zetes Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Stycznia 2009 pawelk3333 - gdzie masz tę Rodzinę w okolicy Skierniewic, bo może się kiedy spotkamy? W Skierniewicach czarne można kupić prawie w każdym sklepie mięsnym, ale niestety w każdym jest "zjadliwe". Przyznaję, że generalnie to pyszny wyrób, który spotkałem nawet na tzw. "wiejskim stole" na weselu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-50954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Stycznia 2009 na śląsku to są krupnioki z kaszą a żymloki z bułką :wink: Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-50962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Stycznia 2009 pawelk3333 - gdzie masz tę Rodzinę w okolicy Skierniewic, bo może się kiedy spotkamy?Rodzina mieszka w Stachlewie, a jako że teściowa ma tam dom po swoich rodzicach, to wysyłamy z nią dzieci na całe wakacje, więc latem jestem tam częstym gościem, kto wie? Można by się umówić na małe co nieco :grin: A w październiku byłem tam na weselu, i też był "wiejski stół" :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-50965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Stycznia 2009 na śląsku to są krupnioki z kaszą a żymloki z bułkąA czarne jest "czarne" :wink: krupnioki to kaszanka a żymloki to bułczanka Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-50986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morfeusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Prosze wszystkich kto pamieta wyrob o nazwie "czarne"Byla to nazwa uzywana w Lodzi.Bulka moczona we krwi ze slonina nabita w jelita. Prosze o przepis.Smakosz :lol: Czarny (fiut) Składniki: Skórki wieprzowe Słonina 3 bułki paryskie (podsuszone) 1 litr krwi wieprzowej może być kawałek łebka wieprzowego Skórki i słoninę ugotować w niewielkiej ilości wody Wywar przestudzić, połączyć z krwią i zalać pokruszoną bułkę skórki przekręcić przez maszynkę a słoninę pokroić w kostkę i dodać do krwi doprawić solą i pieprzem Jelita napełniamy dość luźno, parzymy 30 minut w temp. ok 80 stopni Cytuj OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-91743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam jestem z centrum to jest pyszne czarne obowiązkowo ze słoninką pokrojoną w drobną kostkę bułki moczone w surowej krwi pluspieprz sól cukier cynamon lub ziele angielskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-92024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Czarne to wyrób z regionu łódzkiego. Przepis oryginalny jest na stronie głównej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-92036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikoś Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Lutego 2012 Najlepsze czarne jest z krwi cielęcej jak kiedyś biłem cielaka u sąsiada bo mu złamał nogę to kazał se zrobić ze wszystkiej krwi wyszło mu tego ze 20 kilo Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Lutego 2012 Czarne to wyrób z regionu łódzkiego. Przepis oryginalny jest na stronie głównej.Ewentualnie pyszne do kupienia w Zelowie )) Tak samo jak ich kaszanka z kaszy grycznej :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Lutego 2012 Oryginalny przepis za bardzo mi nie podchodzi. Ja używam takich przypraw:pieprz czarny mielony,sól, ziele angielskie i... uwaga goździki(mała ilość i drobno roztarte)....Co do surowca to bardzo mało podgardla lub słoniny za to zwiększona ilość bułek lub kasza manna(kasza manna zalana mlekiem). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Lutego 2012 Misiek, a kiedy Ty bywasz w Zelowie? :shock: Co do czarnego, jesli będzie takie zapotrzebowanie, to na jakieś spotkanie postaram się załatwić oryginał. Kilku znajomych masarzy jeszcze je robi. jednak zaczyna to być wyrób ginacy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Lutego 2012 pieprz czarny mielony,sól, ziele angielskie i... uwaga goździki Przyprawy jak do salcesonu czarnego. :smile: nie jadłem salcesonu z zielem angielskim.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Lutego 2012 Najlepsze czarne jest z krwi cielęcej jak kiedyś biłem cielaka u sąsiada bo mu złamał nogę to kazał se zrobić ze wszystkiej krwi wyszło mu tego ze 20 kilo kto komu złamał nogę - cielak sąsiadowi , czy jakoś tak :shock: do czarnego mój Dziadek dawał też zmielonego goździka i cukier Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Lutego 2012 Właśnie, zapomnieliście o cukrze. :grin: :grin: :grin: Prawdziwe czarne ma słodkawy posmak. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Lutego 2012 Misiek, a kiedy Ty bywasz w Zelowie? :shock:Przynajmniej kilka razy w roku Mam tam rodzine i w sumie cala pozostala rodzina w Kalisza zaopatrywala sie swojego czasu w kielbase i kaszanke prosto z zelowa Ja pamietam jak mnie poczestowano wlasnie czarnym... myslalem ze to kaszanka ale bez kaszy, dopiero pozniej mi powiedziano co i jak... Jesli sie nie myle to w czwartki w zelowie to czarne mozna dostac jesli jeszcze ten znajomy masaz je robi . Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Lutego 2012 Właśnie, zapomnieliście o cukrze. :grin: :grin: :grin: Prawdziwe czarne ma słodkawy posmak. A tu się nie zgodzę,cukru nie musi być... a czy krew ma wpływ na słodkawy posmak??/ i jaka??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Lutego 2012 Prawdziwe czarne ma słodkawy posmak.a czy to przypadkiem nie od bułki? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Lutego 2012 Bułka bułką, a cukier cukrem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Lutego 2012 Najlepsze czarne jest z krwi cielęcej jak kiedyś biłem cielaka u sąsiada bo mu złamał nogę to kazał se zrobić ze wszystkiej krwi wyszło mu tego ze 20 kilo kto komu złamał nogę - cielak sąsiadowi , czy jakoś tak :shock: do czarnego mój Dziadek dawał też zmielonego goździka i cukier Złamał nogę cielak u sąsiada Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Lutego 2012 Złamał nogę cielak u sąsiada Współczuję sąsiadowi . Lepiej może by napisać _ Cielę sąsiada złamało sobie nogę :wink: Człowiek całe życie się uczy i dopiero teraz wiem , że krew do kaszanek i innych czarnych nie musi być z wieprza . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Lutego 2012 krew do kaszanek i innych czarnych nie musi być z wieprzaNa Syberii robią potrawę z krwi i mózgu renifera. Podobno to przysmak miejscowych. Niestety, nie znam przepisu i nie mam renifera :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Lutego 2012 Henio , jadłem experymentalne krupnioki z krwią gęsią - której był niezagospodarowany nadmiar z okazji wiejskiego wesela , gdzie pieczone gęsi były w roli (prawie) głównej - i powiem krótko , delikatniejsze i słodsze niźli wieprzowe .Czernina też była i mi osobiście smakowała , ale wielu odmówiło :shock: a poza tematem to będąc młodszy złamałem nogę w szkole :grin: :grin: :grin: EAnno , spotkałem się z tym przepisem - opisem w jednej z książek o wyprawach Tomka (pamiętacie?)- mieszało się krew i mózg z mocno pokruszonym suchym pieczywem i piekło Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Maja 2012 Gonzo, Przytaczasz przepis Zemata w którym jest napisane tak, cytat : "Wszystkie składniki oprócz bułki gotujemy do miękkości. Na gotującą wodę wlewamy krew (najlepiej samą plazmę) po 5 minutach gotowania wrzucamy wszystkie składniki Po ugotowaniu odsadzamy masze mięska zostawiając sobie rosół. Podgardle po wystudzeniu kroimy w kostkę 5-8 mm resztę składników mielimy przez siatkę o średnicy 2-3 mm. Bułkę zalewamy rosołem w ilości 30% wagi bułki. (można nasączyć osoczem z krwi)" Nie rozumiem co wrzucamy do tej gotowanej krwi, jak mięska wyciągamy dopiero pożniej, o jakich składnikach mowa w tym momencie ? Czegoś tu nie rozumiem. Robię to wg trochę innego przepisu, ale może czas spróbować inaczej. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-217758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Stycznia 2013 przymierzam się do tego wyrobu jak to w końcu jest..... dajemy podgardle (sam tłuszcz czy także frakcje mięsne) czy słoninę? :rolleyes: moja ulotna pamięć jakoś kojarzy że to co tak ładnie biało na przekroju wygląda to raczej słonina niż podgardle :rolleyes: .... help... plisssss Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-259858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Stycznia 2013 jak to w końcu jest..... dajemy podgardle (sam tłuszcz czy także frakcje mięsne) czy słoninę? W przepisie napisano: podgardle, więc należy dodać podgardle. Pamiętajmy, o tym że dawne podgardle wyglądało bardziej "biało" niż obecne pochodzące z półtusz o dużej mięsności. Abratku, zakup do swojego wyrobu tłuste a wręcz bardzo tłuste podgardle i dodaj również frakcję mięsną. Gruczoły możesz dodać lub wyrzucić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-259917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.