Skocz do zawartości

Kiedy wyciagnać schab z szynkowara?


Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry szanowna społeczności tegoż forum. Jeżeli pozwolicie to zadam Wam kilka pytań przed wyrobem mojej pierwszej szynki ze schabu.

Dzisiaj mija 10ty dzień odkąd zapeklowałem na mokro 900g schabu i wieczorem chcę go sparzyć w szynkowarze. Tutaj moje pytania.

1. Czy mogę od razu po przetransferowaniu schabu z lodówki do szynkowara wlożyć go do letniej wody i wstawić palnik? Jaki ogień duży? mały

2. Czy woda w garnku do którego wlożę szynkowar powinna mieć określona temperaturę? 

3. Jaka powinna być maksymalna temperatura wody w garnku podczas parzenia.

4. Do ilu °C ma dojść temperatura mięsa podczas parzenia i co wtedy robić czy wyjać od razu szynkowar z wody i odstawić do chłodzenia czy jeszcze utrzymywać temperaturę przez określony czas? jaki? 

 

Dziekuję za czas i checi każdemu kto pomożę. Jest zmiennych w relacji waga/temperatura/czas że trochę sie pogubiłem, a to moja pierwsza szynka będzie.

 

serdecznie pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Simon333 napisał(a):

1. Czy mogę od razu po przetransferowaniu schabu z lodówki do szynkowara wlożyć go do letniej wody i wstawić palnik? Jaki ogień duży? mały

Tak, duży

1 godzinę temu, Simon333 napisał(a):

2. Czy woda w garnku do którego wlożę szynkowar powinna mieć określona temperaturę? 

Nie, noramlna woda z kranu.

1 godzinę temu, Simon333 napisał(a):

3. Jaka powinna być maksymalna temperatura wody w garnku podczas parzenia.

Max. 80°C, ja preferuję 75°C

1 godzinę temu, Simon333 napisał(a):

4. Do ilu °C ma dojść temperatura mięsa podczas parzenia i co wtedy robić czy wyjać od razu szynkowar z wody i odstawić do chłodzenia czy jeszcze utrzymywać temperaturę przez określony czas? jaki? 

Przy polędwicy (bo chyba twoja szynka ze schabu to pewnie polędwica) to duża jest rozbieżność w porównaniu do innych mięs. Ja w tej chwili mam ustaloną temperaturę na 63°C przy polędwicy.

Wyjmuję i od razu studzę, potem do lodówki, wyciągam następnego dnia. Jak nie chce wyjść polej szynkowar gorącą wodą, wyjdzie łatwiej.

 

PS.

Tak czytam to twoje pytanie jeszcze raz i może jeszcze napisz co to jest ta twoja szynka ze schabu bo może będą inne tempratury?

Edytowane przez piksiak
  • Upvote 2

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-872394
Udostępnij na innych stronach

Uprzejmie dziękuję za odpowiedzi. Jest to schab wieprzowy. Taki jak na zdjęciu poniżej. 

 

Screenshot_20231026_155822_Chrome.jpg

Edytowane przez Simon333
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-872481
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Simon333 napisał(a):

Jest to schab wieprzowy

Schab odkostniony , jak na foto nazywamy polędwicą

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-872483
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy to wina aparatu czy mojego wzroku. Na zdjęciu widać jakieś niedopeklowane miejsca. 

Nie o tym jednak. Osobiście polędwicę parzę do 60*C. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-873933
Udostępnij na innych stronach

Cześć! Pewnie wina słabej jakości zdjęcia oraz nieprecyzyjnego krojenia + gra światłocienia. Wyrób ma barwę równomiernie różową. Już w solance leżakuje kolejny 1kg poledwicy wieprzowej, a także pierwszy 700g szynki wieprzowej ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-873946
Udostępnij na innych stronach

Coś jest na rzeczy 😊 znajomy poczestował swoimi wyrobami i przekonał argumentami typu jakość/cena itp. ma to sens. Wlaśnie widzę że mija 47h odkąd zapeklowałem tym razem na sucho trochę drobiu na poledwice z kurczaka więc zaraz zabieram się za rozdrobnienie mięsa i doprawianie popijajac przy tym piwko (delykatnie 😉) pozdrawiam!

Edytowane przez Simon333
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-874794
Udostępnij na innych stronach

Polędwicę z kurcząt,?

Ok. Ale jako klej bym dodał mięso z ud kurczaka.

Robiłem to nie raz. Piersi 50% pokrojone w kostkę i mięso z uda zmielone na siatce nr 4.

Parzenie do 72*C w środku wyrobu. Przyprawy i ilość soli wg smaku. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-874829
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie poniosło z tym nazewnictwem może, zaczerpnięte to z internetowego filmiku pewnego pana. Reszta tak jak wyżej i wyszło to tak, że hmmm... muszę popracować gdyż rozdrobniłem ostrzem malaksera wszystko (nie mam jeszcze maszynki do mielenia) i wyszło mi mielonka o średniozadowalającej mnie teksturze.

