Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak najbardziej..... a nawet lepiej :cool:

wrzucasz je do zimnej wody.... rano przelewasz przez jelita letnią wodę .....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-269810
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Te które ci zostaną po nadziewaniu osusz , przesyp dużą ilością soli do lodówki i do następnego razu ,
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-269939
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Właśnie wyjąłem ze słoika w lodówce zasolone jelita aby je namoczyć i przygotować do jutrzejszego nadziewania. To końcówka jelit, które kupiłem 4,5 roku temu (niestety rzadko robię kiełbasę). Jelita po wypłukaniu są czyste i elastyczne tak więc myślę, że 5 lat w soli wytrzymują spokojnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277701
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie czy ma sens kupować jelita na zapas. Mianowicie chodzi mi o to że kupując wczoraj jelita z firmy Duda http://www.duda.pl/ kaliber pow. 30-33 mm poinformowano mnie w sklepie że mają podrożeć. Obecnie są po 6.5 za 10 metrów .Co do jakości to są dobre, sprawdzałem na rozciągliwość i szczelność i wyglądają na świrze i zdrowe. Kolega też wczoraj kupował, tylko w innym sklepie i płacił 1.5 za metr.

Ciekaw jestem Waszego zdania w tym temacie.

 

Może nie ma się co przejmować.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277844
Udostępnij na innych stronach

bob, ja dzisiaj kupiłem 15m za 17,50 drożyzna... spokojnie możesz przechować w lodówce nie otwierane nawet rok albo dłuzej, a jak masz otwarte, tzn korzystasz na bieżąco, to do słoika, i solą zasyp i do lodówy :) ja mam cienkie wp juz rok :) i sa super :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277845
Udostępnij na innych stronach

pokemon15 pytam dlatego że na opakowaniu w folii próżniowej było napisane że data przydatności jest do 7 kwietnia. Zastanawiam się czy by nie zakupić większej ilości jelit i dać do soli tak jak mi doradziłeś.
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277848
Udostępnij na innych stronach

boob96,

 

Zawsze kupuję więcej wyjmuję z opakowań do słoika przesypuję solą , na wierzch sól do lodówki i od wędzonka do wędzonka aż się skończą .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277873
Udostępnij na innych stronach

większość sprzedawców daje rok terminu przydatności..ale:

jelita przechowywane w solance (roztworze) rok to maks.

jelita w czystej soli to 2 lata, a ponieważ często od hurtownika do detalu długa droga więc wszyscy (prawie) dają rok.. poza tym nic nie wiem żeby miały drożeć, a sprzedajemy ilości beczkowe.

zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277874
Udostępnij na innych stronach

większość sprzedawców daje rok terminu przydatności..ale:

jelita przechowywane w solance (roztworze) rok to maks.

jelita w czystej soli to 2 lata, a ponieważ często od hurtownika do detalu długa droga więc wszyscy (prawie) dają rok.. poza tym nic nie wiem żeby miały drożeć, a sprzedajemy ilości beczkowe.

Fajne pierdoły piszesz !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-277877
Udostępnij na innych stronach

to ile leżą a to ile mogą to co innego.zdaję sobie sprawe że nic się z nimi specjalnie nie dzieje, ale Nadzór Weterynaryjny raczej by tego nie pochwalił:) a gdzie niby te pierdoły wyczytałęś?
zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278001
Udostępnij na innych stronach

ale Nadzór Weterynaryjny raczej by tego nie pochwalił:

U mnie nadzoru nie ma, moje jelita na moje potrzeby, a sól konserwuje prawie idealnie. :cool:

 

a gdzie niby te pierdoły wyczytałęś?

To pytanie chyba nie do mnie? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278003
Udostępnij na innych stronach

no nie do Ciebie :) z solą masz rację. ale tak jak pisałem wcześniej o ile te w suchej soli to mogą leżeć ho ho i jeszcze trochę, to te w solankach takiego komfortu nie dają.
zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278004
Udostępnij na innych stronach

Czemu w solance krócej, bo ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278009
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam że czas przechowywania w solance zależy od czystości przygotowania jelit przed zasoleniem . Skoro bakterie potrafią żyć w gejzerach itp. skrajnych warunkach to czemu miały by nie żyć w solance ?
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278013
Udostępnij na innych stronach

w środowisku wilgotnym zachodza dalsze procesy rozkładu pomimo wysokiego zasolenia. Zmniejszenie wilgotności wydłuża okres przechowywania.Nie ma tu różnicy w sposobie czyszczenia jelit.Oczywiście jelita gorzej czyszczone słąbiej się przechowują i ciemnieją.

Ergo, zależnie od błędów w przechowywaniu jelita mogą wykazywać szereg uchybień, w kolorze, zapachu, twardości a raczej wytrzymałości.

MIRO dlaczego uważasz że pierdoły piszę, bo nie odpowiedziałeś, zadajesz pytania odnośnie trwałości jelit zupełnie jak byś nie znał przepisów, a do mnie się "czepiasz". troche mało elegancki sposób na dyskusję z konkurencją. :sad:

zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-278187
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Wypełniłem słoik do ok 10% pojemności solą, wrzuciłem jelita i zasypałem dużą ilością soli lekko potrząsnąłem, żeby się wymieszały, na drugi dzień pojawiła mi się woda na górze, czy powinienem teraz ja odlać i najlepiej wymienić sól? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645797
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dolał wody albo zostawił bo najlepiej jelita przechowują się w mocnej solance. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645800
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze zależy ile jest tam jelit. Jak z pół słoika, to powinno być ok, jak więcej, to dodał bym soli.

Po drugie, jeśli jelita masz w supełku czy przewiązane sznurkiem to właśnie tam (w tym miejscu) jest największe niebezpieczeństwo zepsucia się jelit. Należy palcami "rozklejać" to miejsce i dokładnie zasolić.

Najlepiej wszystkie jelita zasolić w misce i przełożyć do słoika, i dosypać trochę soli pod nakrętkę.

Jeśli kupujesz duże paczki jelit a robisz mało wędlin to za pierwszym otwarciem paczki warto rozłożyć sobie jelita w kilka słoików. Wtedy przy wyrobie wędlin nie musisz odsalać wszystkich jelit.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645804
Udostępnij na innych stronach

Wróbelku.

Jelita najlepiej czują się w mocnej solance.Są cały czas elastyczne.Zasypane solą są sztywne bo sól wyciąga wodę i mogą się kaleczyć o krysztalki soli jak je wyciagasz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645809
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wróbelku. Jelita najlepiej czują się w mocnej solance.Są cały czas elastyczne.Zasypane solą są sztywne bo sól wyciąga wodę i mogą się kaleczyć o krysztalki soli jak je wyciagasz.

Niewykluczone że masz rację, Ja pisałem na podstawie rocznej pracy w zakładzie przetwórstwa jelit naturalnych. Przychodziły zasolone, odsalaliśmy, kalibrowaliśmy i ponownie zasalaliśmy. Ale po pierwsze to były beczki nie słoiki a po drugie być może chodziło o to że w soli jednak poleżą dłużej niż w solance.

Niemniej jeśli to zrobi w warunkach domowych to nigdy nie zasoli tak jak w zakładzie (tam pęczek leżał na 10-15kg soli) a woda która będzie w/na jelitach skutecznie rozpuści sól robiąc solankę, więc nie ma sensu dolewać wody.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1994-jak-dlugo-mozna-przechowywac-jelita-wieprzowe/page/3/#findComment-645812
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.