Grzes7908 Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Marca 2023 (edytowane) A Olkowi może chodzi o to że nie jest podane ile na litr wody Rafał dał ziaren gorczycy (sztuk oczywiście), ziaren ziela (sztuk oczywiście), kryształków cukru (sztuk oczywiście), listków laurowych (sztuk oczywiście), ziaren pieprzu (sztuk oczywiście), ile ważyła cebula i ile ważyły marchewki;-)))) Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem ;-) Edytowane 8 Marca 2023 przez Grzes7908 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Marca 2023 może chodzi o to że nie jest podane ile na litr wody Rafał dał ziaren ziela (sztuk oczywiście), listków laurowych (sztuk oczywiście), ziaren pieprzu (sztuk oczywiście), ile ważyła cebula i ile ważyły marchewki ........... o to wlasnie chodzi i jak by jeszcze bylo napisane jakich sledzi do tego uzywa (slone cale ,czy platy ,czy jeszcze jakies inne ) to by bylo super. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Marca 2023 (edytowane) i jak by jeszcze bylo napisane jakich sledzi do tego uzywaOlek nie przesadzaj , może ma podać o której godzinie złowione. Wszystko podane jak na tacy - cieszmy się wspólną wymianą przepisów Edytowane 8 Marca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Marca 2023 (edytowane) Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwato chyba jasne , że mowa o tzw.salinacie czyli solonych płatach śledziowych . Maxell już gdzieś pisał ,że lepiej by nie były to płaty z tacek , bo robią się miękkawe .a mowa o takich z lewej strony na zdjęciu . Prawe robione są wg przepisu Maxella . Edytowane 8 Marca 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Marca 2023 Olek nie przesadzaj , może ma podać o której godzinie złowione Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-819954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Marca 2023 No i wszystko wiadomo; przepis gotowy, Pytalem ,bo ja robie podobnie ze sledzi solonych (Salzhering)Kupuje sledzie w calosci z glowami i wnetrznosciami ,jest troche wiecej roboty ale smak zupelnie inny jak z fileta sledziowego. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Marca 2023 Śledzie a,la Rafała . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Marca 2023 Jestem ciekaw, bardzo ciekaw jak twoje kubki smakowe opiszą ten wyrób, tylko proszę uczciwie, a nie że to twoje smaki bo są po Duńsku, Szwedzku lub Norwesku Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Marca 2023 Jestem ciekaw, bardzo ciekaw jak twoje kubki smakowe opiszą ten wyrób, Chyba i ja będę musiał zrobić te śledzie. Żeby zobaczyć co powiedzą moje kubki smakowe. Na razie, dzisiaj, zrobiłem płaty śledziowe wg. przepisu który podał Maxell. Będą dobre na przyszły piątek. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Marca 2023 Ja czekam na recenzje innych, nie chcę zepsuć ryby Jak ciekawostkę podam że śledzie po Kaszubsku, (chyba przepis Henia) zrobione 20 grudnia są zjadliwe do dnia dzisiejszego, właśnie dojadam resztki Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) Jestem ciekaw, bardzo ciekaw jak twoje kubki smakowe opiszą ten wyrób, tylko proszę uczciwie, a nie że to twoje smaki bo są po Duńsku, Szwedzku lub Norwesku Piszę uczciwie, bo tak robię zawsze. Tego typu kwaśno słodkie śledzie w szwedzkim stylu robię od wielu, wielu lat. Tym razem dodałem 3 czubate łyżki stołowe cukru na podaną proporcję zalewy. Uwielbiam tego typu śledzie w najróżniejszych wariantach, dla mnie i nie tylko, są przepyszne . Wykonane z gotowych płatów matiasów lekko solonych.Oryginalna szwedzka receptura na śledzie tego typu: https://www.abba.se/recept/inlagd-sill/https://receptfavoriter.se/recept/inlagd-sill-med-inlaggningssill Edytowane 10 Marca 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Marca 2023 Oryginalna szwedzka receptura na śledzie tego typu: to może tak pokusiłbyś się o przetłumaczenie tego " bełkotu " Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Marca 2023 Ja dzisiaj kupuję płaty śledziowe i robię wg przepisu