyw jest duzo wiekszy. Potrzymam tak dobe, ciekaw jestem jaka bedzie roznica w porownaniu do tego, ktore wisi nad kalafiorem.Jakub, czy Ty jesteś imigrantem? Podobno mieszkasz w Krakowie... :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Listopada 2008 Kielbaski schna, widac ze miesi brazowieje apetycznie Przelozylem jedno peto do suszarki do grzybow ustawionej na mala moc. Powietrze na wylocie nie jest IMO cieplejsze niz nad kaloryferem, tylko przeplyw jest duzo wiekszy. Potrzymam tak dobe, ciekaw jestem jaka bedzie roznica w porownaniu do tego peta, ktore wisi nad kalafiorem. Jakub, czy Ty jesteś imigrantem? Podobno mieszkasz w Krakowie... :sad: Jestem imigrantem z Jaworzna, jesli o to pytasz J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Listopada 2008 Witam Wiesci z dzisiaj ;-) http://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_03.jpgPierwsze dwie kielbaski wisialy caly czas nad kaloryferem.Trzecia ostatnie 20h spedzila w suszarce "do grzybow" ustawionejna mala moc. Widac pewna roznice w wyschnieciu. Przekroilem to mniejsze peto, wyglada tak:http://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_04.jpghttp://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_05.jpg Oczywiscie sprobowalem jak smakuje Wrazenia mam mieszane - kielbasa jest troche za slona, a jednoczesnietroche "mdla" - to pewnie kwestia nadmiaru sloniny. Niemniej widze,ze kierunek jest sluszny - kielbasa zaczela wysychac w taki sposob jak wysycha moja ulubiona palcowka. Bedzie to niestety wymagac duuuzej cierpliwosci - trzeba bedzie czekac pewnie kilka tygodniconajmniej, zeby wyschnela do odpowiedniego poziomu.No, ale co nagle to po diable W kolejnej wersji planuje wprowadzic nast zmiany:- ograniczyc ilosc sloniny o polowe (200g zamiast 400g),- jak poprzednio uzyc 500g miesa "od szynki",- dodac 200-300g miesa "na klej" - co sadzicie o lopatce?- mniej soli,- troche wiecej przypraw,- pokroic mieso od szynki w wieksza kostke nawet 2.5cm,- slonine w kostke <> 1cm- mieso i slonine dluzej peklowac przed nadzianiem flakow (ze wzgledu na wieksze kawalki).- no i cierpliwie czekac na efekt J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Listopada 2008 Witam. - pokroic mieso od szynki w wieksza kostke nawet 2.5cm, - slonine w kostke <> 1cm Ja bym podzielił szynkę , słoninę po połowie i jedną część zrobił następująco: szynka przez szarpak, słonina przez sitko 8mm. Łopatka na klej przemielona 2x przez 2,5mm po 100g. Będziesz miał porównanie co do sposobu rozdrobnienia.Kawałki szynki na 2,5cm w jelita cienkie po pierwsze to chyba za duże a po drugie dłuższy czas wysychania. Ale poczekamy na opinię doświadczonych zadymiaczy. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Listopada 2008 Jakub z tego co widze z fotek wszystko przebiega dobrze. Wrazenia mam mieszane - kielbasa jest troche za slona, a jednoczesnie troche "mdla" - to pewnie kwestia nadmiaru sloniny.do kiełbas podsuszanych dodaje sie mniejsza ilość soli 15-16g/1kg,smak mdły jest z tego że ona jeszcze nie jest dokładnie podsuszona,no i że ta słoninka jest jeszcze troche świeża,należy dobrać przyprawy te co lubisz bez przesady,bo po obsuszeniu smak sie jeszcze spotęguje. - ograniczyc ilosc sloniny o polowe (200g zamiast 400g), - jak poprzednio uzyc 500g miesa "od szynki",ilośc słoniny możesz zmniejszyć ,ale po co jak neszcze nie dokonczone masz suszenie tej kiełbasy,zobaczysz na sam koniec że efekt bedzie bardzodobry tak po 10 dniach! - dodac 200-300g miesa "na klej" - co sadzicie o lopatce? - mniej soli, - troche wiecej przypraw,po co chcesz dodawać łopatki na klej do suszonej kiełbasy?po to aby była sztywna? nie usyskasz efektu tego co oczekujesz! przyprawy tak jak pisałem wyżej - pokroic mieso od szynki w wieksza kostke nawet 2.5cm, - slonine w kostke <> 1cmjeżeli chcesz mieć smaczniejszą kiełbase zmniejsz wielkość kostki szynki i słoniny, duże