Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono!

Na początku chciałbym się przedstawić i przywitać. Mam na imię Tomek i właśnie zakupiłem pierwszą wędzarnię. Jest to: BORNIAK TIMER UWDT-70 v1.4.

Jestem przed pierwszym, przedświątecznym wędzeniem i bardzo się cieszę, że trafiłem na tutaj. To forum to skarbnica wiedzy, jestem nim zachwycony.

Dlatego, już na początku, wielkie dzięki dla wszystkich tworzących. Robicie mega robotę, dziękuję!

Przechodząc do mojego pierwszego tematu, dotyczącego samej wędzarni BORNIAK. Chciałbym Was prosić o radę odnośnie zrębków, jakich użyć?

Poczytałem dostępne materiały i wykombinowałem sobie, że użyję mieszaniny:

- 2 litry zrębków bukowych

- 2 litry zrębków olchowych 

- 2 litry zrębków owocowych

Pytanie. Czy takie proporcje będą ok? Jeżeli tak to jakie zrębki owocowe wybrać? Śliwa, jabłoń, czereśnia?

Pytanie dodatkowe. Czy przed pierwszym uruchomieniem wędzarnie trzeba wygrzać? Jeżeli tak to jak to skutecznie zrobić?

Na początek tyle. :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/
Udostępnij na innych stronach

Czy przed pierwszym uruchomieniem wędzarnie trzeba wygrzać? Jeżeli tak to jak to skutecznie zrobić?

Zgodnie z instrukcją producenta . Tak wygrzać, nie pamiętam już pierwsze było chyba 2 godziny. Na dzień dobry wybierz zrębki z olszyny. I BEZWZGLĘDNIE OSUSZYĆ  bez dymu wędzonki przed puszczeniem dymu 

Pamiętaj , wędzenie to tylko jeden z procesów przy wędlinie  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822307
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź.

Co do osuszania to tak oczywiście.:)

Już tydzień studiuje forum i zapisuje najważniejsze informacje odnośnie każdego z etapów procesu wędzenia.

A tak z ciekawości to wędzić bez zrębków owocowych? Nie będzie zbyt mało aromatycznie?

Edytowane przez dzielto
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822314
Udostępnij na innych stronach

Ok, namówiłeś mnie. ;)

Dziękuję za początkową poradę.

Korzystając z okazji, pociągnę temat dalej. Jak już ustabilizuje proces wędzenia na standardowych zrębkach to jakie owocowe warto spróbować? W jakich proporcjach je łączyć ze standardowymi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822329
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisał Kolega, przetestuj najpierw po kolei wszystkie rodzaje. Znając efekty wędzenia, wybierzesz te, które Tobie, jak i rodzince, będą najbardziej odpowiadały. Wszystkie wymienione .rodzaje zrębek dają bardzo dobre wyniki końcowe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822331
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak już ustabilizuje proces wędzenia na standardowych zrębkach to jakie owocowe warto spróbować? W jakich proporcjach je łączyć ze standardowymi?

Tu znajdziesz odpowiedź : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/183-wszystko-o-drewnie-do-w%C4%99dzenia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822332
Udostępnij na innych stronach

Pytanie dodatkowe. Czy przed pierwszym uruchomieniem wędzarnie trzeba wygrzać? Jeżeli tak to jak to skutecznie zrobić?

Odpowiedź powinna brzmieć: nie tylko przed pierwszym uruchomieniem, ale przed każdym następnym  :)

A co do zrębek, to wypróbuj je po kolei, a dopiero potem mieszaj. Każdy gatunek drewna daje nieco odmienny smak i różnice pomiędzy nimi są bardzo subtelne. Tylko wyjątkowi fachowcy/smakosze je odróżniają.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822340
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie myślałem. :D Powinieneś dokonać tzw. przepalenia komory. Wykonaj godzinne wędzenie na pełnych obrotach. Raz, przepalisz całość, a dwa, jeśli będą jakieś usterki, to niewątpliwie się ujawnią. Do przepalenia możesz użyć zrębek, jakich masz najwięcej. Obserwuj co się dzieje i w razie czego interweniuj. W dymogeneratorze Borniaka dochodzi czasem do zapłonu zrębek na sprężynie. Pamiętaj, by pod wylotem popiołu, ustawić miskę z wodą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822346
Udostępnij na innych stronach

Różnice między poszczególnymi rodzajami zręrbek nie są spektakularne! Raczej subtelne.

Zrębki olchowo-bukowe można uznać za podstawowe i uniwersalne.

