fantomek Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2023 Ma ie może jakaś przetestowana tabele przy peklowaniu na sucho poszczególnych mięs? I czy robicie ostrzyk dodatkowo i jaka proporcją? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2023 Masz temat-rzekę tylko czytać i peklować Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-879575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yannick Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2024 Przy próbie peklowania w woreczkach zgrzanych pakowarką próżniową napotkałem pewien problem i z racji niewielkiego doświadczenia potrzebuję wsparcia w zidentyfikowaniu źródła - otóż zapeklowałem w osobnych woreczkach polędwicę wieprzową (schab bez kości) i polędwiczki, każdy z worków dostał 20g peklosoli na kg mięsa wtarte + dosypane to co zostało luzem. Leżało w lodówce 20 dni, obracane sporadycznie i po otwarciu pojawił się intensywny, ostry zapach, który bym określił jako zepsutych jaj. Mięso po wyjęciu i przekrojeniu wygląda jak na zdjęciach. Mięso peklowane przeze mnie poprzednio na mokro nie miało nic takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2024 4 godziny temu, Yannick napisał(a): Leżało w lodówce 20 dni, Ja pierdziu. Czemu tak długo ?.Masz oddzielną lodówkę do peklowania w której panuje stabilna temperatura i do której nie zaglądasz przed ukończeniem procesu.? 4 godziny temu, Yannick napisał(a): Mięso peklowane przeze mnie poprzednio na mokro nie miało nic takiego. Też tak długo peklowałeś.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2024 Kolor ładny, zapach nieciekawy. Zdarzało mi się przetrzymać mięso w woreczkach miesiąc i takich kwiatków nie było. Co prawda po dwóch tygodniach wrzucałem mięso do komory zero. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2024 5 godzin temu, Yannick napisał(a): Mięso peklowane przeze mnie poprzednio na mokro nie miało nic takiego. Tak właśnie pekluj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yannick Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2024 (edytowane) 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Ja pierdziu. Czemu tak długo ?.Masz oddzielną lodówkę do peklowania w której panuje stabilna temperatura i do której nie zaglądasz przed ukończeniem procesu.? Życie pisze najlepsze scenariusze, wyskoczył mi wyjazd i musiało leżeć. Lodówka zwykła, ogólnego użytku. Peklowane na mokro szynki leżały jakieś 8 dni. Edytowane 11 Lutego 2024 przez Yannick Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2024 (edytowane) To już masz odpowiedź. Możesz ew. dla kontroli rzucić kawałek tego mięsa na patelnię i go podsmażyć. Jeśli zapach będzie nieciekawy to go wyrzuć. Edytowane 11 Lutego 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yannick Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lutego 2024 22 godziny temu, arkadiusz napisał(a): To już masz odpowiedź. Możesz doprecyzować, którą część mojego posta miałeś na myśli? W szufladzie, gdzie leżało mięso jest 6*C. Co do samego mięsa, może komuś się przyda, to postanowiłem poćwiczyć wędzenie na spisanym na straty towarze. W trakcie osuszania zapach wywietrzał prawie całkowicie, jednak nadal był wyczuwalny, szczególnie po przekrojeniu i powąchaniu z bliska. Po uwędzeniu sparzyłem jeden kawałek i posmakowałem próbkę, w smaku te same nuty, dalej się nie bawiłem, poszło w kosz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lutego 2024 48 minut temu, Yannick napisał(a): nadal był wyczuwalny, szczególnie po przekrojeniu i powąchaniu z bliska. Jak już bakterie zaczną "robić swoje" wtedy proces jest nieodwracalny, może być tylko gorzej. Szkoda czasu i pracy poświęconej ratowaniu mięsa. Aby upewnić się czy mięso się nadaje na wyroby to najprościej jest odciąć kawałek mięsa i podgrzać w mikrofali można na patelni, jeśli wtedy jest wyczuwalny niemiły zapach (wiesz co mam na myśli), wtedy mięso jest do utylizacji. Podobnie możesz sprawdzić mięsa np. z dziczyzny czy jest wyczuwalny zapach hormonów, taki szybki i prosty test😀. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lutego 2024 Godzinę temu, Yannick napisał(a): Po uwędzeniu sparzyłem jeden kawałek i posmakowałem próbkę, w smaku te same nuty, Temperatura czyni cuda 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Lutego 2024 Pan Gowin, zainteresowany sexem, został odesłany na dłuższy urlop do Ciechocinka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-906541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.