Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Zaczynam swoją przygodę z wiedzeniem i chciałbym poprosić o pomoc doświadczonych osób :)

jak długo powinno trwać ociekanie mięsa po wyjęciu z pekli, po czym poznam że dobrze ocieklo? A drugie moje pytanie dotyczy osuszania. Czy mogę osuszac mięso przed wędzeniem w piekarniku? Jeśli tak to jak najlepiej się za to zabrać? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/
Udostępnij na innych stronach

 

 

po czym poznam że dobrze ocieklo?

Witaj. Na podłodze będzie woda  :D  a mięso w dotyku suche. Ociekanie powinno trwać 10-12 godzin. Można to robić w temp. pokojowej, oczywiście nie koniecznie w 30 st. 

Ten piekarnik to nie wiem po co? Rozpalasz w wędzarni, wygrzewasz, wieszasz mięso i osuszasz jeśli jeszcze potrzeba. Jeśli jest suche to po chwili puszczasz dym.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823571
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ociekanie powinno trwać 10-12 godzin. Można to robić w temp. pokojowej, oczywiście nie koniecznie w 30 st. 

IMO ociekanie powinno być zrobione w temp. 10-12 st.C.

Temperatura pokojowa to 20-22.

Jeżeli technologia ociekania mówi inaczej to prosze o sprostowanie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823665
Udostępnij na innych stronach

ociekanie powinno

 

 

 

Można to robić

Rozumiem że wg Ciebie, jeżeli ktoś nie może takich warunków spełnić, to nie może robić wędzonek?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823671
Udostępnij na innych stronach

Proszę przeczytać OPINIĘ gł. technologa @Bagno na temat temperatury ociekania.

 

 

Rozumiem że wg Ciebie, jeżeli ktoś nie może takich warunków spełnić, to nie może robić wędzonek?

Żle rozumiesz.

"Dobre rady" w przetwórstwie miesa powinny być przede wszystkim radami bezpiecznymi.


[Dodano: 27 mar 2023 - 18:33]

 

 

W czasie zajęć w SDM, zawsze powtarzam kursantom, że mięso lubi chłód. Ociekanie powinno być prowadzone w temp. poniżej 10 C. Nigdy nie wiemy, jaki jest poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych wewnątrz mięsa, dlatego "dmuchajmy na zimne". Oczywiście, możemy prowadzić ociekanie w temp. pokojowej, tylko... jak długo. Tutaj nie udzielę odpowiedzi, gdyż nie wiem. Może to, być parę czy kilka godzin, często przy okazji mamy do czynienia z dwoma etapami procesu technologicznego na raz: ociekanie i osuszanie. Wszytko zależy od warunków otoczenia.
Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823675
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żle rozumiesz.

Przepraszam kolego @Sikoor. Zapomniałem dodać, że jeśli jeszcze nie masz, powinieneś zbudować sobie najpierw garaż.  :facepalm: 

 

Co do opinii Andrzeja to widziałem, że szukasz usilnie jakiejś wypowiedzi żeby móc zacytować. Więc napisał oprócz tego jak powinno się robić, również to że można w temp. pokojowej. I mówi kursantom słusznie a później wszyscy nabierają doświadczenia i mają swój rozum. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823678
Udostępnij na innych stronach

@paweljack jeśli chodzi o ten sposób z piekarnikiem to podpowiedzial mi to pewien starszy Pan. Chodziło mu o to że jeśli robię to pierwszy raz i boję się zet coś pójdzie nie tak lub czegoś nie dopilnuje to mogę w ten sposób spróbować. Chciałem zaczerpnąć opinii innych osób doświadczonych w tym temacie zanim zacznę działać :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823806
Udostępnij na innych stronach

 

 

sposób z piekarnikiem
To nic nowego - kiedyś też musiałem ratować się osuszeniem w piekarniku , również miałem konieczność farelkiem - ot takie niespodziewane występy z konieczności. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Termoobieg? Jaki czas?
Tak , ale to był jakiś starszy piekarnik , ok 45 st - do suchego w dotyku z uchylonymi drzwiczkami  ,na kratce . U mnie niestety piekarnik musi być zamknięty -elektronika ma swoje prawa  :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-824399
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.