szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 6 Października 2024 Papryka z miodem Zalewa: - 4 szklanki wody -1 szklanka octu 10% -pół szklanki cukru -2 łyżki miodu -1 łyżka soli -ziele ang., pieprz czarny, listek laurowy Zalewę zagotować, wystudzić, zalać paprykę i pasteryzować ok 10minut. U nas szklanka ma 250ml a łyżka dość duża 22g soli wlazło , ziele, listek i pieprz tu niestety ilość na tzw oko , 4/6 listki,ziele 6/8 szt, pieprz 12/15 ziaren . 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-958998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 6 Października 2024 Osz Ty potworze 😜. Miałam już nie robić słoików, ale smaka zrobiłeś i muszę zrobić. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 6 Października 2024 4 godziny temu, szrekPL napisał(a): U nas szklanka ma 250ml No patrz jaka zbieżność, u nas ma tyle samo 😜😁 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 6 Października 2024 8 minut temu, MariuszB napisał(a): No patrz jaka zbieżność, u nas ma tyle samo 😜😁 Podejrzewam że kilku innych miejscach kraju też będzie podobnie ale wolałem zaznaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 6 Października 2024 Ser wędzony a'la Bogumił Sztuczka...bez orzechów, reszta zgodnie z przepisem...smaczny, robiony w zeszłą niedziele, smak i zapach dymu trzyma się dobrze. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 6 Października 2024 Lutenica 1 kg pomidorów, najlepiej śliwkowych lub rzymskich 1 kg, 8-10, słodkiej czerwonej papryki, użyj mniej, jeśli papryka jest duża 1 kg, 4 duże, bakłażany 6 ząbków czosnku, rozgniecionych 50-60 ml, 1/5 szklanki, oliwy z oliwek, plus do konserwowania 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Mniej niż łyżka białego octu winnego Robiliśmy w piekarniku ale polecam użyć grilla, dodaje więcej smaku. Przekrój pomidory wzdłuż na pół. Grilluj, aż będą ciemno upieczone. Obróć, aby równomiernie upiec i wzmocnić smak dymu. Jeśli nie masz grilla, możesz użyć patelni grillowej lub grillować bezpośrednio na kuchence. Możesz również użyć piekarnika w trybie grilla lub frytkownicy powietrznej, ale zajmie to więcej czasu.•Nakłuj bakłażany kilka razy. Grilluj je, aż staną się miękkie i zwęglone ze wszystkich stron. Grilluj paprykę tak samo, jak grillujesz bakłażany. Po grillowaniu umieść warzywa w misce przykrytej innym talerzem lub pokrywką, aby zmiękły skórki. Obierz zwęglone skórki z pomidorów, papryk i bakłażanów. •Usuń pestki z papryk,. Pokrój je na duże kawałki. •W przypadku bakłażanów zrób nacięcie od góry do dołu, usuń nadmiar pestek(niekoniecznie). Wybieraj miąższ łyżką i posiekaj •W dużym garnku, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, a następnie pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory ⅓ się zredukują. • Dodaj posiekaną paprykę, bakłażany. Dopraw solą, cukrem i octem. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotowe. • Rozdziel lutenicę do słoików, gdy jest gorąca. Unikaj brudzenia krawędzi słoików. Wlej trochę oliwy z oliwek na wierzch, aby zapobiec kontaktowi z powietrzem. • Szczelnie zamknij pokrywki. Przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu. Schłodź po otwarciu słoika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 6 Października 2024 Papryki jak chce bez skórki podpiekam (tak jak Ty) na grillu, albo nad palnikiem gazowym (kuchnia, taboret i palnikiem od papy też można). Jak tak się opiecze na ciemno to takie cieplusie wrzucam do torebki (końcówki torebki zawiążę, czy podwinę). Skórki z chodzą jak ta lala. Za tą Lutenicę masz podziękowania od mojej Ani. Ona takie dania wciąga bez mięsa i jest zachwycona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 6 Października 2024 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): Za tą Lutenicę masz podziękowania od mojej Ani. Ona takie dania wciąga bez mięsa i jest zachwycona. Cieszę się niezmiernie że podoba się ten Dip/sos. Mój sąsiad Toszo/Bułgar do tego kruszy/dodaje ser bałkański/feta i wciągamy to na podpieczonym chlebie..(do tego popijając jego rakiją/ grozdowa najlepsza)😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 7 Października 2024 Czy napewno feta jak to bulgar ?moze to raczej szopski , podobny ale jak inny zarazem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 7 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 7 Października 2024 (edytowane) Godzinę temu, electra napisał(a): Czy napewno feta jak to bulgar ?moze to raczej szopski , podobny ale jak inny zarazem Jak wraca z Bułgarii to tak ale na co dzień jako zamiennik niestety feta albo coś podobnego do szopskiego, kolega mieszka u nas na stałe i tylko jak przyjeżdżają synowie ewentualnie poleci na wakacje to przywożą różne specjały np malutkie czarne oliwki z pestką takie podsuszane w oleju niestety nie wiem jak się nazywają opisane po turecku u nas niedostępne(w moim pierdziszewie)... 