abratek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Lutego 2013 jak najbardziej..... a nawet lepiej wrzucasz je do zimnej wody.... rano przelewasz przez jelita letnią wodę ..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-269810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Lutego 2013 Dzieki wielkie :wink: Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-269811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Lutego 2013 Te które ci zostaną po nadziewaniu osusz , przesyp dużą ilością soli do lodówki i do następnego razu , Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-269939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idzi Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Marca 2013 Właśnie wyjąłem ze słoika w lodówce zasolone jelita aby je namoczyć i przygotować do jutrzejszego nadziewania. To końcówka jelit, które kupiłem 4,5 roku temu (niestety rzadko robię kiełbasę). Jelita po wypłukaniu są czyste i elastyczne tak więc myślę, że 5 lat w soli wytrzymują spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Marca 2013 Mam pytanie czy ma sens kupować jelita na zapas. Mianowicie chodzi mi o to że kupując wczoraj jelita z firmy Duda http://www.duda.pl/ kaliber pow. 30-33 mm poinformowano mnie w sklepie że mają podrożeć. Obecnie są po 6.5 za 10 metrów .Co do jakości to są dobre, sprawdzałem na rozciągliwość i szczelność i wyglądają na świrze i zdrowe. Kolega też wczoraj kupował, tylko w innym sklepie i płacił 1.5 za metr. Ciekaw jestem Waszego zdania w tym temacie. Może nie ma się co przejmować. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Marca 2013 bob, ja dzisiaj kupiłem 15m za 17,50 drożyzna... spokojnie możesz przechować w lodówce nie otwierane nawet rok albo dłuzej, a jak masz otwarte, tzn korzystasz na bieżąco, to do słoika, i solą zasyp i do lodówy ja mam cienkie wp juz rok i sa super Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Marca 2013 pokemon15 pytam dlatego że na opakowaniu w folii próżniowej było napisane że data przydatności jest do 7 kwietnia. Zastanawiam się czy by nie zakupić większej ilości jelit i dać do soli tak jak mi doradziłeś. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Marca 2013 boob96, Zawsze kupuję więcej wyjmuję z opakowań do słoika przesypuję solą , na wierzch sól do lodówki i od wędzonka do wędzonka aż się skończą . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amasiak Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Marca 2013 większość sprzedawców daje rok terminu przydatności..ale:jelita przechowywane w solance (roztworze) rok to maks.jelita w czystej soli to 2 lata, a ponieważ często od hurtownika do detalu długa droga więc wszyscy (prawie) dają rok.. poza tym nic nie wiem żeby miały drożeć, a sprzedajemy ilości beczkowe. Cytuj zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 27 Marca 2013 większość sprzedawców daje rok terminu przydatności..ale: jelita przechowywane w solance (roztworze) rok to maks. jelita w czystej soli to 2 lata, a ponieważ często od hurtownika do detalu długa droga więc wszyscy (prawie) dają rok.. poza tym nic nie wiem żeby miały drożeć, a sprzedajemy ilości beczkowe. Fajne pierdoły piszesz ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amasiak Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Marca 2013 to ile leżą a to ile mogą to co innego.zdaję sobie sprawe że nic się z nimi specjalnie nie dzieje, ale Nadzór Weterynaryjny raczej by tego nie pochwalił a gdzie niby te pierdoły wyczytałęś? Cytuj zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Marca 2013 ale Nadzór Weterynaryjny raczej by tego nie pochwalił: U mnie nadzoru nie ma, moje jelita na moje potrzeby, a sól konserwuje prawie idealnie. a gdzie niby te pierdoły wyczytałęś? To pytanie chyba nie do mnie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amasiak Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Marca 2013 no nie do Ciebie z solą masz rację. ale tak jak pisałem wcześniej o ile te w suchej soli to mogą leżeć ho ho i jeszcze trochę, to te w solankach takiego komfortu nie dają. Cytuj zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Marca 2013 Czemu w solance krócej, bo ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Marca 2013 Podejrzewam że czas przechowywania w solance zależy od czystości przygotowania jelit przed zasoleniem . Skoro bakterie potrafią żyć w gejzerach itp. skrajnych warunkach to czemu miały by nie żyć w solance ? Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amasiak Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Marca 2013 w środowisku wilgotnym zachodza dalsze procesy rozkładu pomimo wysokiego zasolenia. Zmniejszenie wilgotności wydłuża okres przechowywania.Nie ma tu różnicy w sposobie czyszczenia jelit.Oczywiście jelita gorzej czyszczone słąbiej się przechowują i ciemnieją.Ergo, zależnie od błędów w przechowywaniu jelita mogą wykazywać szereg uchybień, w kolorze, zapachu, twardości a raczej wytrzymałości.MIRO dlaczego uważasz że pierdoły piszę, bo nie odpowiedziałeś, zadajesz pytania odnośnie trwałości jelit zupełnie jak byś nie znał przepisów, a do mnie się "czepiasz". troche mało elegancki sposób na dyskusję z konkurencją. :sad: Cytuj zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Listopada 2019 Wypełniłem słoik do ok 10% pojemności solą, wrzuciłem jelita i zasypałem dużą ilością soli lekko potrząsnąłem, żeby się wymieszały, na drugi dzień pojawiła mi się woda na górze, czy powinienem teraz ja odlać i najlepiej wymienić sól? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Ja bym dolał wody albo zostawił bo najlepiej jelita przechowują się w mocnej solance. Edytowane 12 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Listopada 2019 Po pierwsze zależy ile jest tam jelit. Jak z pół słoika, to powinno być ok, jak więcej, to dodał bym soli.Po drugie, jeśli jelita masz w supełku czy przewiązane sznurkiem to właśnie tam (w tym miejscu) jest największe niebezpieczeństwo zepsucia się jelit. Należy palcami "rozklejać" to miejsce i dokładnie zasolić.Najlepiej wszystkie jelita zasolić w misce i przełożyć do słoika, i dosypać trochę soli pod nakrętkę.Jeśli kupujesz duże paczki jelit a robisz mało wędlin to za pierwszym otwarciem paczki warto rozłożyć sobie jelita w kilka słoików. Wtedy przy wyrobie wędlin nie musisz odsalać wszystkich jelit. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Listopada 2019 Wróbelku.Jelita najlepiej czują się w mocnej solance.Są cały czas elastyczne.Zasypane solą są sztywne bo sól wyciąga wodę i mogą się kaleczyć o krysztalki soli jak je wyciagasz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Listopada 2019 Wróbelku. Jelita najlepiej czują się w mocnej solance.Są cały czas elastyczne.Zasypane solą są sztywne bo sól wyciąga wodę i mogą się kaleczyć o krysztalki soli jak je wyciagasz. Niewykluczone że masz rację, Ja pisałem na podstawie rocznej pracy w zakładzie przetwórstwa jelit naturalnych. Przychodziły zasolone, odsalaliśmy, kalibrowaliśmy i ponownie zasalaliśmy. Ale po pierwsze to były beczki nie słoiki a po drugie być może chodziło o to że w soli jednak poleżą dłużej niż w solance.Niemniej jeśli to zrobi w warunkach domowych to nigdy nie zasoli tak jak w zakładzie (tam pęczek leżał na 10-15kg soli) a woda która będzie w/na jelitach skutecznie rozpuści sól robiąc solankę, więc nie ma sensu dolewać wody. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.