Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie znam takiej technologi by słonina była kutrowana - miksowana na masę wiążącą do kiełbas średnio rozdrobnionych lub krojonych. To chyba nowoczesna technologia i dlatego słonina jest coraz droższa. Panowie technolodzy oświećcie mnie. Moim zdaniem błąd leży w mieszaniu .Receptury prawidłowo napisane są drogowskazem kolejności mieszania. Jednym słowem w pierwszej kolejności wymieszaj -wyrób dobrze mięso chude a więc kl I tak aż nabierze kleistości dodaj masę wiążącą zrobioną osobno ale nie z słoniny ,tylko z mięs ścięgnistych, wymieszaj to i na koniec dodaj mięsa tłuste i wymieszaj do równomiernego wymieszania się wszystkich składników. Spróbuj zrobić

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=550&highlight=podwawelska możesz ją uszlachetnić i dodać ze 20% wp kl I

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45866
Udostępnij na innych stronach

Nadzialem flaczki wczoraj wieczorem.

 

Powiesilem nad kaloryferem - niestety (albo na szczescie ;)) jeszcze jest

cieplo na polu, wiec kalafior grzeje dosc slabo. Niemniej cos sie dzieje...

 

Ponizej dwa zdjecia - pierwsze jakas godzine po nadzianiu,

drugie po nocy czyli <> 12 godzinach.

 

http://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_01.jpg

http://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_02.jpg

 

Pozostaje czekac :)

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45972
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wygląda nieźle.

Podaj recepturę, czy dawałeś 500g szynki i 400g słoniny tak jak pisałeś. :question:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45975
Udostępnij na innych stronach

Jakubie, naprawdę cos sie dzieje. :grin: Na drugim zdjęciu brakuje dwóch "gryzów" na tym krótkim batoniku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45979
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wygląda nieźle.

Podaj recepturę, czy dawałeś 500g szynki i 400g słoniny tak jak pisałeś. :question:

Pozdrawiam :wink:

Tak dokladnie jak pisalem na poczatku - 500/400gr plus dodatki.

 

J

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-45985
Udostępnij na innych stronach

Ale ta kiełbasa już bardzo odbiega od proponowanej przeze mnie.

To suszona surowa i niewędzona.

Dlatego jest al'a Sokoza.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46149
Udostępnij na innych stronach

Powiesilem nad kaloryferem - niestety (albo na szczescie ) jeszcze jest

cieplo na polu,

Jakub uważaj aby tluszcz nie zaczał kapać na kaloryfer! bo bedzie mycie go!powies lepiej obok.

ze zdjeć widać że wszystko przebiega ok,jezeli dałes tą ilosc miesa i sloniny jest ok

na wygład wyjdzie napewno rewelacja.pamietaj o zachowaniu tluszczu na osłonce,

dopiero przed konsumpcją wytrzesz ją recznikiem papierowym z odrobina cieplej

wody

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46200
Udostępnij na innych stronach

Kielbaski schna, widac ze miesi brazowieje apetycznie :)

 

Przelozylem jedno peto do suszarki do grzybow ustawionej na mala moc.

Powietrze na wylocie nie jest IMO cieplejsze niz nad kaloryfer tylko

przeplyw jest duzo wiekszy. Potrzymam tak dobe, ciekaw jestem jaka

bedzie roznica w porownaniu do tego, ktore wisi nad kalafiorem.

 

J

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46218
Udostępnij na innych stronach

Kielbaski schna, widac ze miesi brazowieje apetycznie :)

 

Przelozylem jedno peto do suszarki do grzybow ustawionej na mala moc.

Powietrze na wylocie nie jest IMO cieplejsze niz nad kaloryfer tylko

przeplyw jest duzo wiekszy. Potrzymam tak dobe, ciekaw jestem jaka

bedzie roznica w porownaniu do tego, ktore wisi nad kalafiorem.

 

Jakub ze trzy minuty czytałem ten post zanim skojarzyłem o co biega.

Niemniej czekamy na zdjęcia jak już będzie do konsumpcji. :smile:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46221
Udostępnij na innych stronach

Kielbaski schna, widac ze miesi brazowieje apetycznie

 

Przelozylem jedno peto do suszarki do grzybow ustawionej na mala moc.

Powietrze na wylocie nie jest IMO cieplejsze niz nad kaloryfer tylko

przeplyw jest duzo wiekszy. Potrzymam tak dobe, ciekaw jestem jaka

bedzie roznica w porownaniu do tego, ktore wisi nad kalafiorem.