 

By nie zakładać nowego tematu w dziale Peklowanie. Może zapytam tutaj. Mija 7 dzień od momentu włożenia tego 700gramowego kawałka szyneczki wieprzowej. Proporcje ułożyłem zanim jeszcze dowiedziałem się o tabelach Dzdiadka/Szczepana którę przestudiuję przed następnym wyrobem. Proporcje na 700g szynki dałem 350ml wody (ostudzonej) 25g peklosoli + przyprawy. I dzisiaj zauważyłem lekko szarawą barwę na jednej stronie. Zapach jest dobry. Czy to tak ma być? Zaznaczam że będę parzył w zynkowarze. Z góry dzięujęza wskazówki :)

 

 

1.jpg

2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-875843
Udostępnij na innych stronach

Zszarzało bo może nieco wystawało z naczynia lub było uciśnięte w naczyniu jeśli zapach i konsystencja solanki i mięsa jest ok to raczej nic złego nie zadziało się . Mam nadzieję ,że peklujesz oczywiście  w odpowiedniej temperaturze.

  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876007
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź 👍temperatura taka jak oststnio i to samo miejsce, oczywiscie mięso obracane co +/- 24h. Jutro minie 9ty dzień od zapeklowania. Może już bedzie dobre do parzenia? to tylko 700g?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876015
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Simon333 napisał(a):

temperatura taka jak oststnio

To znaczy jaka ?

 

7 godzin temu, Simon333 napisał(a):

oczywiscie mięso obracane co +/- 24h

W jakim celu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876073
Udostępnij na innych stronach

Odp1: Temperatura mięsa wynosi 5°C. 

Odp2: Mięso jest codziennie obracane o 180° by peklosól z zalewy wniknęła równomiernie do jego wnętrza. 

Chyba slusznie? Sprostujcie proszę jeśli bładzę. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876094
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Simon333 napisał(a):

Odp1: Temperatura mięsa wynosi 5°C. 

👍 między 3-6C

8 minut temu, Simon333 napisał(a):

Chyba slusznie

No właśnie nie słusznie, możesz mięso zakazić. Proponuję zrobić nastrzyk celem wyrównania peklowania. Mięso niech pływa swobodnie w zalewie. Jeżeli robisz peklowanie na sucho również nie przekręcamy mięsa powód j.w. . 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876098
Udostępnij na innych stronach

Aaaa widzisz Grzewlod 🤔 o ryzyku zakażenia mięsa nie pomyślałem. Dobrze wiedzieć 👍 Zawsze jednak z czystymi rękami do obracania mięsa podchodzę. Na chwilę obecną zrobienie nastrzyku jest niemożliwe gdyż nie mam sprzętu, ale już za chwilę zamówię strzykawkę z odpowednią igłą i poczytam jak to zrobić poprawnie. To będzie dla mnie kolejny poziom. Uprzejmię Tobie dziękuję za wskazówki. Mam nadzieję, że ta szyneczka nie jest skazana na marne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876112
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Simon333 napisał(a):

poczytam jak to zrobić poprawnie.

Taka wypowiedź jest bardzo pocieszająca:clap:, że jesteś zaangażowany a nie tak jak większość tylko im daj wszystko na tacy i to już teraz😱. Najpierw samemu trzeba wykazać zaangażowanie a czego nie da się wyczytać lub czegoś się nie rozumie wtedy zapytać.

 

6 godzin temu, Simon333 napisał(a):

Mam nadzieję, że ta szyneczka nie jest skazana na marne.

Jak nie ma jakiś nietypowych oznak typu oślizgłość, dziwny zapach to raczej wszytko jest dobrze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876220
Udostępnij na innych stronach

Ja na początku nastrzykiwałam strzykawką100ml z  normalną grubą igłą dopasowaną do strzykawki - szukaj w sklepach medycznych .

 

P.S No niestety w Belfaście to nie wiem gdzie szukać 🤔

  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876294
Udostępnij na innych stronach

Jest pewien sklep online w UK co oferuje takie akcesoria. Dziś parzyłem wynieniony wcześniej schabik. Temp. wody przed włożeniem to 40°C. Temp. wody podczas parzenia wynosiła 75°C - 78°C. Wyjęcie szynkowara z gara miało miejsce gdy termometr wskazał temp. wewnątrz batonu 70°C.  Po ostudzeniu ok 19.30 szynkowar z wkładem, nie otwierany poszedł na noc, a nawet na dobę do lodówki na najniższą półkę Jutro ok 20:00 Wielkie Otwarcie go czeka 😚 pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Simon333
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20262-kiedy-wyciagna%C4%87-schab-z-szynkowara/#findComment-876312
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.