Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pawelk3333 - gdzie masz tę Rodzinę w okolicy Skierniewic, bo może się kiedy spotkamy?

 

W Skierniewicach czarne można kupić prawie w każdym sklepie mięsnym, ale niestety w każdym jest "zjadliwe". Przyznaję, że generalnie to pyszny wyrób, który spotkałem nawet na tzw. "wiejskim stole" na weselu.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-50954
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość Anonymous

pawelk3333 - gdzie masz tę Rodzinę w okolicy Skierniewic, bo może się kiedy spotkamy?

Rodzina mieszka w Stachlewie, a jako że teściowa ma tam dom po swoich rodzicach, to wysyłamy z nią dzieci na całe wakacje, więc latem jestem tam częstym gościem, kto wie? Można by się umówić na małe co nieco :grin:

A w październiku byłem tam na weselu, i też był "wiejski stół" :tongue: :tongue: :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-50965
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Prosze wszystkich kto pamieta wyrob o nazwie "czarne"Byla to nazwa

uzywana w Lodzi.Bulka moczona we krwi ze slonina nabita w jelita.

Prosze o przepis.Smakosz :lol:

Czarny (fiut)

 

Składniki:

Skórki wieprzowe

Słonina

3 bułki paryskie (podsuszone)

1 litr krwi wieprzowej

może być kawałek łebka wieprzowego

 

Skórki i słoninę ugotować w niewielkiej ilości wody

Wywar przestudzić, połączyć z krwią i zalać pokruszoną bułkę

skórki przekręcić przez maszynkę a słoninę pokroić w kostkę i dodać do krwi

doprawić solą i pieprzem

Jelita napełniamy dość luźno, parzymy 30 minut w temp. ok 80 stopni

OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-91743
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem z centrum to jest pyszne czarne obowiązkowo ze słoninką pokrojoną w drobną kostkę bułki moczone w surowej krwi pluspieprz sól cukier cynamon lub ziele angielskie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-92024
Udostępnij na innych stronach

Czarne to wyrób z regionu łódzkiego. Przepis oryginalny jest na stronie głównej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-92036
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Czarne to wyrób z regionu łódzkiego. Przepis oryginalny jest na stronie głównej.

Ewentualnie pyszne do kupienia w Zelowie :))) Tak samo jak ich kaszanka z kaszy grycznej :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200504
Udostępnij na innych stronach

Oryginalny przepis za bardzo mi nie podchodzi. Ja używam takich przypraw:pieprz czarny mielony,sól, ziele angielskie i... uwaga goździki(mała ilość i drobno roztarte)....Co do surowca to bardzo mało podgardla lub słoniny za to zwiększona ilość bułek lub kasza manna(kasza manna zalana mlekiem).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200516
Udostępnij na innych stronach

Misiek, a kiedy Ty bywasz w Zelowie? :shock:

Co do czarnego, jesli będzie takie zapotrzebowanie, to na jakieś spotkanie postaram się załatwić oryginał. Kilku znajomych masarzy jeszcze je robi. jednak zaczyna to być wyrób ginacy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200522
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze czarne jest z krwi cielęcej jak kiedyś biłem cielaka u sąsiada bo mu złamał nogę to kazał se zrobić ze wszystkiej krwi wyszło mu tego ze 20 kilo ;)

kto komu złamał nogę - cielak sąsiadowi , czy jakoś tak :shock:

 

do czarnego mój Dziadek dawał też zmielonego goździka i cukier

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200565
Udostępnij na innych stronach

Właśnie, zapomnieliście o cukrze. :grin: :grin: :grin: Prawdziwe czarne ma słodkawy posmak.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200567
Udostępnij na innych stronach

Misiek, a kiedy Ty bywasz w Zelowie? :shock:

Przynajmniej kilka razy w roku :) Mam tam rodzine i w sumie cala pozostala rodzina w Kalisza zaopatrywala sie swojego czasu w kielbase i kaszanke prosto z zelowa :)

Ja pamietam jak mnie poczestowano wlasnie czarnym... myslalem ze to kaszanka ale bez kaszy, dopiero pozniej mi powiedziano co i jak... Jesli sie nie myle to w czwartki w zelowie to czarne mozna dostac jesli jeszcze ten znajomy masaz je robi :).

