patryk89 Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Listopada 2023 Mam taki problem,kupiłem boczek z skóra ,gdzie rzeznik poszedł na skróty i ta swinie chyba opalali palnikiem, bo czuć spalonymi wlosami, umyłem dokładnie pod zima woda potem pod letnia i znów pod zimna, wygolilem resztę włosów i znów umyłem, dałem do solanki i dalej czuć tymi spalonymi włosami, boję się, że finalnie zepsuję to cały towar a jest tego 7kg. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20298-boczek-%C5%9Bmierdzi-spalenizn%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Listopada 2023 (edytowane) Wytnij skórę. Edytowane 10 Listopada 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20298-boczek-%C5%9Bmierdzi-spalenizn%C4%85/#findComment-876556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2023 12 godzin temu, patryk89 napisał(a): dalej czuć tymi spalonymi włosami, Pytanie, jak i czym była opalana szczecina. Dla mnie jest to ten specyficzny, tradycyjny aromat wiejskiej słoniny. Bardzo cenny i coraz rzadszy. Taka skóra jest znakomitą przyprawą w boczku. Ze swej strony zazdroszę, ale o gustach się nie mówi. Jak Ci nie pasuje to zastosuj radę 12 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Wytnij skórę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20298-boczek-%C5%9Bmierdzi-spalenizn%C4%85/#findComment-876616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2023 Możesz spróbować przetrzeć skórę octem lub sokiem z cytryny, które redukują zapachy, ale jeśli masz zamiar później wędzić ten boczek to nie wiem czy jest sens to robić. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20298-boczek-%C5%9Bmierdzi-spalenizn%C4%85/#findComment-876636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Listopada 2023 17 godzin temu, patryk89 napisał(a): boję się, że finalnie zepsuję to cały towar a jest tego 7kg. Macie jakieś pomysły? Uwędź a jak będzie Ci dalej przeszkadzać to napisz tu że oddasz wędzony boczek, jestem pewien że nie zepsuje się 😉 Ja swoje boczki (pozostałą szczecinę) dopalam ręcznym palnikiem i nie rozumiem czemu to ma być "na skróty". Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20298-boczek-%C5%9Bmierdzi-spalenizn%C4%85/#findComment-876672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2023 Wróbel75 nie dopisałeś ,że zapach spalonej szczeciny pozostaje po Twoje operacji. Po uwędzeniu zniknie, parzenie już całkowicie pozbawi wyrób tego zapachu. Parę lat wcześniej ( a może i dłużej j ), nawet nie opalne resztki szczeciny nie przeszkadzały zakąsić takim boczkiem lub golonka przysłowiowe " pół litra " . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20298-boczek-%C5%9Bmierdzi-spalenizn%C4%85/#findComment-876854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2023 57 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): Wróbel75 nie dopisałeś ,że zapach spalonej szczeciny pozostaje po Twoje operacji Znaczy tak naprawdę nigdy nie obwąchiwałem po tej "operacji" boczku. Wiadomo przy opalaniu było czuć spaleniznę, ale po pierwsze to normalne że śmierdzi jak się coś spala/opala a po drugie, jakoś mi ten aromat nie przeszkadza bo znam ten zapach od dziecka. Godzinę temu, Pacan Wojciech napisał(a): Po uwędzeniu zniknie, parzenie już całkowicie pozbawi wyrób tego zapachu. Jednym z powodów wędzenia jest to aby wyrób pachniał wędzonką 😄 Stąd były moje zmagania z DG i na końcu powróciłem do wędzenia tradycyjnego (ale o tym napiszę w wolnej chwili) Godzinę temu, Pacan Wojciech napisał(a): Parę lat wcześniej ( a może i dłużej j ), nawet nie opalne resztki szczeciny nie przeszkadzały zakąsić takim boczkiem lub golonka przysłowiowe " pół litra " Ludzie są teraz delikatniejsi (nie urażając nikogo) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20298-boczek-%C5%9Bmierdzi-spalenizn%C4%85/#findComment-876877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2023 " Ludzie są teraz delikatniejsi (nie urażając nikogo) " wróbel75 , nie przejmuj się , na pewno się nie obrażę , po statystykach spożycia widać , że masz rację . Taki był rytuał delegacyjny , jeden kieruje , by inni mogli spożyć golonkę lub flaki 🙂. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20298-boczek-%C5%9Bmierdzi-spalenizn%C4%85/#findComment-877151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.