smoky91 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2023 Witam Wszystkich, mam pytanie w kwestii bezpieczeństwa przechowywania doprawionego farszu na kiełbasę. Czy bezpieczne będzie zmielenie farszu oraz doprawienie go wieczorem, a następnie rano nadziewanie kiełbas, osadzanie i na kije, czy jednak lepiej zrobić całość wieczorem, nadziać kiełbasy, nadziane włożyć do lodówki a następnego dnia osadzać w temp. pokojowej 2-3 h z rana? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2023 Nie. Do lodówki wstaw czyste, peklowane, ale nie doprawiane mięso. Może być zmielone - należy je wtedy ubić w naczyniu i przykryć np. folią aluminiową.. Rano doprawiaj, mieszaj, nadziewaj, osadzaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) Najlepiej nadziać z rana, ale przy nadzianiu wieczorem /lodówka/i ranne osadzenie i wędzenie nic sie groźnego nie stanie- chociaż NIE POWINNO się tak robić . Edytowane 22 Listopada 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 22 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2023 28 minut temu, Maxell napisał(a): Rano doprawiaj, mieszaj, nadziewaj, osadzaj. Ok. Dzięki za odpowiedź. Czy osadzanie może się odbywać w pomieszczeniu gdzie temp to 15-17 stopni czy musi to być bezwględnie temp pokojowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2023 Może. Należy jedynie przestrzegać czasu osadzania, podanego w recepturze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2023 Godzinę temu, Maxell napisał(a): Do lodówki wstaw czyste, peklowane, ale nie doprawiane mięso Godzinę temu, Muski napisał(a): Najlepiej nadziać z rana, ale przy nadzianiu wieczorem /lodówka/i ranne osadzenie i wędzenie nic sie groźnego nie stanie- chociaż NIE POWINNO się tak robić A ja na chwilkę pociągnął bym ten temat. Chciałem zapytać dlaczego bezpieczniej jest wieczorem nabić i włożyć kiełbasę do lodówki niż przyprawienie farszu, do lodówki i dopiero rano nadziewanie? Wiem że mięso z przyprawami można zakazić bakteriami (przyprawy zwiększają ryzyko), wiem że nie zaleca się dodawać przypraw do peklowania, wiem że zalecany proces produkcji to ciągłość od rana do wieczora itd Ale czasem gdy nie mam czasu/chcę oszczędzić czas dnia następnego, to wykonuję wieczorem farsz a od rana nadziewam osadzam,osuszam,wędzę i dopiekam/parzę. Czy końcowy proces (pieczenie/parzenie) nie wyeliminuje tych ewentualnie namnożonych bakterii? Przecież to nie jest kilku/kilkunastodniowe peklowanie tylko ewentualnie kilkugodzinne i co ważniejsze, wydaje mi się że farsz jest lepszy bo się "przegryzie" (ale może to tylko moja podświadomość). Nie zamierzam wymyślać koła, jedynie chciałbym zrozumieć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zarażenie bakteriami pochodzącymi np. z przypraw (głownie majeranek) to jedno, ale głównym zagrożeniem jest możliwość reakcji fermentacyjnych z mięsem, takich dodatków, jak czosnek i cebula. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2023 Fermentacja do mnie przemawia (kilka razy mięso zepsuła mi "zwykła" burza) Dziękuję 👍 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2023 4 minuty temu, wróbel75 napisał(a): kilka razy mięso zepsuła mi "zwykła" burza Nie rozumie, że niby burzę miałeś w lodówce ? 🙈 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Listopada 2023 Przeciwnie, mięso (farsz na pasztet) miałem w chłodnym miejscu ale nie w lodówce. A burza była na zewnątrz. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) 6 minut temu, wróbel75 napisał(a): Przeciwnie, mięso (farsz na pasztet) miałem w chłodnym miejscu ale nie w lodówce. A burza była na zewnątrz. Wytłumacz jaki wpływ ma zjawisko meteorologiczne na zepsucie mięsa ? Edytowane 22 Listopada 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2023 5 minut temu, Grzewlod napisał(a): Wytłumacz jaki wpływ ma zjawisko meteorologiczne na zepsucie mięsa ? Był farsz, przeszła burza i farsz pienił się jakbym dodał kwasu węglowego (bąbelki/piana). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2023 2 minuty temu, wróbel75 napisał(a): Był farsz, przeszła burza i farsz pienił się jakbym dodał kwasu węglowego (bąbelki/piana). Niby burza spowodowała reakcję pienienia przyznam, że ciekawa teoria. Brakuje w tym wszystkim racjonalnego wytłumaczenia, wyszło jakieś science fiction ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2023 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Brakuje w tym wszystkim racjonalnego wytłumaczenia, wyszło jakieś science fiction ? Skoro tak piszesz. Rosół pewnie też nie kiśnie przez burzę.Już nasze babki się myliły. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Listopada 2023 Wiecie rozumiecie 😁 tylko przemysł i Elcapitan robią przed w czasie i po burzy. El Kapitan to nawet po sztormie. W tym przemyśle to jedni sypią chemia drudzy nie. 😁. Trzeba by było podpytać PiSa Elcapitan jak to jest z tą burzą. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Listopada 2023 11 minut temu, wróbel75 napisał(a): Już nasze babki się myliły. Nie co Ty babcie się nie myliły miały podobną teorię do Twojej z mięsem. W tamtych czasach to zrozumiale bo był brak dostępu do informacji naukowych ale żeby dziś takie teorie głosić trochę wstyd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2023 Nie wszyscy jak Ty mają czas na wywody naukowe i dlatego przyznałem Ci rację. Pozwól że ja jednak będę chował rosół przed burzą do lodówki. No a przynajmniej do czasu zanim poczytam te wywody. I wcale się tego nie wstydzę 😛 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2023 Wróbelku, po pierwsze wyjmij z rosołu warzywa (głównie marchewkę), jeśli chcesz go pewniej przetrzymać. Kilka dni temu musiałem wywalić 4 duże i 3 mniejsze słoiki z galaretą. Skisły po jednej nocy pozostawione do ostygnięcia (niestety mój pomocnik nie przeniósł ich do piwnicy. Trzeba było wszystko robić od początku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2023 11 minut temu, Maxell napisał(a): Wróbelku, po pierwsze wyjmij z rosołu warzywa (głównie marchewkę Warzywa zawsze wyjmuję zaraz po gotowaniu aby nie mętniał. 12 minut temu, Maxell napisał(a): Skisły po jednej nocy pozostawione do ostygnięcia (niestety mój pomocnik nie przeniósł ich do piwnicy. Trzeba było wszystko robić od początku. Jak widać nie tylko burza ale i pomocnik może być winny 😁 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2023 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Niby burza spowodowała reakcję pienienia przyznam, że ciekawa teoria. Brakuje w tym wszystkim racjonalnego wytłumaczenia, wyszło jakieś science fiction ? No dobra, było za ciepło, zbyt duża wilgotność i/lub nie wystarczająco wychłodzona masa. https://regiodom.pl/co-powoduje-psucie-sie-rosolu-podczas-burzy-dlaczego-kwasnieje-wtedy-mleko-te-zjawiska-maja-zaskakujace-wyjasnienie/ar/c9-15560818 Ale burza wtedy też była 😛 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Listopada 2023 Spadek ciśnienia atm. również do tego się przyczynił. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Listopada 2023 Ja przerwię dyskusję o burzach i ich wpływie na mięso ale zapytam czy do zapeklowanego mięsa można dodać np. wywar z kości w celu uzyskania galaretki w kiełbasie a na następny dzień przyprawy. I jaki wpływ na ewentualne psucie mięsa na kiełbasy ma np. świeży czosnek czy świeże przyprawy w stosunku do suszonych. Proszę znawców tematu o podanie jaka jest prawidłowa kolejność bo rozbieżności są ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-879985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianfoto91 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Listopada 2023 Godzinę temu, bobok napisał(a): Ja przerwię dyskusję o burzach i ich wpływie na mięso ale zapytam czy do zapeklowanego mięsa można dodać np. wywar z kości w celu uzyskania galaretki w kiełbasie a na następny dzień przyprawy. I jaki wpływ na ewentualne psucie mięsa na kiełbasy ma np. świeży czosnek czy świeże przyprawy w stosunku do suszonych. Proszę znawców tematu o podanie jaka jest prawidłowa kolejność bo rozbieżności są ogromne. Tutaj jest poruszony temat zastosowania suszonych zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-880007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Listopada 2023 Godzinę temu, bobok napisał(a): o podanie jaka jest prawidłowa kolejność bo rozbieżności są ogromne No tak , jesteś na forum 10 lat..........fermentacja świeżego czosnku, cebuli , świeżych przypraw - tematu przewinęło się kilkaset wpisów. Przypomnę Ci dajesz świeże - szybko obrabiasz dymem i termicznie - zastosowanie kiełbasy krótkotrwałe Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-880009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Listopada 2023 Godzinę temu, bobok napisał(a): jaka jest prawidłowa kolejność bo rozbieżności są ogromne. O jakie rozbieżności Ci chodzi i skąd stwierdzenie, że są ogromne? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-880010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.