Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A Olkowi może chodzi o to że nie jest podane ile na litr wody Rafał dał ziaren gorczycy (sztuk oczywiście), ziaren ziela (sztuk oczywiście), kryształków cukru (sztuk oczywiście), listków laurowych (sztuk oczywiście), ziaren pieprzu (sztuk oczywiście), ile ważyła cebula i ile ważyły marchewki

;-))))

 

Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem ;-)

Edytowane przez Grzes7908
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819772
Udostępnij na innych stronach

może chodzi o to że nie jest podane ile na litr wody Rafał dał ziaren ziela (sztuk oczywiście),  listków laurowych (sztuk oczywiście), ziaren pieprzu (sztuk oczywiście), ile ważyła cebula i ile ważyły marchewki

 ........... o to wlasnie chodzi i jak by jeszcze bylo napisane jakich sledzi do tego uzywa (slone cale ,czy platy ,czy jeszcze jakies inne ) to by bylo super.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819932
Udostępnij na innych stronach

i jak by jeszcze bylo napisane jakich sledzi do tego uzywa

Olek nie przesadzaj , może ma podać o której godzinie ;)  złowione.  Wszystko podane jak na tacy - cieszmy się wspólną wymianą przepisów :)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819944
Udostępnij na innych stronach

Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwa

to chyba jasne , że mowa o tzw.salinacie  czyli solonych płatach śledziowych . Maxell już gdzieś pisał ,że lepiej by nie były to płaty z tacek , bo robią się miękkawe .post-47651-0-24094600-1678309095_thumb.jpg

a mowa o takich z lewej strony na zdjęciu . Prawe robione są wg przepisu Maxella .

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819951
Udostępnij na innych stronach

No i wszystko wiadomo; przepis gotowy,  ;)

 

Pytalem ,bo ja robie podobnie ze sledzi solonych (Salzhering)

Kupuje sledzie w calosci z glowami i wnetrznosciami ,jest troche wiecej roboty ale smak zupelnie inny jak z fileta sledziowego.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820109
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekaw, bardzo ciekaw jak twoje kubki smakowe opiszą ten wyrób, tylko proszę uczciwie, a nie że to twoje smaki bo są po Duńsku, Szwedzku lub Norwesku ;):D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820250
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestem ciekaw, bardzo ciekaw jak twoje kubki smakowe opiszą ten wyrób,

Chyba i ja będę musiał zrobić te śledzie. Żeby zobaczyć co powiedzą moje kubki smakowe. :D

Na razie, dzisiaj, zrobiłem płaty śledziowe wg. przepisu który podał Maxell. Będą dobre na przyszły piątek. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820251
Udostępnij na innych stronach

Ja czekam na recenzje innych, nie chcę zepsuć ryby ;):D

 

Jak ciekawostkę podam że śledzie po Kaszubsku, (chyba przepis Henia) zrobione 20 grudnia są zjadliwe do dnia dzisiejszego, właśnie dojadam resztki :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820252
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekaw, bardzo ciekaw jak twoje kubki smakowe opiszą ten wyrób, tylko proszę uczciwie, a nie że to twoje smaki bo są po Duńsku, Szwedzku lub Norwesku ;):D

 

Piszę uczciwie, bo tak robię zawsze. Tego typu kwaśno słodkie śledzie w szwedzkim stylu robię od wielu, wielu lat. Tym razem dodałem 3 czubate łyżki stołowe cukru na podaną proporcję zalewy. Uwielbiam tego typu śledzie w najróżniejszych wariantach, dla mnie i nie tylko, są przepyszne :D:thumbsup: . Wykonane z gotowych płatów matiasów lekko solonych.

