Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, fantomek napisał(a):

czy mozna odrazu po zakończeniu wędzenie czy musi poleżeć w lodówce 

Pakowana próżniowo żywność musi być bardzo zimna.

Dlaczego? Przy obniżonym ciśnieniu płyny zaczynają się gotować w niższej temperaturze i zaczynają opuszczać wędzonkę i mogą podpłynąć pod zgrzew.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ja z reguły czekam 1-2 dni żeby trochę odparowały . A mimo to zawsze po rozmrożeniu wędzonki zawierają sporo wody

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Wychłodzone do temp  co najmniej do 6 st C najlepiej do 4 st C. . Bardzo ważne by pakować po co najmniej 16 -24 godz po obróbce cieplnej . w tym czasie następuje redukcja resztek azotynów w produkcie.

 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
2 minuty temu, DZIADEK napisał(a):

o 6 st C najlepiej do 4 st C

Dla mnie bardzo cenna uwaga , bo ja obsuszyłem , ale pakowałem prosto z kija :(

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Godzinę temu, DZIADEK napisał(a):

Wychłodzone do temp  co najmniej do 6 st C najlepiej do 4 st C. . Bardzo ważne by pakować po co najmniej 16 -24 godz po obróbce cieplnej . w tym czasie następuje redukcja resztek azotynów w produkcie.

 

Rozumiem jak wędzi się na ciepło ale tu było wędzenie zimne w temp. 20 st czy również 16-24h odczekać w lodówce trzymając? 

4 minuty temu, fantomek napisał(a):

czy również 16-24h odczekać w lodówce trzymając? 

Odczekać :thumbsup:.

3 minuty temu, fantomek napisał(a):

Rozumiem jak wędzi się na ciepło ale tu było wędzenie zimne w temp. 20 st czy również 16-24h odczekać w lodówce trzymając? 

Najlepiej ze dwa dni daj wedlina po wedzeniu "odpoczac",i po tym czasie pakuj.Mysle ze wedziles minimum dwa razy a`8-10 h.

Bo to minimum.

pozdrowienia Olek.P
30 minut temu, Olek.P napisał(a):

Najlepiej ze dwa dni daj wedlina po wedzeniu "odpoczac",i po tym czasie pakuj.Mysle ze wedziles minimum dwa razy a`8-10 h.

Bo to minimum.

W pierwszym 8h w drugim 6h

Nie wiem jakiej wielkosci,grubsci byly twoje szynki/kielbasy ?

Przydala by sie jakas fotka,ale dwa razy wedzone i ten czas wedzenia, mysle ze bedzie okey.

 

pozdrowienia Olek.P

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.