Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Jakie dawki peklosoli stosujecie na 1 kg mięsa na kiełbasy? Te dane potrzebne mi są przy opracowywaniu zlotowych receptur. Chciałbym, aby produkowane podczas zlotów wędliny posiadały poziom słoności akceptowalny przez jak największą liczbę konsumentów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 O ile pierwsza ankieta, poświęcona opiniowaniu rodzajów wędzarni była ankietą testową, to tę ankietę potraktujcie już poważnie. Głosujemy w tym temacie (ankieta). Na stronie głównej widoczne są również efekty głosowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harap Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 17,5g Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Ja stosuję: kiełbasa parzona 18 g/kg kiełbasa parówkowa/serdelowa 20 g/kg kiełbasa pieczona 15 g/kg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Mysle ze oddanie glosu wystarczy, i nie trzeba pisac dodatkowo postow. Bo....... post kempesa moim zdaniem zaczyna komplikowac temat. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Myślę, że nie. Kolega kempes zapomniał o ostatniej opcji - Inne dawki. Tam należy klepnąć wszystkie te, które nie mieszczą się w ankiecie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 "Inna dawke" nie mozna definiowac, kto wie czy to 2g, czy 22g ? Albo jest taka opcja ? Dawki soli kempesa mieszcza sie w ankiecie, ale zalezne sa od rodzaju robionej kielbasy ,czego ta ankieta nie przewiduje. Osobiscie zmieniam wage soli na 1kg miesa np. w zaleznosci w jakich jelitach jest robiona kielbasa w sztucznych czy naturalnych, albo jakich obrobek technologicznych bedzie poddawana po wedzeniu, czy jak bedzie wedzona (np. na zimno )....... . Ale to kazdego indiwidualna sprawa, a przede wszystkim smak. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Kolego, ta ankieta dotyczy kiełbasy cienkiej, takiej jak robimy na zlotach, o czym pisałem w pierwszym poście. Następne pewnie będą dotyczyły innych kiełbas i wyrobów. Gdybym chciał to zrobić jednorazowo, to ankieta zajęłaby kilka stron forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Ja również stosuję (chyba jak każdy) różne dawki pekli w zależności od rodzaju wędliny. Ale zaznaczyłem tą którą najczęściej stosuję. Czasami mam wrażenie, że gdyby ktoś na forum zapytał: "czy gotujesz wodę na herbatę"? To 100 odpowiedziało by że tak, 50 że nie, ale przynajmniej 25 musiało by zapytać: jaki rodzaj wody, skąd to ujęcie czy była filtrowana. 1 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Myślę, że ankietowanie takich tematów, jak dodatek peklosoli, dodatek pieprzu, czosnku, kolendry i innych składników, przyda się młodym adeptom naszego hobby, a także pozwoli zorientować się w preferencjach wytrawnych użytkowników. Ankiety będą publikowane w konkretnych tematach i w nich już pozostaną. Za jakiś czas można będzie pokusić się o sporządzenie miarodajnej analizy podsumowującej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 3 minuty temu, wróbel75 napisał(a): Ale zaznaczyłem tą którą najczęściej stosuję. I o to mi właśnie chodziło. Nie zamykam ankiet w określonym czasie. Pozostaną otwarte, aby każdy mógł podać swoje propozycje. Czekam także na Wasze sugestie odnośnie tematów, jakie powinniśmy ankietować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 15 godzin temu, Maxell napisał(a): Jakie dawki peklosoli stosujecie na 1 kg mięsa na kiełbasy? Te dane potrzebne mi są przy opracowywaniu zlotowych receptur. Chciałbym, aby produkowane podczas zlotów wędliny posiadały poziom słoności akceptowalny przez jak największą liczbę konsumentów. 5 godzin temu, Maxell napisał(a): Kolego, ta ankieta dotyczy kiełbasy cienkiej, takiej jak robimy na zlotach, o czym pisałem w pierwszym poście. W pierwszym poscie nic o tym nie piszesz.Jaka kielbasa jest robiona na zlotach to nie wiem, bo nigdy nie bylem☹️ Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Generalnie wszystkie kiełbasy robi się z dodatkiem 20 g peklosoli a do niektórych dodaje się jeszcze sól. Takiej wersji powinni się uczyć nowi, potem ewentualnie coś zmieniać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Dla mnie smakowo i jednocześnie optymalnie dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego daję 18g/kg. Kiełbasy cienkie, kabanosy Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) Czy w statystyce wyświetlanej w % można dorobić kolumnę z liczbą osób? Przykładowo : 25 osob oddało glos na dawkę peklosoli 18%, co stanowi 50% wszystkich oddanych głosów. Czym wyższa liczba osób biorących udział w ankiecie tym bardziej miarodajny wynik. Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 U góry masz podaną liczbę osób, które oddały głosy. Zobaczę jeszcze jedną opcję. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) 6 minut temu, Maxell napisał(a): U góry masz podaną liczbę osób, które oddały głosy. Zobaczę jeszcze jedną opcję. Po wejściu w temat są widoczne ale na stronie głównej nie. Może jest opcja wyświetlania na stronie głównej. Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Na stronie głównej jest tylko kopia poglądowa ankiety (wynikowa), która na dole prowadzi do tematu właściwego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Po wejściu w temat są widoczne ale na stronie głównej nie. Może jest opcja wyświetlania na stronie głównej. Przecież jest; Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 s-f Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 minuty temu, Azizi napisał(a): Przecież jest; Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 3 minuty temu, wróbel75 napisał(a): s-f A bardziej łopatologicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Teraz, Grzewlod napisał(a): A bardziej łopatologicznie? Kurcze znowu z pośpiechu pomyliłem tematy 😳 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Teraz, wróbel75 napisał(a): z pośpiechu pomyliłem tematy 😳 Śpiesz się powoli . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 14 minut temu, Maxell napisał(a): tylko kopia poglądowa ankiety (wynikowa), Jeśli tak ma być to ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20122-dawki-peklosoli-przy-produkcji-kie%C5%82basy/#findComment-856688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.