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200574
Udostępnij na innych stronach

Właśnie, zapomnieliście o cukrze. :grin: :grin: :grin: Prawdziwe czarne ma słodkawy posmak.

 

A tu się nie zgodzę,cukru nie musi być... a czy krew ma wpływ na słodkawy posmak??/ i jaka???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200585
Udostępnij na innych stronach

Prawdziwe czarne ma słodkawy posmak.

a czy to przypadkiem nie od bułki? :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200586
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze czarne jest z krwi cielęcej jak kiedyś biłem cielaka u sąsiada bo mu złamał nogę to kazał se zrobić ze wszystkiej krwi wyszło mu tego ze 20 kilo ;)

kto komu złamał nogę - cielak sąsiadowi , czy jakoś tak :shock:

 

do czarnego mój Dziadek dawał też zmielonego goździka i cukier

Złamał nogę cielak u sąsiada

Rzeźnik z powołania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200769
Udostępnij na innych stronach

Złamał nogę cielak u sąsiada

Współczuję sąsiadowi .

Lepiej może by napisać _ Cielę sąsiada złamało sobie nogę :wink:

 

Człowiek całe życie się uczy i dopiero teraz wiem , że krew do kaszanek i innych czarnych nie musi być z wieprza .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200786
Udostępnij na innych stronach

krew do kaszanek i innych czarnych nie musi być z wieprza

Na Syberii robią potrawę z krwi i mózgu renifera. Podobno to przysmak miejscowych.

Niestety, nie znam przepisu i nie mam renifera :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200788
Udostępnij na innych stronach

Henio , jadłem experymentalne krupnioki z krwią gęsią - której był niezagospodarowany nadmiar z okazji wiejskiego wesela , gdzie pieczone gęsi były w roli (prawie) głównej - i powiem krótko , delikatniejsze i słodsze niźli wieprzowe .Czernina też była i mi osobiście smakowała , ale wielu odmówiło :shock:

 

a poza tematem to będąc młodszy złamałem nogę w szkole :grin: :grin: :grin:

 

EAnno , spotkałem się z tym przepisem - opisem w jednej z książek o wyprawach Tomka (pamiętacie?)- mieszało się krew i mózg z mocno pokruszonym suchym pieczywem i piekło

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-200825
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Gonzo, Przytaczasz przepis Zemata w którym jest napisane tak, cytat :

 

"Wszystkie składniki oprócz bułki gotujemy do miękkości. Na gotującą wodę wlewamy krew (najlepiej samą plazmę) po 5 minutach gotowania wrzucamy wszystkie składniki

Po ugotowaniu odsadzamy masze mięska zostawiając sobie rosół.

Podgardle po wystudzeniu kroimy w kostkę 5-8 mm resztę składników mielimy przez siatkę o średnicy 2-3 mm.

Bułkę zalewamy rosołem w ilości 30% wagi bułki. (można nasączyć osoczem z krwi)"

 

Nie rozumiem co wrzucamy do tej gotowanej krwi, jak mięska wyciągamy dopiero pożniej, o jakich składnikach mowa w tym momencie ?

 

Czegoś tu nie rozumiem.

 

Robię to wg trochę innego przepisu, ale może czas spróbować inaczej.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-217758
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

przymierzam się do tego wyrobu :cool:

jak to w końcu jest..... dajemy podgardle (sam tłuszcz czy także frakcje mięsne) czy słoninę? :rolleyes:

moja ulotna pamięć jakoś kojarzy że to co tak ładnie biało na przekroju wygląda to raczej słonina niż podgardle :rolleyes: ....

 

help... plisssss

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-259858
Udostępnij na innych stronach

jak to w końcu jest..... dajemy podgardle (sam tłuszcz czy także frakcje mięsne) czy słoninę?

W przepisie napisano: podgardle, więc należy dodać podgardle. Pamiętajmy, o tym że dawne podgardle wyglądało bardziej "biało" niż obecne pochodzące z półtusz o dużej mięsności.

Abratku, zakup do swojego wyrobu tłuste a wręcz bardzo tłuste podgardle i dodaj również frakcję mięsną. Gruczoły możesz dodać lub wyrzucić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/2/#findComment-259917
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.