kawałki mogą być nieciekawe jak ja bedziesz jadł na surowo! - mieso i slonine dluzej peklowac przed nadzianiem flakow (ze wzgledu na wieksze kawalki).mieso wystarczy peklować jeden dzień,na drugi dzień nadziewaj,lub po 5godz.,proces peklowania przeprowadzony zostanie podczas suszenia także bez obaw. Ja bym podzielił szynkę , słoninę po połowie i jedną część zrobił następująco: szynka przez szarpak, słonina przez sitko 8mm.myśle Gonzo że lepiej jak Jakub zrobi kiełbase krojoną nożem,lepszy efekt bedzie choćby samej słoninki no i charakterystyczne gruzdki pod osłonką Łopatka na klej przemielona 2x przez 2,5mm po 100g.łopatka na klej w tego typu kiełbasie nie jest dobrym pomysłem,ale jak ktoś chce niech się bawi wg mnie jest to wbrew zasadom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Listopada 2008 Wrazenia mam mieszane - kielbasa jest troche za slona, a jednoczesnie troche "mdla" - to pewnie kwestia nadmiaru sloniny.Nie wiem, co oznacza dla ciebie "mdła" ale smak mdły powstaje gdy mamy bardzo przesolone( powyżej 4,5 % soli) wyroby mięsne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Listopada 2008 Wrazenia mam mieszane - kielbasa jest troche za slona, a jednoczesnie troche "mdla" - to pewnie kwestia nadmiaru sloniny.Nie wiem, co oznacza dla ciebie "mdła" ale smak mdły powstaje gdy mamy bardzo przesolone( powyżej 4,5 % soli) wyroby mięsne. Moze tak byc. A moze mieszanka przypraw, ktora kupilem daje taki efekt? Nie wiem. Poki co czekam Moze w weekend zrobie kolejna porcje nie dodajac tych przypraw tylko po prostu pieprz i czosne (poza peklosola). J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Listopada 2008 Ile czasu upłynęło od zrobienia kiełbasy do degustacji, przy której poczułeś zbyt słony smak? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Listopada 2008 Dzisiaj rano kupilem 500g "od szynki" i 400g sloniny...... dodajac 25g soli peklujacejPrzy pierwszej próbie użyłeś 32g peklosoli na kg mięsa ,przy drugiej użyłeś prawie 28g/kg, trudno przy takiej ilości peklosoli by kiełbasa jeszcze w dodatku podsuszana nie była za słona!!!!!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Listopada 2008 Ile czasu upłynęło od zrobienia kiełbasy do degustacji, przy której poczułeś zbyt słony smak? To wynika z watku - 15-go nadzialem flaki, probowalem kawalek 18tego. J Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Listopada 2008 Dzisiaj rano kupilem 500g "od szynki" i 400g sloniny...... dodajac 25g soli peklujacejPrzy pierwszej próbie użyłeś 32g peklosoli na kg mięsa ,przy drugiej użyłeś prawie 28g/kg, trudno przy takiej ilości peklosoli by kiełbasa jeszcze w dodatku podsuszana nie była za słona!!!!!! No wiem przeciez, nie ma sie co tak pieklosolic ;-) Nastepnym razem bedzie ja trzeba. J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam. dodajac 25g soli peklujacej Czy do kiełbaski, która nie będzie poddana obróbce termicznej nie dajemy samej soli :question: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam. dodajac 25g soli peklujacej Czy do kiełbaski, która nie będzie poddana obróbce termicznej nie dajemy samej soli :question: Pozdrawiam :wink: Hmm ja nie znam na to pytanie odpowiedzi, moze ktos inny? J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Listopada 2008 (edytowane) Czy do kiełbaski, która nie będzie poddana obróbce termicznej nie dajemy samej soliRodzi się więcej pytań. Czy ta kiełbasa to typ kiełbasy dojrzewajacej?Jeżeli tak, to powinna mieć ok. 30g peklosoli/soli+saletra/soli(???) na kilogram mięsa. W wyniku działania bakterii zmienia się smak i aromat, które neutralizują słony smak a kiełbasa uzyskuje trwałość. Wymaga to jednak długiego czasu a tutaj proces i ocena słoności odbywa sie w ciągu tygodnia. Nie wiem, co o tym myśleć. Może nasz Główny Technolog wygospodaruje chwilkę i podzieli się wiedzą Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.