tomisss Opublikowano 23 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Czerwca 2024 14 godzin temu, quadro555 napisał(a): Tym niemniej nadal mięso z szynki. Dla pewności bym to zmielił, nawet na szarpaku Zostały zmielone na oczku 10 mm. Te okrawki to była raczej klasa 2, jakieś 30 % tłuszczu. Do całości dodałem jeszcze klasę 1 z szynki tylko krojone i boczek na oczku 10, tak żeby mieć w całości jakieś 25- 30 % tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-932909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil ksi Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Lipca 2024 Pytanie o boczek czy peklujemy go z mięsem z szynki? I dopiero później oddzielamy i mielimy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-934906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Lipca 2024 Jeśli każdą klasę mielisz na innej siatce to peklujesz oddzielnie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-934938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Lipca 2024 W dniu 2.07.2024 o 19:45, Kamil ksi napisał(a): Pytanie o boczek czy peklujemy go z mięsem z szynki? I dopiero później oddzielamy i mielimy? Dokładnie tak jak Arkadiusz pisze 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-935675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Lipca 2024 Wygląda bardzo smacznie i jestem pewien że taka jest. Przepis zapisany do zrobienia na jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-935708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Lipca 2024 20 godzin temu, Woytas napisał(a): Wygląda bardzo smacznie Proste przepisy z reguły są ok ten polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-935885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartekzwro Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Listopada 2024 W dniu 5.07.2024 o 16:16, jacekw21 napisał(a): Dokładnie tak jak Arkadiusz pisze 👍 Czyli boczek peklujemy osobno, szynkę peklujemy osobno - całość peklosoli proporcjonalnie do wagi obu składników? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-971324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Listopada 2024 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-971330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Dzień Dobry, nazywam sie Grzegorz, kupiłem produkty. W piątek chciałem zapeklować, a w niedzielę uwędzić. To bedzie moja pierwsza kiełbasa:) Chciałbym się upewnić, że wszystko zrobię zgodnie z zaleceniami. 1.Pekluję pokrojoną szynkę i boczek. 2.Boczek mielę, a szynkę nie? 3.Nabijarka nabije jelito pokostkowaną szynką? 4.Należy dodać 10% wody, czyli jeśli mięsa mam 2,5 kg, to mam dodać 250 gramów wody? 5.Przy wędzeniu sugerujemy się jedynie kolorem wędliny, czy jest jakiś min i max czas? Reszta jest dla mnie jasna. Wybaczcie te pytania, ale to będzie mój kiełbaskowy debiut, a żonka i dzieci już się cieszą na tą okoliczność 😉. Pozostałe wyroby wychodzą mi całkiem przyzwoicie, (chleb piecze żonka). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Pofatyguj się nieco i przejrzyj na Forum dział "Kiełbasy", w którym znajdziesz takie wątki, gdzie są podane dokładne przepisy. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Grudnia 2024 11 minut temu, GrzegorzK71 napisał(a): 1.Pekluję pokrojoną szynkę i boczek. 2.Boczek mielę, a szynkę nie? Zapomniałeś napisać o przyprawach i mieszaniu. Ponadto brakuje masy wiążącej czyli kl III w ilości 10-15%( mięso chude i ścięgniste- pozyskaj z golonki). Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Jak robi według przepisu z tego wątku to to autor nie daje klasy III w tym przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Wątki przejrzałem, ale chcę zrobić właśnie tą konkretnie kiełbasę. Dlatego zadałem kilka pytań pomocniczych, ponieważ przepis nie jest dla mnie jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Moje boczki i szynki z Wielkanocy 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Susz lepiej wsad przed wędzeniem (zanim puścisz dym). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Czy autor mógłby odpowiedzieć na moje pytania? Będę wdzięczny 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) 13 godzin temu, GrzegorzK71 napisał(a): 1.Pekluję pokrojoną szynkę i boczek. 2.Boczek mielę, a szynkę nie? 3.Nabijarka nabije jelito pokostkowaną szynką? 4.Należy dodać 10% wody, czyli jeśli mięsa mam 2,5 kg, to mam dodać 250 gramów wody? 5.Przy wędzeniu sugerujemy się jedynie kolorem wędliny, czy jest jakiś min i max czas? 1 - tak 2 - tak 3 - tak ,w przepisie jest pokrojona na kawałki 1-1,5 cm. Bez problemu przejdzie przez nadziewarkę. 4 - tak, ale czasem trzeb dodać mniej lub więcej wody (albo wcale ) w zależności od mięsa .To widać w czasie wyrabiania mięsa. Po czasie nabierzesz wprawy i będziesz wiedział o co chodzi. 5 - tak ,wędzimy nie na czas a do koloru jaki nam odpowiada. Edytowane 18 Grudnia 2024 przez Azizi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Super! Dziękuję Ci za merytoryczną odpowiedź 😉 Wstawię fotki. Pozdrawiam, Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Super! Dziękuję Ci za merytoryczną odpowiedź 😉 Wstawię fotki. Pozdrawiam, Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-977213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Ostatnie pytanie: ile wody mam dać do peklosoli robiąc marynatę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-977214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Grudnia 2024 (edytowane) A po co ci marynata do kiełbasy ? Sama wodę dolewasz do farszy w czasie wyrabiania. Chyba że pytasz o co innego. Edytowane 20 Grudnia 2024 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-977216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzK71 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Pytam o peklowanie. Peklujemy 2 dni. W czym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-977222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Grudnia 2024 20 minut temu, GrzegorzK71 napisał(a): Peklujemy 2 dni. W czym? W peklosoli Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-977225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Grudnia 2024 3 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): W peklosoli Na sucho bez wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-977227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.