mamuśka Opublikowano 26 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 26 Lipca Dziękuję za życzenia dla Zbyszka.😚 Jutro przywożę moją brzydszą połówkę do domu. Na powitanie szykujemy mu sernik z cremem brulee. Sernik się jaszcze piecze, "ale" mam dwa, bo chyba ciała dałam. - Creme brulee wymieszałam mikserem, a powinnam raczej trzepaczką ręczną. Po mikserze na wierzchu kremu jest taka piana - krem opala się takim ręcznym palnikiem, żeby była na wierzchu taka opalona skórka. Takiego palnika nie mam, ale mam palnik od grzania miedzi to coś będę kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1025996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 26 Lipca Posyp cukrem i potraktuj ogniem. Przed podaniem. Czytajmy przepisy. Potem próbujmy. Następnie podajemy.😁😁😁 Taki tip. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1026001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 27 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 27 Lipca To sernik opalony i spróbowany. Zdjęcie sernika trochę ciemne mi wyszło, skorupka jest jaśniejsza i fajnie można o nią postukać palcem. Palnik od miedzi zdał egzamin. Sernik bardzo fajny, z typu miękkiego, gładkiego. Do powtórki. Ten sernik po mojej modyfikacji jest wg. mnie ciekawą bazą pod dodatki smakowe. Czy to np: skórka cytrynowa, czy maliny liofilizowane. Ps. Zbyszek w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1026069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano wczoraj o 22:11 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano wczoraj o 22:11 Wczorajsze wędzenie. Wędzonki grzecznie wiszą jak żołnierzyki, przed włożeniem do parzenia. Po parzeniu trafiły do studzenia, zgodnie z wskazówkami Szczepana. Woda do studzenia wędzonek 40 stopni. Studzimy do 50 stopni wewnątrz. Po studzeniu, wędzonki trafiły na stojak w celu odparowania. W czasie odparowania na wędzonki dmuchał wiatraczek (wiatraczek to mój pomysł). Na koniec wędzonki trafiły do lodówki. Tak wędzonki wyglądają po odparowaniu. Zdjęcie nie oddaje w pełni urody wędzonek. 😥 Sztuczne światło i telefon "stary zgredek". Wędzonki, po zastosowaniu wskazówek Szczepana mają taką samą barwę jak przed parzeniem. Wcześniej jak parzyłam wędzonki, to po parzeniu wędzonki miały ciemniejszy kolor. Dodatkowy, znaczący plus zastosowania się do wskazówek Szczepana, wędzonki są jeszcze bardziej soczyste, niż do tej pory. Dziękuję bardzo za tak cenne wskazówki. 😚 Ps. Polecam Wam, zastosowanie wskazówek naszego Braciszka. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 19 godzin temu Super😁 Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 15 godzin temu Gratuluję pięknych wędzonek! 👏 Cieszę się, że wskazówki się sprawdziły i dały dokładnie taki efekt, o jaki chodziło – barwa bez zmian po parzeniu i jeszcze większa soczystość to najlepszy dowód, że proces został dobrze poprowadzony. To kolejny przykład na to, że to właśnie osoba, która wyrabia wędliny, ma największy wpływ na to, co chce uzyskać – czy będzie to określona struktura, soczystość czy kruchość. Surowiec i narzędzia są ważne, ale ostateczny rezultat zawsze zależy od wiedzy, doświadczenia i podejścia tego, kto stoi przy produkcji. 1 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 5 godzin temu Dla porównania efektu po studzeniu, to wędzonkom zrobiłam zdjęcie "starym zgredkiem" przy świetle dziennym. Tak było po samym wędzeniu: Różnicy w kolorze nie ma, czy po wędzeniu, czy po parzeniu, a to dzięki wskazówkom Szczepana.😚 Szynka z tłuszczykiem. Paluszki lizać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 4 godziny temu Śliczna. 1 Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 4 godziny temu Posmakujemy w czwartek Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 4 godziny temu 28 minut temu, karolszymczak napisał(a): Posmakujemy w czwartek Oczywiście że posmakujemy w czwartek, a w piątek Krzychu oceni.😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Oczywiście że posmakujemy w czwartek, a w piątek Krzychu oceni.😃 Ale macie fajnie 😋 nie skonsumujcie wszystkiego to może się załapię jak będzie na wynos😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/21/#findComment-1029913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.