fantomek Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Jak w temacie czy mozna odrazu po zakończeniu wędzenie czy musi poleżeć w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Godzinę temu, fantomek napisał(a): czy mozna odrazu po zakończeniu wędzenie czy musi poleżeć w lodówce Pakowana próżniowo żywność musi być bardzo zimna. Dlaczego? Przy obniżonym ciśnieniu płyny zaczynają się gotować w niższej temperaturze i zaczynają opuszczać wędzonkę i mogą podpłynąć pod zgrzew. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Ja z reguły czekam 1-2 dni żeby trochę odparowały . A mimo to zawsze po rozmrożeniu wędzonki zawierają sporo wody Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Wychłodzone do temp co najmniej do 6 st C najlepiej do 4 st C. . Bardzo ważne by pakować po co najmniej 16 -24 godz po obróbce cieplnej . w tym czasie następuje redukcja resztek azotynów w produkcie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2023 2 minuty temu, DZIADEK napisał(a): o 6 st C najlepiej do 4 st C Dla mnie bardzo cenna uwaga , bo ja obsuszyłem , ale pakowałem prosto z kija Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Godzinę temu, DZIADEK napisał(a): Wychłodzone do temp co najmniej do 6 st C najlepiej do 4 st C. . Bardzo ważne by pakować po co najmniej 16 -24 godz po obróbce cieplnej . w tym czasie następuje redukcja resztek azotynów w produkcie. Rozumiem jak wędzi się na ciepło ale tu było wędzenie zimne w temp. 20 st czy również 16-24h odczekać w lodówce trzymając? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2023 4 minuty temu, fantomek napisał(a): czy również 16-24h odczekać w lodówce trzymając? Odczekać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2023 3 minuty temu, fantomek napisał(a): Rozumiem jak wędzi się na ciepło ale tu było wędzenie zimne w temp. 20 st czy również 16-24h odczekać w lodówce trzymając? Najlepiej ze dwa dni daj wedlina po wedzeniu "odpoczac",i po tym czasie pakuj.Mysle ze wedziles minimum dwa razy a`8-10 h. Bo to minimum. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2023 30 minut temu, Olek.P napisał(a): Najlepiej ze dwa dni daj wedlina po wedzeniu "odpoczac",i po tym czasie pakuj.Mysle ze wedziles minimum dwa razy a`8-10 h. Bo to minimum. W pierwszym 8h w drugim 6h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Nie wiem jakiej wielkosci,grubsci byly twoje szynki/kielbasy ? Przydala by sie jakas fotka,ale dwa razy wedzone i ten czas wedzenia, mysle ze bedzie okey. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20429-po-jakim-czasie-mo%C5%BCna-pakowa%C4%87-pr%C3%B3%C5%BCniowo-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-887582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.