Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, szrekPL napisał(a):

Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min)

Nie za niska temperatura?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957352
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Parówki

Surowiec na 1 kg

Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne

podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag

woda 250 ml (ja dodaje lód i wodę)

mleko w proszku (jako stabilizator) 10g

pieprz biały 3 g/kg

gałka muszkatołowa 1 g

kolendra 1 g

papryka ostra 2 g

gorczyca mielona 1 g

peklosól 20 g/kg

osłonka fi 23 mm

Wykonanie:

Peklowanie:

Mięso i podgardle/tłuszcz kroimy w kostkę, dodajemy peklosól i wyrabiamy oddzielnie kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę

Rozdrabnianie:

Po upływie 24 godzin  do mięsa dodajemy przyprawy, przepuszczamy 2 razy przez sitko makowe , oddzielnie mięso i tłuszcz i blenderem(u mnie ninja)  rozdrabniamy na gładko dodając lód i wodę (czyli 65dkg mięso +35dkg tłuste oraz 250ml lód z wodą, tyle wchodzi do kielicha)

Nadziewanie:

Napełniamy osłonki  fi 23 mm, można w inne jak ktoś ma np baranie. Odkręcamy kiełbaski 15/18 centymetrowe,

Osadzanie:

Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej. 

Wędzenie: 

Wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy ( u mnie ok 1 godz)

Parzenie:

Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min)

Studzenie:

Po sparzeniu studzę w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.

Dziękuję trzeba zrobić tylko z kutrowaniem  będzie problem, ale coś się wymyśli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957371
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.09.2024 o 00:13, quadro555 napisał(a):

Nie za niska temperatura?

 

W dniu 28.09.2024 o 00:33, szrekPL napisał(a):

Uważam że nie , próby były w 70°C i w 72°C i były ugotowane z wytrąceniem tłuszczu ,

To znak, że emulsja jest niestabilna.

10g mleka przy małej ilości (braku) mięsa ścięgnistego i sporej ilości wody jak widać, nie daje rady.

Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu.

Technologia rozdrabniania jak najbardziej O.K.

 

 

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957796
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, EAnna napisał(a):

 

To znak, że emulsja jest niestabilna.

10g mleka przy małej ilości (braku) mięsa ścięgnistego i sporej ilości wody jak widać, nie daje rady.

Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu.

Technologia rozdrabniania jak najbardziej O.K.

 

 

Dziękuję bardzo, jak najbardziej przyjmuję naukę i tak zrobię następnym razem, teraz paróweczki wychodzą super ale na przyszłość będę dodawał więcej golonki, co do temp parzenia to wziąłem ją z receptury PW16 chyba i jak do tej pory parówki są super tyle że kiedyś zdarzały się te nieszczęsne wycieki ale łączyłem je ze zbyt wysoką temp parzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957799
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, EAnna napisał(a):

Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu.

A ja uważam, że tak duża ilość mięsa ścięgnistego spowoduje dodatkowo .że parówki będą dość ścisłe co moim zdaniem nie będzie korzystne. Do żadnego ze swoich składów nie dodawałem więcej jak 30 % mięsa ścięgnistego z tendencją do jego zmniejszania nawet do 20 % i emulsja była zawsze stabilna.Żadnych wycieków ani tłuszczu ,ani wody z tym ,że tej wody było 15  % i obyło się bez mleka w proszku.

 

W dniu 28.09.2024 o 00:13, quadro555 napisał(a):

Nie za niska temperatura?

Nie.Dla emulsji wystarczy

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957837
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Do żadnego ze swoich składów nie dodawałem więcej jak 30 % mięsa ścięgnistego

 

W dniu 28.09.2024 o 06:28, miko36 napisał(a):

Surowiec na 1 kg

Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne

podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag

50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej.

Również nie dodaje mleka zaś wody max.20%, jeżeli mięso dobrze chłonie. Obserwuję w czasie kutrowania :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957896
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, EAnna napisał(a):

 

50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej.

No to jak tak pomyślałem i przeliczyłem to bankowo było 32% łopatki a może nawet  więcej i to takiej kleistej/ścięgnistej właśnie. Co do mleka to już wcześniej Grzewlod wspominał o pominięciu ale zapomniałem. Od jakiegoś już czasu paróweczki wychodzą bardzo ładne ,smaczne i nie ,,gumowe" ale mam chęć zrobić z przepisu PW 16, tam nie ma mleka tylko sól,pieprz i gałka za to jest wołowina której nie dodawałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957905
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, EAnna napisał(a):

50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej.

 

Jakby nie liczył masy tłuszczowo - mięsnej jest 100 dag a nie 65 dag (65 dag mięsa i 35 dag tłustego) chyba ,że u mnie coś z dodawaniem nie tak.🙂.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957906
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, arkadiusz napisał(a):

Jakby nie liczył masy tłuszczowo mięsnej jest 100 dag a nie 65 dag (65 dag mięsa i 35 dag tłustego) chyba ,że u mnie coś z dodawaniem nie tak.🙂.

Z Twoim liczeniem wszystko okej, EAnna napisała że 50% z 65dkg to 32,5dkg...czyli okrawki z szynki 32,5dkg i okrawki z łopatki 32,5dkg, przynajmniej ja to tak zrozumiałem. No ale ze 100dkg 30% wyjdzie 30dkg więc niewiele mniej ...chyba że nie zrozumiałem przesłania...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957908
Udostępnij na innych stronach

Piękne tylko po co wynosić z lasu grzybnię i ściółkę ?😉

 

Na moich terenach ostatnie nocne przymrozki chyba doprowadziły do braku prawdziwków, chociaż w sumie to bieda z grzybami, na szczęście nazbierałem dość dużo w czerwcu i lipcu więc biedy nie ma.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-958476
Udostępnij na innych stronach

Papryka z miodem

Zalewa:

- 4 szklanki wody

-1 szklanka octu 10%

-pół szklanki cukru

-2 łyżki miodu

-1 łyżka soli

-ziele ang.,  pieprz  czarny,  listek laurowy

Zalewę zagotować, wystudzić, zalać paprykę i pasteryzować  ok 10minut.

