Skocz do zawartości

Potrawka z żołądków drobiowych według MIRKONa


MIRKON

Rekomendowane odpowiedzi

Potrawka z żołądków drobiowych według MIRKONa

 

Składniki:

Żołądki drobiowe – 1 kg

Marchewka – 1,5 kg

Cebula – 0,5 kg

Pietruszka - 1 szt.

Czosnek – 1 główka

Kostki rosołowe – 2 szt. lub inna przyprawa

Olej roślinny 100 ml

Woda 300 ml

Ryż – 2 torebki

Sól

Pieprz

 

Przygotowanie:

Żołądki sparzamy we wrzątku około 15 minut a następnie studzimy i kroimy na spore kawałki. Warzywa ścieramy na wiórki na tarce ręcznej lub mechanicznej. Wrzucamy do garnka warzywa z żołądkami i zalewamy olejem i wodą. Dusimy do czasu aż cebula zacznie znikać. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy całość dusząc jeszcze kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Jak KTOŚ skorzysta to życzę smacznego

Pozdrawiam,

MIREK

MIRKON
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Żołądki sparzamy we wrzątku około 15 minut a następnie studzimy i kroimy na spore kawałki.

MIRKON . Jakich używasz żołądków do tej potrawy bo żołądki z kurczaka to trudno pokroić na spore kawałki , czy mogą zostać w całości .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

radzio . Ja myślę że boczuś wędzony może przełamać cudowny dla mnie smak żołądków drobiowych . To takie moje odczucie , a smak to indywidualna sprawa .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żołądki lub serca często moczę parę godzin w winie siao-sin (pochodzi z Chin), lub jak nie mam świeżej dostawy :wink: , w słodkiej wiśniowej wódce - 1 kieliszek, plus ciemny sos sojowy. Duszenie jak zwykle i podaje z ryżem plus warzywa kolorowe ciut podsmażone.

Można je podawać na małych patyczkach szaszłykowych, fajnie wyglądają - waga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanowne, Szanowni,

Do potrawki używam żołądki z kurczaków i je kroję na kawałki wielkości orzechów laskowych tak mniej więcej. Duszenie ich razem z warzywami nadaje potrawie ciekawy smak. A tak w ogóle jest to potrawa jak wiele innych na WINIE – czyli co się komu NAWINIE do garnka. Każdy może przepis modyfikować na własne potrzeby i na potrzeby swojego smaku i artykułów spożywczych w kuchni w danym czasie. W dalszym ciągu życzę smacznego.

Pozdrawiam,

MIREK

MIRKON
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skład:

1 kg żołądków gęsich lub innych

0,5 kg cebuli

czosnek

gęsi tłuszcz (ew. oliwa)

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 - 4 razy. Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobania). Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry. Ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką. Dusimy tak długo aż będą prawie miękkie, kontrolując czy woda nie wyparowała. Później zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy go do piekarnika na 20 minut. aby doszły.

Ja kupuje zazwyczaj żołądki z kurczaka lub indyka i dodaje jeszcze trochę mięsa z gęsi, kupuje skrzydła bo to akurat najczęściej jest dostępne.

Jest to smaczna żydowska potrawa pod nazwą " gęsie pipki".

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest to smaczna żydowska potrawa pod nazwą " gęsie pipki".

To jest Kraj wielu kultur ;gęsie pipki ,bliny ,golonki po bawarsku , czy serniki po wiedeńsku /dlaczego po wiedeńsku?/, kugle , kińdziuki i wiele wiele innych a my co

A MY TO WSZYSTKO PROPAGUJEMY :lol: :lol: :lol:

i wykonujemy i zjadamy :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrawka z żołądków drobiowych według MIRKONa

Wreszcie dziś kupiłem żołądki i zrobiłem je na obiad wg. przepisu MIKRONA. Muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne. Dosypałem troszkę curry za radą Małgoś. Myślałem, że zostaną jeszcze na jutro, bo sporo tego wyszło, ale niestety... już nie ma :cry:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja robię w dwóch wersjach

 

- podpiekam na brązowo na tłuszczu i tak zajadam

 

- troszkę podpiekam podlewam wodą i na parę minut do szybkowara . Później zaciągam żółtkami i śmietanką 30%. Z przypraw tylko sól i pieprz .

 

Bardzo mnie smakują

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie były wczoraj , nawet dużo mi wyszło .Niestety dzisiaj muszę zrobić coś innego , bo wszystko wyżarli !!!

 

MIRKON przepis okazał się Hitem ,. dzieciaki lubią na słodko.

 

pozdrawiam wujektomek :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

Witajcie


Po życzeniach nadesłanych od Beti i Mirkona przyszła pora na wykonanie przysmaku bodajże ze zlotu w Bukowinie,czyli żołądki drobiowe z marchewką....gdyby to były gęsie byłyby gęsie pipki,przepis jest 


mega lepszy od tego co dotej pory robiłem ,czyli w samej cebuli 50/50 plus przyprawy.Robiłem ściśle


wg przepisu z małą modyfikacją czyli dałem woreczek ryżu więcej,plus dodatkowo dwie kostki rosołowe.


Wyszło tego sporo a naraz nie dam rady zjeść (tylko ja to jadam z domowników) wiec co do puszki


żołądki poszły na inne biiieeedddnnne dni,aby zadbać o swój żołądek wyszło 10 puszek,sympatyczne to to jest,następne w planie....~Paprykarz Szczeciński~


Zachęcam do wykonania


Marek


post-40148-0-35550000-1515267921_thumb.jpgpost-40148-0-57004400-1515267926_thumb.jpg


post-40148-0-03750700-1515267930_thumb.jpgpost-40148-0-65035000-1515267934_thumb.jpg


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lacznie z czasem pasteryzacji puszek ( u mnie sloiki ). 

 

post-41296-0-59233700-1515320163_thumb.jpg

post-41296-0-09524100-1515320179_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.