Jakub, czy Ty jesteś imigrantem? Podobno mieszkasz w Krakowie... :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46235
Udostępnij na innych stronach

Kielbaski schna, widac ze miesi brazowieje apetycznie

 

Przelozylem jedno peto do suszarki do grzybow ustawionej na mala moc.

Powietrze na wylocie nie jest IMO cieplejsze niz nad kaloryferem,

tylko przeplyw jest duzo wiekszy. Potrzymam tak dobe, ciekaw jestem jaka

bedzie roznica w porownaniu do tego peta, ktore wisi nad kalafiorem.

Jakub, czy Ty jesteś imigrantem? Podobno mieszkasz w Krakowie... :sad:

Jestem imigrantem z Jaworzna, jesli o to pytasz :)

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46236
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wiesci z dzisiaj ;-)

 

http://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_03.jpg

Pierwsze dwie kielbaski wisialy caly czas nad kaloryferem.

Trzecia ostatnie 20h spedzila w suszarce "do grzybow" ustawionej

na mala moc. Widac pewna roznice w wyschnieciu.

 

Przekroilem to mniejsze peto, wyglada tak:

http://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_04.jpg

http://www.oprawafotografii.pl/hedone/wedliny/sloninowa_05.jpg

 

Oczywiscie sprobowalem jak smakuje ;)

Wrazenia mam mieszane - kielbasa jest troche za slona, a jednoczesnie

troche "mdla" - to pewnie kwestia nadmiaru sloniny. Niemniej widze,

ze kierunek jest sluszny - kielbasa zaczela wysychac w taki sposob

jak wysycha moja ulubiona palcowka. Bedzie to niestety wymagac

duuuzej cierpliwosci - trzeba bedzie czekac pewnie kilka tygodni

conajmniej, zeby wyschnela do odpowiedniego poziomu.

No, ale co nagle to po diable ;)

 

W kolejnej wersji planuje wprowadzic nast zmiany:

- ograniczyc ilosc sloniny o polowe (200g zamiast 400g),

- jak poprzednio uzyc 500g miesa "od szynki",

- dodac 200-300g miesa "na klej" - co sadzicie o lopatce?

- mniej soli,

- troche wiecej przypraw,

- pokroic mieso od szynki w wieksza kostke nawet 2.5cm,

- slonine w kostke <> 1cm

- mieso i slonine dluzej peklowac przed nadzianiem flakow

(ze wzgledu na wieksze kawalki).

- no i cierpliwie czekac na efekt ;)

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46262
Udostępnij na innych stronach

Witam.

- pokroic mieso od szynki w wieksza kostke nawet 2.5cm,

- slonine w kostke <> 1cm

Ja bym podzielił szynkę , słoninę po połowie i jedną część zrobił następująco: szynka przez szarpak, słonina przez sitko 8mm.

Łopatka na klej przemielona 2x przez 2,5mm po 100g.

Będziesz miał porównanie co do sposobu rozdrobnienia.Kawałki szynki na 2,5cm w jelita cienkie po pierwsze to chyba za duże a po drugie dłuższy czas wysychania.

Ale poczekamy na opinię doświadczonych zadymiaczy.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46263
Udostępnij na innych stronach

Jakub z tego co widze z fotek wszystko przebiega dobrze.

Wrazenia mam mieszane - kielbasa jest troche za slona, a jednoczesnie

troche "mdla" - to pewnie kwestia nadmiaru sloniny.

do kiełbas podsuszanych dodaje sie mniejsza ilość soli 15-16g/1kg,smak mdły jest

z tego że ona jeszcze nie jest dokładnie podsuszona,no i że ta słoninka jest jeszcze

troche świeża,należy dobrać przyprawy te co lubisz bez przesady,bo po obsuszeniu

smak sie jeszcze spotęguje.

- ograniczyc ilosc sloniny o polowe (200g zamiast 400g),

- jak poprzednio uzyc 500g miesa "od szynki",

ilośc słoniny możesz zmniejszyć ,ale po co jak neszcze nie dokonczone masz suszenie

tej kiełbasy,zobaczysz na sam koniec że efekt bedzie bardzodobry tak po 10 dniach!

 

- dodac 200-300g miesa "na klej" - co sadzicie o lopatce?

- mniej soli,

- troche wiecej przypraw,

po co chcesz dodawać łopatki na klej do suszonej kiełbasy?po to aby była sztywna?

nie usyskasz efektu tego co oczekujesz!

przyprawy tak jak pisałem wyżej

- pokroic mieso od szynki w wieksza kostke nawet 2.5cm,

- slonine w kostke <> 1cm

jeżeli chcesz mieć smaczniejszą kiełbase zmniejsz wielkość kostki szynki i słoniny,

duże kawałki mogą być nieciekawe jak ja bedziesz jadł na surowo!