RafałaDla mnie poziom kwaśności i słodyczy jest w sam raz. Chyba zwiększę trochę ilość marchewki bo też mi bardzo posmakowała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) to może tak pokusiłbyś się o przetłumaczenie tego " bełkotu " Yerba, myślę że sam sobie doskonale poradzisz przy pomocy tego specjalisty :D : https://www.translator.eu/polsko/szwedzki/tlumacz/Jeżeli jednak nadal będą jakieś rzeczy które byłyby niezrozumiałe, chętnie Ci pomogę, bez obaw . Edytowane 10 Marca 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Marca 2023 Ok . A żeby nie było ,że nie wiem o czym piszemy to też zrobiłem .I moje wrażenia : być może jestem przyzwyczajony do smaku salinata np. z cebulką , w oleju itp. więc te są dla mnie trochę dziwne ,bo : i kwaśne i słodkie i słone na raz . Są inne , ale ok. Mają dopiero dwa dni , ale zobaczymy jak się naprawdę przegryzą . A że w poczekalni w I etapie czekają śledzie wg Maxella będę miał porównanie . I na razie tyle . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) Bo takie właśnie mają być. To ich podstawowy smak, kwaśne i słodkie i słone za razem, o to właśnie w tych śledziach chodzi . https://www.karointhekitchen.com/ryby_i_owoce_morza/sledzie-po-szwedzku-inlagd-sill/ Edytowane 10 Marca 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Marca 2023 Sledzie takie sa przepyszne .Polacy jednak nieprzyzwyjaczeni do takiej ilosci cukru uwazaja ze sa za slodkie chociaz wcale nie sa nie mozna ich porownywac z polskimi . Moja rodzina w Polsce tez z poczatku mowila za slodkie ,teraz zajadaja w najlepsze, ja do tej pory nie lubie rolmopsow bo sa dla mnie za kwasne , robilam Maxella i ci co lubia takiego typu sledzie zachwalali. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Marca 2023 Śledzie takie są przepyszne .Zarówno ja, jak też cała moja rodzinka i wszyscy znajomi w Polsce, uwielbiają tego typu śledzie i zawsze domagają się ode mnie receptury lub przepisu jak takie śledziki wykonać. Masz całkowitą rację Electro . Zauważyłem również że już wielu producentów w Polsce zaczyna produkować śledziki w tym słodkawym stylu, tak samo jest z ogórkami konserwowymi, są coraz częściej słodko kwaśne, a nie sam ocet że "gębę" za przeproszeniem wykręca, podobnie jest z rolmopsami. Smaki się ludziom zmieniają . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) przepiskliknęło się 2 razy i nie można usunąć mod. info : jakoś jednak się udało - chudziak Edytowane 12 Marca 2023 przez chudziak Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) Śledź marynowany w zalewie słodko kwaśnej 1-2-31 opakowanie śledzi do marynowania "Abba" (mogą być płaty)0,5 dl octu spirytusowego (10% lub 12%)1,5 dl wody1 dl cukru0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (może być 1 łyżeczka lub 8 -10 sporych ziaren)1 liść laurowy5 goździków1 czerwona cebula ( może być biała)10 cm pora (opcjonalnie)1/2 marchewki (opcjonalnie)1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie) Uniwersalna słodko kwaśna Szwedzka zalewa do marynat 1-2-3 1 część octu2 części cukru3 części wodysól do smaku Edytowane 11 Marca 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-820489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Maja 2023 No to ja też zrobiłem te śledzie. No i powiem, że mi bardzo smakują. Wyciągam ze słoika i skrapiam olejem,Z tym, że zwiększyłem dodatek cukru.Robiłem pół porcji, więc wg Rafała powinienem dać 11/4 łyżki cukru, a ja dałem około 2.No i mogły by być bardziej słone. Następnym razem skrócę moczenie. Chociaż ro może być loteria bo inne śledzie mogą mieć inną zawartość soli. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-835586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Maja 2023 Dlatego ja zawsze podczas moczenia co jakiś czas odcinam kawałek i sprawdzam słoność, jeżeli uznaję, że ok, przerywam moczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19680-%C5%9Bledzie-wg-rafa%C5%82a/page/2/#findComment-835599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.