fantomek Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2023 Drodzy podpowiedzcie aby nie zepsuć otrzymałem taka nogę z wczoraj i cel lwst taki upiec w piecu tandor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2023 Tandor ma wysoką temperaturę , będzie sucha Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2023 Wygląda na udziec z łani lub cielaka jelenia. 36 minut temu, Muski napisał(a): Tandor ma wysoką temperaturę , będzie sucha Zgadzam się. Ciężko będzie upiec wszystko w jednakowym czasie. Moja propozycja to upiec pojedyncze marynowane mięśnie w piekarniku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2023 Ten odpowiedź został doceniony przez EAnna! chudziak otrzymał(a) odznakę 'Mistrz wsparcia' Usunęłabym jednak kości, zamarynowałabym w marynacie z warzyw z czerwonym winem i upiekła ( ewentualnie nastrzyknęłabym rozpuszczonym masłem) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2023 (edytowane) Kilkanaście lat temu robiłem sarninę. Dostałem całą tuszę zamrożoną na kamień. Miałem trzy dni aby coś z mięsem zrobić. A oto przepis wykonania sarniny przez moją żonę. Smak wyśmienity. Powiem tak. Koledzy, którzy nie jadali mięsa z sarny po bardzo pozytywnych opiniach tych co już skonsumowali skusili się na spróbowanie i byli miło zaskoczeni, że takie smaczne mięsko. Trochę skomplikowane ale warto. Przed włożeniem do pieca sporą ilością majeranku mięso należy posypać i zawinąć w folię (wiem, że to niezdrowe ale nic innego nie wymyśliłem). przepis Grażyny na sarnę.pdf Edytowane 7 Listopada 2023 przez kukon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2023 Czy ten przepis można zastosować do mięsa dzika i jelenia , dostałem dwa spore kawałki mięsa dzika około 2 kg oraz jelenia ok. 2,5 kg ,są zamrożone , w tym stanie nie mogę rozpoznać z jakiej części pochodzą , darczyńca tez nie określił . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Listopada 2023 10 godzin temu, kukon napisał(a): przepis wykonania sarniny przez moją żonę. Smak wyśmienity Zamarynowane w winie z przyprawami Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Listopada 2023 10 godzin temu, chudziak napisał(a): nastrzyknęłabym rozpuszczonym masłem) To jest do takich mięs super patent Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Listopada 2023 9 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a): Czy ten przepis można zastosować do mięsa dzika i jelenia , Jak najbardziej. Stosuję marynatę warzywną o podobnym składzie nie szczędząc wina, nalewek i dodając octu owocowego. Składniki marynaty zostają wykorzystane do sosu demi-glace. Preferuję dłuższe, niż dwie doby marynowanie. Szczególnie mięs z dojrzalszych sztuk. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Listopada 2023 Dzięki wszystkim za głos. Myślę że tandor zrobi robotę. Nie będzie siedzieć w ogniu lecz zawinięta w papier i następnie folie. Robiłem tak karkówkę to wyszła jak szarpana taka miękka. Co do udzca ro zrobiłem nastrzyk narazie z soli i natarlem solą i przyprawami razem z czeska musztarda i siedzi w lodówce sop piątku. W piątek zrobię parę nastrzyk ów z masła za rada oraz o łoże cienkimi plastrami słoniny bed zawinieciem w folie myślę że się uda))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Listopada 2023 Jeszcze jedno pytanko udziec waży 3.3kg myślicie ze ile czasu będzie się piec względnie mogę wpis termometr i wówczas do jakiej temperatury w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Listopada 2023 (edytowane) W przepisie podanym przeze mnie nie badałem temperatury wewnątrz kawałków mięsa. podałem temperaturę. W początkowym etapie 180 - 190 stopni (może pół godziny) a potem do końca 140 - 150 stopni do czasu gdy mięso już chce odchodzić od kości. Należy pamiętać, że w przypadku odgrzewania i podawania na stół na drugi, trzeci enty dzień mięso dostaje temperatury i dalej dochodzi (na tym etapie polewam często sosem - moim zdaniem jest bardziej soczyste wówczas). W pierwszym etapie nie można mięsa upiec tak by od kości odchodziło (moja mama mówiła, że ma być takie "wiśne" to oznacza tylko tyle aby mięso trzymało się kości i nie rozpadało się samoistnie) i dopiero drugi etap "odgrzewania" i podawania na stół ma za zadanie doprowadzić mięso do takiego stanu by prawie samo odchodziło od kości. Pacan Wojciech ten przepis można stosować do dziczyzny także jelenia i dzika i należy pamiętać, że dziczyzna lubi majeranek, czosnek, jałowiec, kolendrę, wino czerwone od słodkiego do wytrawnego (na każdym etapie) no i do marynaty cały zestaw warzyw podany w przepisie Grażyny żony mojej. Dziczyzna lubi także sok wiśniowy - taki własnej roboty, mocny i wyrazisty. Nie ma znaczenia czy duszona jest to cała sztuka czy np. tylko karczek lub łopatka. Pojedyncze kawałki szynka, łopatka, żeberka (wyśmienite są) można dusić w piekarniku w rękawie foliowym. Zwłaszcza łopatka, golenie i żeberka są smakowo ponad wszystko. EAnna oczywiście, że można marynować więcej jak dwa dni. W moim przypadku miałem tylko trzy dni na rozmrożenie całej sztuki, marynowanie oraz duszenie. Więc dlatego krótszy czas marynowania. Ale podczas krótkiego czasu marynowania każdy kawałek mięsa, jak już wcześnie pisałem, był kilkukrotnie poddawany masowaniu takiemu "katowaniu" w tej marynacie. Edytowane 8 Listopada 2023 przez kukon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.