Skocz do zawartości

Dawki peklosoli przy produkcji kiełbasy


Dawki peklosoli do mięsa na kiełbasy  

135 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Jakie dawki peklosoli stosujecie na 1 kg mięsa, przeznaczonego na kiełbasy:



Rekomendowane odpowiedzi

Jakie dawki peklosoli stosujecie na 1 kg mięsa na kiełbasy? Te dane potrzebne mi są przy opracowywaniu zlotowych receptur. Chciałbym, aby produkowane podczas zlotów wędliny posiadały poziom słoności akceptowalny przez jak największą liczbę konsumentów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell przypiął/eła ten temat

O ile pierwsza ankieta, poświęcona opiniowaniu rodzajów wędzarni była ankietą testową, to tę ankietę potraktujcie już poważnie.

Głosujemy w tym temacie (ankieta). Na stronie głównej widoczne są również efekty głosowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856438
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że nie. Kolega kempes zapomniał o ostatniej opcji - Inne dawki. Tam należy klepnąć wszystkie te, które nie mieszczą się w ankiecie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856494
Udostępnij na innych stronach

 "Inna dawke" nie mozna definiowac, kto wie czy to 2g, czy 22g ?

Albo jest taka opcja ?

Dawki soli kempesa mieszcza sie w ankiecie, ale zalezne sa od rodzaju robionej kielbasy ,czego ta ankieta nie przewiduje.

Osobiscie zmieniam wage soli na 1kg miesa np. w zaleznosci w jakich jelitach jest robiona kielbasa w sztucznych czy naturalnych, albo jakich obrobek technologicznych bedzie poddawana po wedzeniu, czy jak bedzie wedzona (np. na zimno )....... .

Ale to kazdego indiwidualna sprawa, a przede wszystkim smak.

 

 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856503
Udostępnij na innych stronach

Kolego, ta ankieta dotyczy kiełbasy cienkiej, takiej jak robimy na zlotach, o czym pisałem w pierwszym poście. Następne pewnie będą dotyczyły innych kiełbas i wyrobów. Gdybym chciał to zrobić jednorazowo, to ankieta zajęłaby kilka stron forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856507
Udostępnij na innych stronach

Ja również stosuję (chyba jak każdy) różne dawki pekli w zależności od rodzaju wędliny. Ale zaznaczyłem tą którą najczęściej stosuję.

Czasami mam wrażenie, że gdyby ktoś na forum zapytał: "czy gotujesz wodę na herbatę"? To 100 odpowiedziało by że tak, 50 że nie, ale przynajmniej 25 musiało by zapytać: jaki rodzaj wody, skąd  to ujęcie czy była filtrowana. :facepalm:

  • Like 1

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856513
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że ankietowanie takich tematów, jak dodatek peklosoli, dodatek pieprzu, czosnku, kolendry i innych składników, przyda się młodym adeptom naszego hobby, a także pozwoli zorientować się w preferencjach wytrawnych użytkowników. Ankiety będą publikowane w konkretnych tematach i w nich już pozostaną. Za jakiś czas można będzie pokusić się o sporządzenie miarodajnej analizy podsumowującej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856514
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, wróbel75 napisał(a):

Ale zaznaczyłem tą którą najczęściej stosuję.

I o to mi właśnie chodziło.

Nie zamykam ankiet w określonym czasie. Pozostaną otwarte, aby każdy mógł podać swoje propozycje.

Czekam także na Wasze sugestie odnośnie tematów, jakie powinniśmy ankietować.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856515
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Maxell napisał(a):

Jakie dawki peklosoli stosujecie na 1 kg mięsa na kiełbasy? Te dane potrzebne mi są przy opracowywaniu zlotowych receptur. Chciałbym, aby produkowane podczas zlotów wędliny posiadały poziom słoności akceptowalny przez jak największą liczbę konsumentów.

 

5 godzin temu, Maxell napisał(a):

Kolego, ta ankieta dotyczy kiełbasy cienkiej, takiej jak robimy na zlotach, o czym pisałem w pierwszym poście.

W pierwszym poscie nic o tym nie piszesz.Jaka kielbasa jest robiona na zlotach to nie wiem, bo nigdy nie bylem☹️

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856599
Udostępnij na innych stronach

Generalnie wszystkie kiełbasy robi się z dodatkiem 20 g peklosoli a do niektórych dodaje się jeszcze sól. Takiej wersji powinni się uczyć nowi, potem ewentualnie coś zmieniać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856601
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie smakowo i jednocześnie optymalnie dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego daję 18g/kg. Kiełbasy cienkie, kabanosy ;)

 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856608
Udostępnij na innych stronach

Czy w statystyce wyświetlanej w % można dorobić kolumnę z liczbą osób?

Przykładowo : 25 osob oddało glos na dawkę peklosoli 18%, co stanowi 50% wszystkich oddanych głosów.

Czym wyższa liczba osób biorących udział w ankiecie tym bardziej miarodajny wynik.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856673
Udostępnij na innych stronach

U góry masz podaną liczbę osób, które oddały głosy. Zobaczę jeszcze jedną opcję.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856675
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Maxell napisał(a):

U góry masz podaną liczbę osób, które oddały głosy. Zobaczę jeszcze jedną opcję.

Po wejściu w temat są widoczne ale na stronie głównej nie. Może jest opcja wyświetlania na stronie głównej.

Screenshot_20230829_184824_Firefox.thumb.jpg.b4bdd52aee07f927744ffc86a00c1ccf.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856676
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej jest tylko kopia poglądowa ankiety (wynikowa), która na dole prowadzi do tematu właściwego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856678
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Po wejściu w temat są widoczne ale na stronie głównej nie. Może jest opcja wyświetlania na stronie głównej.

Przecież jest;

 

Przechwy�_2023_08_29_18_54_16_24.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856679
Udostępnij na innych stronach

s-f

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856680
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

A bardziej łopatologicznie?

Kurcze znowu z pośpiechu pomyliłem tematy 😳

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856684
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.