Oryginalna szwedzka receptura na śledzie tego typu: https://www.abba.se/recept/inlagd-sill/

https://receptfavoriter.se/recept/inlagd-sill-med-inlaggningssill

 

 
 
 
 

 

 

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820254
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oryginalna szwedzka receptura na śledzie tego typu:

to może tak pokusiłbyś się o przetłumaczenie tego " bełkotu "  :D  :D  :D  :facepalm: 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820258
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj kupuję płaty śledziowe i robię wg przepisu Rafała

Dla mnie poziom kwaśności i słodyczy jest w sam raz. Chyba zwiększę trochę ilość marchewki bo też mi bardzo posmakowała

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820261
Udostępnij na innych stronach

 

to może tak pokusiłbyś się o przetłumaczenie tego " bełkotu "  :D  :D  :D  :facepalm:

 

 

Yerba, myślę że sam sobie doskonale poradzisz przy pomocy tego specjalisty :D :D :D :   https://www.translator.eu/polsko/szwedzki/tlumacz/

Jeżeli jednak nadal będą jakieś rzeczy które byłyby niezrozumiałe, chętnie Ci pomogę, bez obaw :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820268
Udostępnij na innych stronach

Ok :D . A żeby nie było ,że nie wiem o czym piszemy to też zrobiłem .

I moje wrażenia : być może jestem przyzwyczajony do smaku salinata np. z cebulką , w oleju itp. więc te są dla mnie trochę dziwne ,bo : i kwaśne i słodkie i słone na raz . Są inne , ale ok. Mają dopiero dwa dni , ale zobaczymy jak się naprawdę przegryzą . A że w poczekalni w I etapie czekają śledzie wg Maxella będę miał porównanie . I na razie tyle .

 

post-47651-0-52620800-1678453537_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820277
Udostępnij na innych stronach

Bo takie właśnie mają być. To ich podstawowy smak, kwaśne i słodkie i słone za razem, o to właśnie w tych śledziach chodzi :D:thumbsup:https://www.karointhekitchen.com/ryby_i_owoce_morza/sledzie-po-szwedzku-inlagd-sill/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820278
Udostępnij na innych stronach

Sledzie takie sa przepyszne .Polacy jednak nieprzyzwyjaczeni do takiej ilosci cukru uwazaja ze sa za slodkie chociaz wcale nie sa nie mozna ich porownywac z polskimi . Moja rodzina w Polsce tez z poczatku mowila za slodkie ,teraz zajadaja w najlepsze, ja do tej pory nie lubie rolmopsow bo sa dla mnie za kwasne , robilam Maxella i ci co lubia takiego typu sledzie zachwalali.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820377
Udostępnij na innych stronach

Śledzie takie są przepyszne .

Zarówno ja, jak też cała moja rodzinka i wszyscy znajomi w Polsce, uwielbiają tego typu śledzie i zawsze domagają się ode mnie receptury lub przepisu jak takie śledziki wykonać. Masz całkowitą rację Electro :D  :thumbsup:  :clap:. Zauważyłem również że już wielu producentów w Polsce zaczyna produkować śledziki w tym słodkawym stylu, tak samo jest z ogórkami konserwowymi, są coraz częściej słodko kwaśne, a nie sam ocet że "gębę" za przeproszeniem wykręca, podobnie jest z rolmopsami. Smaki się ludziom zmieniają :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820393
Udostępnij na innych stronach

przepis

kliknęło się 2 razy i nie można usunąć

 

mod. info : jakoś  jednak się udało  - chudziak

post-58196-0-02000000-1678560838_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
wszystkiego smacznego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820482
Udostępnij na innych stronach

Śledź marynowany w zalewie słodko kwaśnej 1-2-3

1 opakowanie śledzi do marynowania "Abba" (mogą być płaty)
0,5 dl octu spirytusowego (10% lub 12%)
1,5 dl wody
1 dl cukru
0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (może być 1 łyżeczka lub 8 -10 sporych ziaren)
1 liść laurowy
5 goździków
1 czerwona cebula ( może być biała)
10 cm pora (opcjonalnie)
1/2 marchewki (opcjonalnie)

1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)

 

 

Uniwersalna słodko kwaśna Szwedzka zalewa do marynat 1-2-3

 

1 część octu

2 części cukru

3 części wody

sól do smaku

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820489
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No to ja też zrobiłem te śledzie.

 

post-55626-0-52018100-1685131313_thumb.jpg

 

No i powiem, że mi bardzo smakują. Wyciągam ze słoika i skrapiam olejem,

Z tym, że zwiększyłem dodatek cukru.

Robiłem pół porcji, więc wg Rafała powinienem dać 11/4 łyżki cukru, a ja dałem około 2.

No i mogły by być bardziej słone. Następnym razem skrócę moczenie. Chociaż ro może być loteria bo inne śledzie mogą mieć inną zawartość soli.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-835586
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.