"Pasują" do większości wędzonek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822380
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem. W taki razie zacznę od tych podstawowych a z biegiem czasu, po ustabilizowaniu samego procesu wędzenia, spróbuję z innymi zrębkami.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822388
Udostępnij na innych stronach

 

 

zacznę od tych podstawowych a z biegiem czasu, po ustabilizowaniu samego procesu wędzenia, spróbuję z innymi zrębkami
Najlepsza decyzja  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822397
Udostępnij na innych stronach

Tutaj masz przykład wędzenia mieszanka olchy i sliwy:

 

post-39694-0-34808000-1679390228_thumb.jpg

 

Zdjęcie pochodzi z naszej grupy na FB: https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac

Zapraszam. Tam znajdziesz dużo zdjęć i opisów wędzeń poszczególnymi rodzajami zrębek.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822415
Udostępnij na innych stronach

Super się prezentuje. :)

A tu olchowo-bukowe  :)

post-55133-0-34804800-1679394747_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822429
Udostępnij na innych stronach

 

Super się prezentuje. :)

A tu olchowo-bukowe  :)

attachicon.gifIMG_3945_ZW.jpg

 

 

Aż tak znaczącej różnicy w wyglądzie nie dostrzegam. Na oby dwóch zdjęciach wędzonki prezentują się znakomicie.  :D

A jak ze smakiem? Jest wyczuwalna różnica? Czy jest to na tyle znikoma różnica, że zwykły zjadacz wędlin nie zawsze to zauważy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822455
Udostępnij na innych stronach

Różnice są subtelne. Śliwa jest chyba najpopularniejszym dodatkiem smakowo/kolorowym.

Ale najważniejsze jest opanowanie poprawnego procesu wędzenia i sterowania wędzarnią, żeby wiedzieć co na co wplywa.

I tu jest wielka robota dla Ciebie.

Najważniejsze - puszczasz dym na obsuszone mięso. A żeby było obsuszone, najpierw musi ociec w chłodnym pomieszczeniu, potem w wędzarni trzeba je podgrzać.

Dalej, ilość dymu w komorze wędzarniczej - nie może być za dużo, ani za mało.

Temperatury wędzenia i ich wahania, czas wędzenia i podpiekania...

Proponuję kilka wędzeń przeznaczyć na "próby". Potem będziesz uczył się wędzić.

 

PS

Ja do dzisiaj po kilku latach, nie potrafię zimnym dymem wędzić, bo na wedzonkach skrapla mi się woda, a to prosta droga do kwaskowatych wędlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822459
Udostępnij na innych stronach

Różnice są subtelne. Śliwa jest chyba najpopularniejszym dodatkiem smakowo/kolorowym.

Ale najważniejsze jest opanowanie poprawnego procesu wędzenia i sterowania wędzarnią, żeby wiedzieć co na co wplywa.

I tu jest wielka robota dla Ciebie.

Najważniejsze - puszczasz dym na obsuszone mięso. A żeby było obsuszone, najpierw musi ociec w chłodnym pomieszczeniu, potem w wędzarni trzeba je podgrzać.

Dalej, ilość dymu w komorze wędzarniczej - nie może być za dużo, ani za mało.

Temperatury wędzenia i ich wahania, czas wędzenia i podpiekania...

Proponuję kilka wędzeń przeznaczyć na "próby". Potem będziesz uczył się wędzić.

 

PS

Ja do dzisiaj po kilku latach, nie potrafię zimnym dymem wędzić, bo na wedzonkach skrapla mi się woda, a to prosta droga do kwaskowatych wędlin.

 

Rozumiem i w pełni się zgadzam co do opanowania procesu i określenia czynników na niego wpływających.

Przy okazji mam pytanie odnośnie procesu osuszania. Czy w Borniaku również trzeba powiesić mięso w chłodnym pomieszczeniu na  długi okres?

Czy wystarczy na 1-2 godziny a następnie osuszyć w wędzarni poprzez ustawienie 40-50 stopni wraz z uruchomieniem wentylatora i otworzeniem włazu w kominie?

 

Z  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822717
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam pytanie odnośnie procesu osuszania

Teraz pytasz o ociekanie, które jest częścią  procesu niezależnie od posiadanej wędzarni. 10-12 godzin przed osuszaniem w wędzarni.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822719
Udostępnij na innych stronach

Kolego @dzielto, przeczytaj opracowanie DZIADKA, pod nazwą "Akademia DZIADKA": https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87/ oraz pozostałe tematy zawarte w tym dziale. Obowiązkowo, obejrzyj także nasza Akademię Filmową: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/ i będziesz wiedział wszystko (nooo,prawie wszystko).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822721
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.