dzielto Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2023 Witam Szanowne Grono!Na początku chciałbym się przedstawić i przywitać. Mam na imię Tomek i właśnie zakupiłem pierwszą wędzarnię. Jest to: BORNIAK TIMER UWDT-70 v1.4.Jestem przed pierwszym, przedświątecznym wędzeniem i bardzo się cieszę, że trafiłem na tutaj. To forum to skarbnica wiedzy, jestem nim zachwycony.Dlatego, już na początku, wielkie dzięki dla wszystkich tworzących. Robicie mega robotę, dziękuję!Przechodząc do mojego pierwszego tematu, dotyczącego samej wędzarni BORNIAK. Chciałbym Was prosić o radę odnośnie zrębków, jakich użyć?Poczytałem dostępne materiały i wykombinowałem sobie, że użyję mieszaniny:- 2 litry zrębków bukowych- 2 litry zrębków olchowych - 2 litry zrębków owocowychPytanie. Czy takie proporcje będą ok? Jeżeli tak to jakie zrębki owocowe wybrać? Śliwa, jabłoń, czereśnia?Pytanie dodatkowe. Czy przed pierwszym uruchomieniem wędzarnie trzeba wygrzać? Jeżeli tak to jak to skutecznie zrobić?Na początek tyle. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) Czy przed pierwszym uruchomieniem wędzarnie trzeba wygrzać? Jeżeli tak to jak to skutecznie zrobić?Zgodnie z instrukcją producenta . Tak wygrzać, nie pamiętam już pierwsze było chyba 2 godziny. Na dzień dobry wybierz zrębki z olszyny. I BEZWZGLĘDNIE OSUSZYĆ bez dymu wędzonki przed puszczeniem dymu Pamiętaj , wędzenie to tylko jeden z procesów przy wędlinie Edytowane 20 Marca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź.Co do osuszania to tak oczywiście.Już tydzień studiuje forum i zapisuje najważniejsze informacje odnośnie każdego z etapów procesu wędzenia.A tak z ciekawości to wędzić bez zrębków owocowych? Nie będzie zbyt mało aromatycznie? Edytowane 20 Marca 2023 przez dzielto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca 2023 Nie będzie zbyt mało aromatycznie Nie będzie za mało aromatyczne, pamietaj nie jesz dymu a mięso. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Marca 2023 Ok, namówiłeś mnie. Dziękuję za początkową poradę.Korzystając z okazji, pociągnę temat dalej. Jak już ustabilizuje proces wędzenia na standardowych zrębkach to jakie owocowe warto spróbować? W jakich proporcjach je łączyć ze standardowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Marca 2023 Tak jak pisał Kolega, przetestuj najpierw po kolei wszystkie rodzaje. Znając efekty wędzenia, wybierzesz te, które Tobie, jak i rodzince, będą najbardziej odpowiadały. Wszystkie wymienione .rodzaje zrębek dają bardzo dobre wyniki końcowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2023 Jak już ustabilizuje proces wędzenia na standardowych zrębkach to jakie owocowe warto spróbować? W jakich proporcjach je łączyć ze standardowymi? Tu znajdziesz odpowiedź : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/183-wszystko-o-drewnie-do-w%C4%99dzenia/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2023 Rozumiem. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie. Do następnego pytania Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) Pytanie dodatkowe. Czy przed pierwszym uruchomieniem wędzarnie trzeba wygrzać? Jeżeli tak to jak to skutecznie zrobić?Odpowiedź powinna brzmieć: nie tylko przed pierwszym uruchomieniem, ale przed każdym następnym A co do zrębek, to wypróbuj je po kolei, a dopiero potem mieszaj. Każdy gatunek drewna daje nieco odmienny smak i różnice pomiędzy nimi są bardzo subtelne. Tylko wyjątkowi fachowcy/smakosze je odróżniają. Edytowane 20 Marca 2023 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Marca 2023 Bardziej chodziło mi o jednorazowe wygrzanie wędzarni przed pierwszym użyciem a nie rozgrzanie za każdym razem przed procesem wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Marca 2023 Tak właśnie myślałem. Powinieneś dokonać tzw. przepalenia komory. Wykonaj godzinne wędzenie na pełnych obrotach. Raz, przepalisz całość, a dwa, jeśli będą jakieś usterki, to niewątpliwie się ujawnią. Do przepalenia możesz użyć zrębek, jakich masz najwięcej. Obserwuj co się dzieje i w razie czego interweniuj. W dymogeneratorze Borniaka dochodzi czasem do zapłonu zrębek na sprężynie. Pamiętaj, by pod wylotem popiołu, ustawić miskę z wodą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Marca 2023 Super Maxell, złota rada! Bardzo dziękuję.To forum to istny raj wędzarniczy. Cieszę się, że tu trafiłem. Szacunek dla Was. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Marca 2023 Różnice między poszczególnymi rodzajami zręrbek nie są spektakularne! Raczej subtelne.Zrębki olchowo-bukowe można uznać za podstawowe i uniwersalne."Pasują" do większości wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Marca 2023 Rozumiem. W taki razie zacznę od tych podstawowych a z biegiem czasu, po ustabilizowaniu samego procesu wędzenia, spróbuję z innymi zrębkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Marca 2023 zacznę od tych podstawowych a z biegiem czasu, po ustabilizowaniu samego procesu wędzenia, spróbuję z innymi zrębkami Najlepsza decyzja Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Tutaj masz przykład wędzenia mieszanka olchy i sliwy: Zdjęcie pochodzi z naszej grupy na FB: https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabracZapraszam. Tam znajdziesz dużo zdjęć i opisów wędzeń poszczególnymi rodzajami zrębek. Edytowane 21 Marca 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Marca 2023 Super się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Marca 2023 Super się prezentuje. A tu olchowo-bukowe Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Marca 2023 Super się prezentuje. A tu olchowo-bukowe IMG_3945_ZW.jpg Aż tak znaczącej różnicy w wyglądzie nie dostrzegam. Na oby dwóch zdjęciach wędzonki prezentują się znakomicie. A jak ze smakiem? Jest wyczuwalna różnica? Czy jest to na tyle znikoma różnica, że zwykły zjadacz wędlin nie zawsze to zauważy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Marca 2023 Różnice są subtelne. Śliwa jest chyba najpopularniejszym dodatkiem smakowo/kolorowym.Ale najważniejsze jest opanowanie poprawnego procesu wędzenia i sterowania wędzarnią, żeby wiedzieć co na co wplywa.I tu jest wielka robota dla Ciebie.Najważniejsze - puszczasz dym na obsuszone mięso. A żeby było obsuszone, najpierw musi ociec w chłodnym pomieszczeniu, potem w wędzarni trzeba je podgrzać.Dalej, ilość dymu w komorze wędzarniczej - nie może być za dużo, ani za mało.Temperatury wędzenia i ich wahania, czas wędzenia i podpiekania...Proponuję kilka wędzeń przeznaczyć na "próby". Potem będziesz uczył się wędzić. PSJa do dzisiaj po kilku latach, nie potrafię zimnym dymem wędzić, bo na wedzonkach skrapla mi się woda, a to prosta droga do kwaskowatych wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Marca 2023 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18633-zr%C4%99bki-w%C4%99dzarnicze-i-dym-z-ich-spalania-jako-wa%C5%BCne-elementy-procesu-w%C4%99dzenia/?hl=zr%C4%99bki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Marca 2023 Różnice są subtelne. Śliwa jest chyba najpopularniejszym dodatkiem smakowo/kolorowym.Ale najważniejsze jest opanowanie poprawnego procesu wędzenia i sterowania wędzarnią, żeby wiedzieć co na co wplywa.I tu jest wielka robota dla Ciebie.Najważniejsze - puszczasz dym na obsuszone mięso. A żeby było obsuszone, najpierw musi ociec w chłodnym pomieszczeniu, potem w wędzarni trzeba je podgrzać.Dalej, ilość dymu w komorze wędzarniczej - nie może być za dużo, ani za mało.Temperatury wędzenia i ich wahania, czas wędzenia i podpiekania...Proponuję kilka wędzeń przeznaczyć na "próby". Potem będziesz uczył się wędzić. PSJa do dzisiaj po kilku latach, nie potrafię zimnym dymem wędzić, bo na wedzonkach skrapla mi się woda, a to prosta droga do kwaskowatych wędlin. Rozumiem i w pełni się zgadzam co do opanowania procesu i określenia czynników na niego wpływających.Przy okazji mam pytanie odnośnie procesu osuszania. Czy w Borniaku również trzeba powiesić mięso w chłodnym pomieszczeniu na długi okres?Czy wystarczy na 1-2 godziny a następnie osuszyć w wędzarni poprzez ustawienie 40-50 stopni wraz z uruchomieniem wentylatora i otworzeniem włazu w kominie? Z Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Marca 2023 mam pytanie odnośnie procesu osuszania Teraz pytasz o ociekanie, które jest częścią procesu niezależnie od posiadanej wędzarni. 10-12 godzin przed osuszaniem w wędzarni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Marca 2023 Kolego @dzielto, przeczytaj opracowanie DZIADKA, pod nazwą "Akademia DZIADKA": https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87/ oraz pozostałe tematy zawarte w tym dziale. Obowiązkowo, obejrzyj także nasza Akademię Filmową: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/ i będziesz wiedział wszystko (nooo,prawie wszystko). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Marca 2023 @paweljack i @Maxell dziękuję za informacje i porady. Biorę się za czytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19725-zr%C4%99bki-jakich-u%C5%BCy%C4%87-aby-by%C5%82o-pysznie/#findComment-822761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.