Skocz do zawartości

Marynata do sarniny i obróbka


Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda na udziec z łani lub cielaka jelenia.

36 minut temu, Muski napisał(a):

Tandor ma wysoką temperaturę , będzie sucha 

 Zgadzam się. Ciężko będzie  upiec wszystko w jednakowym czasie. 

Moja propozycja to upiec pojedyncze  marynowane mięśnie w piekarniku.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875658
Udostępnij na innych stronach

EAnna
Ten odpowiedź został doceniony przez EAnna!

chudziak otrzymał(a) odznakę 'Mistrz wsparcia'

Usunęłabym jednak kości, zamarynowałabym w marynacie z warzyw z czerwonym winem i upiekła ( ewentualnie nastrzyknęłabym rozpuszczonym masłem)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875670
Udostępnij na innych stronach

Kilkanaście lat temu robiłem sarninę. Dostałem całą tuszę zamrożoną na kamień. Miałem trzy dni aby coś z mięsem zrobić. A oto przepis wykonania sarniny przez moją żonę. Smak wyśmienity. Powiem tak. Koledzy, którzy nie jadali mięsa z sarny po bardzo pozytywnych opiniach tych co już skonsumowali skusili się na spróbowanie i byli miło zaskoczeni, że takie smaczne mięsko. Trochę skomplikowane ale warto. Przed włożeniem do pieca sporą ilością majeranku mięso należy posypać i zawinąć w folię (wiem, że to niezdrowe ale nic innego nie wymyśliłem).

przepis Grażyny na sarnę.pdf

Edytowane przez kukon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875675
Udostępnij na innych stronach

Czy ten przepis można zastosować do mięsa dzika i jelenia , dostałem dwa spore kawałki mięsa  dzika  około 2 kg oraz jelenia ok. 2,5 kg ,są zamrożone , w tym stanie nie mogę rozpoznać z jakiej części pochodzą , darczyńca  tez nie określił .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875687
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, kukon napisał(a):

przepis wykonania sarniny przez moją żonę. Smak wyśmienity

Zamarynowane w winie z przyprawami :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875740
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Czy ten przepis można zastosować do mięsa dzika i jelenia ,

Jak najbardziej.

Stosuję marynatę warzywną o podobnym składzie nie szczędząc wina, nalewek i dodając octu owocowego.

Składniki marynaty zostają wykorzystane do sosu demi-glace.

Preferuję dłuższe, niż dwie doby marynowanie. Szczególnie mięs z dojrzalszych sztuk.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875765
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za głos. Myślę że tandor zrobi robotę. Nie będzie siedzieć w ogniu lecz zawinięta w papier i następnie folie. Robiłem tak karkówkę to wyszła jak szarpana taka miękka. Co do udzca ro zrobiłem nastrzyk narazie z soli i natarlem solą i przyprawami razem z czeska musztarda i siedzi w lodówce sop piątku. W piątek zrobię parę nastrzyk ów z masła za rada oraz o łoże cienkimi plastrami słoniny bed zawinieciem w folie myślę że się uda))) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875781
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanko udziec waży 3.3kg myślicie ze ile czasu będzie się piec względnie mogę wpis termometr i wówczas do jakiej temperatury w środku? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875782
Udostępnij na innych stronach

W przepisie podanym przeze mnie nie badałem temperatury wewnątrz kawałków mięsa. podałem temperaturę. W początkowym etapie 180 - 190 stopni (może pół godziny) a potem do końca 140 - 150 stopni do czasu gdy mięso już chce odchodzić od kości. Należy pamiętać, że w przypadku odgrzewania i podawania na stół na drugi, trzeci enty dzień mięso dostaje temperatury i dalej dochodzi (na tym etapie polewam często sosem - moim zdaniem jest bardziej soczyste wówczas). W pierwszym etapie nie można mięsa upiec tak by od kości odchodziło (moja mama mówiła, że ma być takie "wiśne" to oznacza tylko tyle aby mięso trzymało się kości i nie rozpadało się samoistnie) i dopiero drugi etap "odgrzewania" i podawania na stół ma za zadanie doprowadzić mięso do takiego stanu by prawie samo odchodziło od kości. 

Pacan Wojciech ten przepis można stosować do dziczyzny także jelenia i dzika i należy pamiętać, że dziczyzna lubi majeranek, czosnek, jałowiec, kolendrę, wino czerwone od słodkiego do wytrawnego (na każdym etapie) no i do marynaty cały zestaw warzyw podany w przepisie Grażyny żony mojej. Dziczyzna lubi także sok wiśniowy - taki własnej roboty, mocny i wyrazisty.

Nie ma znaczenia czy duszona jest to cała sztuka czy np. tylko karczek lub łopatka. Pojedyncze kawałki szynka, łopatka, żeberka (wyśmienite są) można dusić w piekarniku w rękawie foliowym. Zwłaszcza łopatka, golenie i żeberka są smakowo ponad wszystko.

EAnna oczywiście, że można marynować więcej jak dwa dni. W moim przypadku miałem tylko trzy dni na rozmrożenie całej sztuki, marynowanie oraz duszenie. Więc dlatego krótszy czas marynowania. Ale podczas krótkiego czasu marynowania każdy kawałek mięsa, jak już wcześnie pisałem, był kilkukrotnie poddawany masowaniu takiemu "katowaniu" w tej marynacie.

Edytowane przez kukon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20291-marynata-do-sarniny-i-obr%C3%B3bka/#findComment-875993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.