- mieso i slonine dluzej peklowac przed nadzianiem flakow

(ze wzgledu na wieksze kawalki).

mieso wystarczy peklować jeden dzień,na drugi dzień nadziewaj,lub po 5godz.,proces

peklowania przeprowadzony zostanie podczas suszenia także bez obaw.

 

Ja bym podzielił szynkę , słoninę po połowie i jedną część zrobił następująco: szynka przez szarpak, słonina przez sitko 8mm.

myśle Gonzo że lepiej jak Jakub zrobi kiełbase krojoną nożem,lepszy efekt bedzie

choćby samej słoninki no i charakterystyczne gruzdki pod osłonką

Łopatka na klej przemielona 2x przez 2,5mm po 100g.

łopatka na klej w tego typu kiełbasie nie jest dobrym pomysłem,ale jak ktoś chce niech

się bawi wg mnie jest to wbrew zasadom.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46291
Udostępnij na innych stronach

Wrazenia mam mieszane - kielbasa jest troche za slona, a jednoczesnie

troche "mdla" - to pewnie kwestia nadmiaru sloniny.

Nie wiem, co oznacza dla ciebie "mdła" ale smak mdły powstaje gdy mamy bardzo przesolone( powyżej 4,5 % soli) wyroby mięsne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46312
Udostępnij na innych stronach

Wrazenia mam mieszane - kielbasa jest troche za slona, a jednoczesnie

troche "mdla" - to pewnie kwestia nadmiaru sloniny.

Nie wiem, co oznacza dla ciebie "mdła" ale smak mdły powstaje gdy mamy bardzo przesolone( powyżej 4,5 % soli) wyroby mięsne.

Moze tak byc. A moze mieszanka przypraw, ktora kupilem daje taki efekt?

Nie wiem. Poki co czekam :) Moze w weekend zrobie kolejna porcje

nie dodajac tych przypraw tylko po prostu pieprz i czosne (poza peklosola).

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46314
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu upłynęło od zrobienia kiełbasy do degustacji, przy której poczułeś zbyt słony smak?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46337
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rano kupilem 500g "od szynki" i 400g sloniny......

dodajac 25g soli peklujacej

Przy pierwszej próbie użyłeś 32g peklosoli na kg mięsa ,przy drugiej użyłeś prawie 28g/kg, trudno przy takiej ilości peklosoli by kiełbasa jeszcze w dodatku podsuszana nie była za słona!!!!!!

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46343
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu upłynęło od zrobienia kiełbasy do degustacji, przy której poczułeś zbyt słony smak?

To wynika z watku - 15-go nadzialem flaki, probowalem kawalek 18tego.

 

J

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46401
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rano kupilem 500g "od szynki" i 400g sloniny......

dodajac 25g soli peklujacej

Przy pierwszej próbie użyłeś 32g peklosoli na kg mięsa ,przy drugiej użyłeś prawie 28g/kg, trudno przy takiej ilości peklosoli by kiełbasa jeszcze w dodatku podsuszana nie była za słona!!!!!!

No wiem przeciez, nie ma sie co tak pieklosolic ;-)

 

Nastepnym razem bedzie ja trzeba.

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46402
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

dodajac 25g soli peklujacej

Czy do kiełbaski, która nie będzie poddana obróbce termicznej nie dajemy samej soli :question:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46403
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

 

dodajac 25g soli peklujacej

Czy do kiełbaski, która nie będzie poddana obróbce termicznej nie dajemy samej soli :question:

Pozdrawiam :wink:

Hmm ja nie znam na to pytanie odpowiedzi, moze ktos inny?

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46404
Udostępnij na innych stronach

Czy do kiełbaski, która nie będzie poddana obróbce termicznej nie dajemy samej soli

Rodzi się więcej pytań. Czy ta kiełbasa to typ kiełbasy dojrzewajacej?

Jeżeli tak, to powinna mieć ok. 30g peklosoli/soli+saletra/soli(???) na kilogram mięsa. W wyniku działania bakterii zmienia się smak i aromat, które neutralizują słony smak a kiełbasa uzyskuje trwałość. Wymaga to jednak długiego czasu a tutaj proces i ocena słoności odbywa sie w ciągu tygodnia. Nie wiem, co o tym myśleć. Może nasz Główny Technolog wygospodaruje chwilkę i podzieli się wiedzą  :question:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/2/#findComment-46405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.