Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za życzenia dla Zbyszka.😚

Jutro przywożę moją brzydszą połówkę do domu. Na powitanie szykujemy mu sernik z cremem brulee.

Sernik się jaszcze piecze, "ale" mam dwa, bo chyba ciała dałam.:facepalm:

- Creme brulee wymieszałam mikserem, a powinnam raczej trzepaczką ręczną. Po mikserze na wierzchu kremu jest taka piana

- krem opala się takim ręcznym palnikiem, żeby była na wierzchu taka opalona skórka. Takiego palnika nie mam, ale mam palnik od grzania miedzi to coś będę kombinować.:D

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1025996
Udostępnij na innych stronach

To sernik opalony i spróbowany.

Zdjęcie sernika trochę ciemne mi wyszło, skorupka jest jaśniejsza i fajnie można o nią postukać palcem. Palnik od miedzi zdał egzamin. 

mms_img-1319109011(8).jpg.6505c5af1428046f2ac0907fb4b4613d.jpg

 

mms_img-1119091359(3).jpg.d70ecfb196406c251d4763a5d2a6c1a7.jpg

 

Sernik bardzo fajny, z typu miękkiego, gładkiego. Do powtórki.

Ten sernik po mojej modyfikacji jest wg. mnie ciekawą bazą pod dodatki smakowe. Czy to np: skórka cytrynowa, czy maliny liofilizowane. 

 

Ps. Zbyszek w domu. :frantics:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1026069
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczorajsze wędzenie.

mms_img-692797808(2).jpg.8aa7eac7236ff1140e0b7e2fbdbf5e7f.jpg

 

Wędzonki grzecznie wiszą jak żołnierzyki, przed włożeniem do parzenia. 

mms_img2063361682(1).jpg.f8fc0b94a26d735539edace7d45a909d.jpg

 

Po parzeniu trafiły do studzenia, zgodnie z wskazówkami Szczepana.

Woda do studzenia wędzonek 40 stopni. Studzimy do 50 stopni wewnątrz.

Po studzeniu, wędzonki trafiły na stojak w celu odparowania.

W czasie odparowania na wędzonki dmuchał wiatraczek (wiatraczek to mój pomysł).

Na koniec wędzonki trafiły do lodówki.

 

Tak wędzonki wyglądają po odparowaniu.

mms_img-1319109011(12).jpg.c3f63fca37252b7f6fc5a46a45cb2fd3.jpg

 

Zdjęcie nie oddaje w pełni urody wędzonek. 😥 Sztuczne światło i telefon "stary zgredek".

 

Wędzonki, po zastosowaniu wskazówek Szczepana mają taką samą barwę jak przed parzeniem.

Wcześniej jak parzyłam wędzonki, to po parzeniu wędzonki miały ciemniejszy kolor.

Dodatkowy, znaczący plus zastosowania się do wskazówek Szczepana, wędzonki są jeszcze bardziej soczyste, niż do tej pory.

 

Dziękuję bardzo za tak cenne wskazówki. 😚:hug:

 

Ps. Polecam Wam, zastosowanie wskazówek naszego Braciszka.

 

 

 

 

 

  • Upvote 5
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029723
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję pięknych wędzonek! 👏 Cieszę się, że wskazówki się sprawdziły i dały dokładnie taki efekt, o jaki chodziło – barwa bez zmian po parzeniu i jeszcze większa soczystość to najlepszy dowód, że proces został dobrze poprowadzony.

To kolejny przykład na to, że to właśnie osoba, która wyrabia wędliny, ma największy wpływ na to, co chce uzyskać – czy będzie to określona struktura, soczystość czy kruchość. Surowiec i narzędzia są ważne, ale ostateczny rezultat zawsze zależy od wiedzy, doświadczenia i podejścia tego, kto stoi przy produkcji.

  • Like 1
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029752
Udostępnij na innych stronach

Dla porównania efektu po studzeniu, to wędzonkom zrobiłam zdjęcie "starym zgredkiem" przy świetle dziennym.

mms_img-472115644(4).jpg.d293d5fc92b1064aa421e5a4b2120c2c.jpg

Tak było po samym wędzeniu:mms_img2063361682(2).jpg.b797f6a3ad26f42f57f0db4f226f75f7.jpg

 

Różnicy w kolorze nie ma, czy po wędzeniu, czy po parzeniu, a to dzięki wskazówkom Szczepana.😚

 

Szynka z tłuszczykiem. Paluszki lizać.

mms_img-1319109011(13).jpg.3baed4a7920265f8f35687747986ff70.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029878
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Oczywiście że posmakujemy w czwartek, a w piątek Krzychu oceni.😃

Ale macie fajnie 😋 nie skonsumujcie wszystkiego to może się załapię jak będzie na wynos😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029913
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.