Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji że lubię mięso z uda kurczaka, które do tej pory wykorzystywałem do robienia słoikówek, postanowiłem wykorzystać go do produkcji kiełbasy.

Mięso z uda kurczaka bez skóry kości, sklasyfikowałem na elementy pierwszego gatunku pokrojone na kawałeczki, a pozostałe przeznaczone do zmielenia. Do peklowania użyłem 18 g peklosoli na kilogram, moje ulubione przyprawy to jest pieprz ziołowy, cubrzyca zielona, kminek i kolendra. Kiełbaskę wędziłem oko 3 i pół godziny, a następnie podpiekałem do osiągnięcia wewnątrz odpowiedniej temperatury.

Planuję podsuszyć kiełbaskę przez kilka dni na stryszku.

post-108457-0-75942400-1678084124_thumb.jpg

post-108457-0-19135000-1678084139_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/
Udostępnij na innych stronach

Wyglada smaczniscie, lubie takie wyroby :thumbsup: 

 

 

 

Planuję podsuszyć kiełbaskę przez kilka dni na stryszku.

 

 

 Kurczak podsuszany, troche ryzykowne mi sie wydaje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/#findComment-819291
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kurczak podsuszany, troche ryzykowne

Dużo antybiotyków, to chyba wytrzyma.  ;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/#findComment-819298
Udostępnij na innych stronach

 

Kurczak podsuszany, troche ryzykowne

 

Dużo antybiotyków, to chyba wytrzyma.  ;)

A dlaczego mowisz o antybiotykach , skad takie zalozenie ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/#findComment-819301
Udostępnij na innych stronach

 

 

skad takie zalozenie

Bo kolega nie napisał, że ma z własnego chowu ani też że drób tzw. premium, więc stąd to założenie.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/#findComment-819308
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdynic z gory nie zakladam ,ze akurat cos jest ... nawet jak nie napisze . Czy podajemy ze ma z wlasnej swini szynke czy od razu zakladam ze napewno dunska ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/#findComment-819327
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdynic z gory nie zakladam ,ze akurat cos jest ... nawet jak nie napisze . Czy podajemy ze ma z wlasnej swini szynke czy od razu zakladam ze napewno dunska ;-)

Widzę, że żart „nie wszedł.”

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/#findComment-819328
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z udek mi nie smakuje ...

Jak drób - to moim zdaniem, tylko filety/

No ale, co kto lubi i ja nikomu nie bronię.

To prawda, kazdy na inny smak.  Ja jestem z tych , kto preferuje mieso z udek, np. curry, najlepiej dla mnie smakuje z udek, mieso jest wilgotne, piers za szybko sie wysusza. W wedlinach lubie wlasnie mieszanke, choc tez robilam z samych piersi. TA kielbasa Rafala, na prawde do mnie przemasia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/#findComment-819422
Udostępnij na innych stronach

Rafał no no widać, że dałeś sobie zależeć przy klasyfikowaniu,piękna kiełbaska zero podcieków kurzecego żółtego tłuszczu,no smak takiej pieczonej ,mniam mniam bravo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19694-kie%C5%82basa-mi%C4%99so-z-uda-kurczaka/#findComment-819523
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.