Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz temat-rzekę tylko czytać i peklować

 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-879575
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Przy próbie peklowania w woreczkach zgrzanych pakowarką próżniową napotkałem pewien problem i z racji niewielkiego doświadczenia potrzebuję wsparcia w zidentyfikowaniu źródła - otóż zapeklowałem w osobnych woreczkach polędwicę wieprzową (schab bez kości) i polędwiczki, każdy z worków dostał 20g peklosoli na kg mięsa wtarte + dosypane to co zostało luzem. Leżało w lodówce 20 dni, obracane sporadycznie i po otwarciu pojawił się intensywny, ostry zapach, który bym określił jako zepsutych jaj. Mięso po wyjęciu i przekrojeniu wygląda jak na zdjęciach. Mięso peklowane przeze mnie poprzednio na mokro nie miało nic takiego.

1707659762856.jpg

1707659762843.jpg

1707659762871.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901494
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Yannick napisał(a):

Leżało w lodówce 20 dni,

Ja pierdziu. Czemu tak długo ?.Masz oddzielną lodówkę do peklowania w której panuje stabilna temperatura i do której nie zaglądasz przed ukończeniem procesu.?

 

4 godziny temu, Yannick napisał(a):

Mięso peklowane przeze mnie poprzednio na mokro nie miało nic takiego.

Też tak długo peklowałeś.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901581
Udostępnij na innych stronach

Kolor ładny, zapach nieciekawy. Zdarzało mi się przetrzymać mięso w woreczkach miesiąc i takich kwiatków nie było. 

Co prawda po dwóch tygodniach wrzucałem mięso do komory zero.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901589
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Yannick napisał(a):

Mięso peklowane przeze mnie poprzednio na mokro nie miało nic takiego.

Tak właśnie pekluj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901605
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Ja pierdziu. Czemu tak długo ?.Masz oddzielną lodówkę do peklowania w której panuje stabilna temperatura i do której nie zaglądasz przed ukończeniem procesu.?

Życie pisze najlepsze scenariusze, wyskoczył mi wyjazd i musiało leżeć. Lodówka zwykła, ogólnego użytku.

 

Peklowane na mokro szynki leżały jakieś 8 dni.

Edytowane przez Yannick
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901617
Udostępnij na innych stronach

To już masz odpowiedź. Możesz ew. dla kontroli rzucić kawałek tego mięsa na patelnię i go podsmażyć. Jeśli zapach będzie nieciekawy to go wyrzuć.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901630
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

To już masz odpowiedź.

Możesz doprecyzować, którą część mojego posta miałeś na myśli?

 

W szufladzie, gdzie leżało mięso jest 6*C.

 

Co do samego mięsa, może komuś się przyda, to postanowiłem poćwiczyć wędzenie na spisanym na straty towarze. W trakcie osuszania zapach wywietrzał prawie całkowicie, jednak nadal był wyczuwalny, szczególnie po przekrojeniu i powąchaniu z bliska. Po uwędzeniu sparzyłem jeden kawałek i posmakowałem próbkę, w smaku te same nuty, dalej się nie bawiłem, poszło w kosz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901886
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, Yannick napisał(a):

nadal był wyczuwalny, szczególnie po przekrojeniu i powąchaniu z bliska.

Jak już bakterie zaczną "robić swoje" wtedy proces jest nieodwracalny, może być tylko gorzej. Szkoda czasu i pracy poświęconej ratowaniu mięsa. Aby upewnić się czy mięso się nadaje na wyroby  to najprościej jest odciąć kawałek mięsa i podgrzać w mikrofali można na patelni, jeśli wtedy jest wyczuwalny niemiły zapach (wiesz co mam na myśli), wtedy mięso jest do utylizacji. Podobnie możesz sprawdzić mięsa np. z dziczyzny czy jest wyczuwalny zapach hormonów, taki szybki i prosty test😀.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901900
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Yannick napisał(a):

Po uwędzeniu sparzyłem jeden kawałek i posmakowałem próbkę, w smaku te same nuty,

Temperatura czyni cuda 😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-901901
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pan Gowin, zainteresowany sexem, został odesłany na dłuższy urlop do Ciechocinka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20325-peklowanie-na-sucho-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-906541
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.