Sikoor Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2023 Witam serdecznie. Zaczynam swoją przygodę z wiedzeniem i chciałbym poprosić o pomoc doświadczonych osób jak długo powinno trwać ociekanie mięsa po wyjęciu z pekli, po czym poznam że dobrze ocieklo? A drugie moje pytanie dotyczy osuszania. Czy mogę osuszac mięso przed wędzeniem w piekarniku? Jeśli tak to jak najlepiej się za to zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2023 po czym poznam że dobrze ocieklo? Witaj. Na podłodze będzie woda a mięso w dotyku suche. Ociekanie powinno trwać 10-12 godzin. Można to robić w temp. pokojowej, oczywiście nie koniecznie w 30 st. Ten piekarnik to nie wiem po co? Rozpalasz w wędzarni, wygrzewasz, wieszasz mięso i osuszasz jeśli jeszcze potrzeba. Jeśli jest suche to po chwili puszczasz dym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2023 Ja dosuszam ręcznikami papierowymi Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2023 Ociekanie powinno trwać 10-12 godzin. Można to robić w temp. pokojowej, oczywiście nie koniecznie w 30 st. IMO ociekanie powinno być zrobione w temp. 10-12 st.C.Temperatura pokojowa to 20-22.Jeżeli technologia ociekania mówi inaczej to prosze o sprostowanie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2023 (edytowane) ociekanie powinno Można to robićRozumiem że wg Ciebie, jeżeli ktoś nie może takich warunków spełnić, to nie może robić wędzonek? Edytowane 27 Marca 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2023 (edytowane) Proszę przeczytać OPINIĘ gł. technologa @Bagno na temat temperatury ociekania. Rozumiem że wg Ciebie, jeżeli ktoś nie może takich warunków spełnić, to nie może robić wędzonek?Żle rozumiesz."Dobre rady" w przetwórstwie miesa powinny być przede wszystkim radami bezpiecznymi.[Dodano: 27 mar 2023 - 18:33] W czasie zajęć w SDM, zawsze powtarzam kursantom, że mięso lubi chłód. Ociekanie powinno być prowadzone w temp. poniżej 10 C. Nigdy nie wiemy, jaki jest poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych wewnątrz mięsa, dlatego "dmuchajmy na zimne". Oczywiście, możemy prowadzić ociekanie w temp. pokojowej, tylko... jak długo. Tutaj nie udzielę odpowiedzi, gdyż nie wiem. Może to, być parę czy kilka godzin, często przy okazji mamy do czynienia z dwoma etapami procesu technologicznego na raz: ociekanie i osuszanie. Wszytko zależy od warunków otoczenia. Edytowane 28 Marca 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2023 Żle rozumiesz. Przepraszam kolego @Sikoor. Zapomniałem dodać, że jeśli jeszcze nie masz, powinieneś zbudować sobie najpierw garaż. Co do opinii Andrzeja to widziałem, że szukasz usilnie jakiejś wypowiedzi żeby móc zacytować. Więc napisał oprócz tego jak powinno się robić, również to że można w temp. pokojowej. I mówi kursantom słusznie a później wszyscy nabierają doświadczenia i mają swój rozum. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikoor Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Marca 2023 @paweljack jeśli chodzi o ten sposób z piekarnikiem to podpowiedzial mi to pewien starszy Pan. Chodziło mu o to że jeśli robię to pierwszy raz i boję się zet coś pójdzie nie tak lub czegoś nie dopilnuje to mogę w ten sposób spróbować. Chciałem zaczerpnąć opinii innych osób doświadczonych w tym temacie zanim zacznę działać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Marca 2023 sposób z piekarnikiem To nic nowego - kiedyś też musiałem ratować się osuszeniem w piekarniku , również miałem konieczność farelkiem - ot takie niespodziewane występy z konieczności. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-823880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikoor Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) Ile stopni miałeś ustawione? Termoobieg? Jaki czas? Edytowane 30 Marca 2023 przez Sikoor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-824279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2023 Termoobieg? Jaki czas? Tak , ale to był jakiś starszy piekarnik , ok 45 st - do suchego w dotyku z uchylonymi drzwiczkami ,na kratce . U mnie niestety piekarnik musi być zamknięty -elektronika ma swoje prawa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19740-ociekanie-i-osuszanie/#findComment-824399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.