U nas szklanka ma 250ml a łyżka dość duża 22g soli wlazło , ziele, listek i pieprz tu niestety ilość na tzw oko , 4/6 listki,ziele 6/8 szt, pieprz 12/15 ziaren .

5781611303373801894.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-958998
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, szrekPL napisał(a):

U nas szklanka ma 250ml

No patrz jaka zbieżność, u nas ma tyle samo 😜😁

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959051
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, MariuszB napisał(a):

No patrz jaka zbieżność, u nas ma tyle samo 😜😁

Podejrzewam że kilku innych miejscach kraju też będzie podobnie ale wolałem zaznaczyć :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959056
Udostępnij na innych stronach

Ser wędzony a'la Bogumił Sztuczka...bez orzechów, reszta zgodnie z przepisem...smaczny, robiony w zeszłą niedziele, smak i zapach dymu trzyma się dobrze.

6118521392842634233.jpg

  • Like 1
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959057
Udostępnij na innych stronach

Lutenica

1 kg pomidorów, najlepiej śliwkowych lub rzymskich

1 kg, 8-10, słodkiej czerwonej papryki, użyj mniej, jeśli papryka jest duża

1 kg, 4 duże, bakłażany

6 ząbków czosnku, rozgniecionych

50-60 ml, 1/5 szklanki, oliwy z oliwek, plus do konserwowania

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

Mniej niż łyżka białego octu winnego

Robiliśmy w piekarniku ale polecam użyć grilla, dodaje więcej smaku.

Przekrój pomidory wzdłuż na pół. Grilluj, aż będą ciemno upieczone. Obróć, aby równomiernie upiec i wzmocnić smak dymu. Jeśli nie masz grilla, możesz użyć  patelni grillowej lub grillować bezpośrednio na kuchence. Możesz również użyć piekarnika w trybie grilla lub frytkownicy powietrznej, ale zajmie to więcej czasu.•Nakłuj bakłażany kilka razy. Grilluj je, aż staną się miękkie i zwęglone ze wszystkich stron. Grilluj paprykę tak samo, jak grillujesz bakłażany. Po grillowaniu umieść warzywa w misce przykrytej innym talerzem lub pokrywką, aby zmiękły  skórki. Obierz zwęglone skórki z pomidorów, papryk i bakłażanów. •Usuń pestki z papryk,. Pokrój je na duże kawałki. •W przypadku bakłażanów zrób nacięcie od góry do dołu, usuń nadmiar pestek(niekoniecznie). Wybieraj miąższ łyżką i posiekaj •W dużym garnku, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, a następnie pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory ⅓ się zredukują. • Dodaj posiekaną paprykę, bakłażany. Dopraw solą, cukrem i octem. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotowe. •  Rozdziel lutenicę do słoików, gdy jest gorąca. Unikaj brudzenia krawędzi słoików. Wlej trochę oliwy z oliwek na wierzch, aby zapobiec kontaktowi z powietrzem. • Szczelnie zamknij pokrywki. Przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu.  Schłodź po otwarciu słoika.

8619447804482805590.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959065
Udostępnij na innych stronach

Papryki jak chce bez skórki podpiekam (tak jak Ty) na grillu, albo nad palnikiem gazowym (kuchnia, taboret i palnikiem od papy też można). Jak tak się opiecze na ciemno to takie cieplusie wrzucam do torebki (końcówki torebki zawiążę, czy podwinę). Skórki z chodzą jak ta lala.

 

Za tą Lutenicę masz podziękowania od mojej Ani. :hug:

Ona takie dania wciąga bez mięsa i jest zachwycona. 

 

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959084
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Za tą Lutenicę masz podziękowania od mojej Ani. :hug:

Ona takie dania wciąga bez mięsa i jest zachwycona. 

 

 

Cieszę się niezmiernie że podoba się ten Dip/sos.

Mój sąsiad Toszo/Bułgar do tego kruszy/dodaje ser bałkański/feta i wciągamy to na podpieczonym chlebie..(do tego popijając jego rakiją/ grozdowa najlepsza)😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959086
Udostępnij na innych stronach

Czy napewno feta jak to bulgar ?moze to raczej szopski , podobny ale jak inny zarazem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959204
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, electra napisał(a):

Czy napewno feta jak to bulgar ?moze to raczej szopski , podobny ale jak inny zarazem 

Jak wraca z Bułgarii to tak ale na co dzień jako zamiennik niestety feta albo coś podobnego do szopskiego, kolega mieszka u nas na stałe i tylko jak przyjeżdżają synowie ewentualnie poleci na wakacje to przywożą różne specjały np malutkie czarne oliwki z pestką takie podsuszane w oleju niestety nie wiem jak się nazywają opisane po turecku u nas niedostępne(w moim pierdziszewie)... 😉

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959219
Udostępnij na innych stronach

Piotrze, są plusy pierdziszewa :clap:, a moje dzieciaki (szczególnie Ania)chcą do miasta. Dosyć mają naszego pierdziszewa. Jak się przekonają, co to jest za ścianą mieć sąsiada to zatęsknią za pierdziszewem. 😜

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959270
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.