😉 Edytowane 7 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 7 Października 2024 Piotrze, są plusy pierdziszewa , a moje dzieciaki (szczególnie Ania)chcą do miasta. Dosyć mają naszego pierdziszewa. Jak się przekonają, co to jest za ścianą mieć sąsiada to zatęsknią za pierdziszewem. 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 8 Października 2024 Gtych zastepnikow jest na rynku masa , sery a'la feta pod nazwa salatkowe ,wiadomo ze oryginalny produk jest drozazy lub wogole niedostepny , Co do pierdziszewa ro nie wiem bo nigdy nie mieszkalam . Ale pamietam za dzieciaka wracajac z wakacji jakie to smaczki mozna bylo kupic niedouswiadczenia w duzym miescie. Za kryzysu kartkowedo jadlam konska kielbase jej smak pamietam do dzis , czy zurek na dudkach w Swieradowie ,nawet karp ktorego nie lubie to taki prosto ze stawu przyzadzony przez zupelnie nam obcychm ludzi ktorzy pozwolili na rozbic namiot na swoim ogrodku w Oswiecimiu byl kwint esencja smaku . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 8 Października 2024 Zachęcony wyrobami golonkowymi w łykend sprasowałem i ja.Peklowanie na sucho 20g/kg 48h, przyprawy: czosnek, pieprz, listek, generalnie co kto lubi. wyjęte z lodówki postało na blacie i do gara, temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem, trzeba gryźć skórę (łatwo się poddaje ale jednak)szczególnie od strony sprężyny (nie była zalana wodą), nie mierzyłem temp w środku, pojemniczki 0,9kg zalane ponad linię ,,mięsa". Pytanie: Czy wydłużyć czas gotowania? Czy wbić następnym razem sondę i trzymać do konkretnej temp. jeśli tak to czy 72 wystarczy?Czy zalać w całości razem ze sprężynom? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 8 Października 2024 49 minut temu, szrekPL napisał(a): temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem Bardzo ładna goloneczka Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 8 Października 2024 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): Bardzo ładna goloneczka Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. Okej tak też uczynię, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 8 Października 2024 4 godziny temu, Radek. napisał(a): Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. Mi zdarza się dłużej 7-9h. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 8 Października 2024 46 minut temu, Grzewlod napisał(a): Mi zdarza się dłużej 7-9h. Parzyłem w vacum w 58 st -36h - i były akuratne 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 8 Października 2024 (edytowane) Abchaska adżyka Robiliśmy z połowy porcji, bardzo dobre do grilowanego/pieczonego mięsa jako marynata (ostra ale nie tak że spięcie w mózgu) kolega używa na kanapce - 1 kg papryczka chilli (albo inna ostra) - 0,5 kg orzechy włoskie - 0,4 kg czosnek - 100 g soli - 1 łyżka kolendra (15g) - 1 łyżka chmeli suneli (15g) do kupienia w internecie bez problemów -Wszystko zmielić na maszynce do mięsa dodać przyprawy wymieszać i jeszcze raz zmielić, włożyć do słoiczków i do lodówki (u mnie stoi prawie 2 lata i nic się nie działo) ostre ale dobre. Edytowane 8 Października 2024 przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 9 Października 2024 Śliwki w occie Zalewa - 1L octu 10% - 4L wody - 1 kg cukru - 2 goździki na słoik 0,3L Zalać gorącą zalewą i odstawić słoik do góry dnem do wystygnięcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 9 Października 2024 Piotrze, idziesz smakowicie jak burza . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 9 Października 2024 (edytowane) Przyprawa khmeli suneli dla tych co chca zrobic w domu wszystko mielone Kozieradka Kolendra Koperek Suszony seler Tymianek Natka Majeranek Mieta Bazylia lisc laurowy Czarny pieprz Szafran - 0,1%w starych ruskich przepisach jest malo bo wiadomo ze drogi Oregano ewentualnie sol Wszystkiego po lezeczce na ta ilosc 3 preciki szafranu Lyzeczka 5 ml Edytowane 9 Października 2024 przez electra 1 2 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 9 Października 2024 4 minuty temu, electra napisał(a): Przyprawa khmeli suneli dla tych co chca zrobic w domu wszystko mielone Bardzo dziękuję za przepis na pewno wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 9 Października 2024 Teraz, szrekPL napisał(a): Bardzo dziękuję za przepis na pewno wykorzystam. Jak sie ma ochote to dla ostrosci mozna dodac ostra papryke Co do szafranu to sadze ze mozna dac wiecej u nas sa saszetki z mielonym 0,5 g Jag dasz sol to bez oregano 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 9 Października 2024 Czy sliwki to jakies specjalne wegierki? A czy je nakuwasz bo od goracej zalewy zawsze mi pekala skorka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 9 Października 2024 2 minuty temu, electra napisał(a): Czy sliwki to jakies specjalne wegierki? A czy je nakuwasz bo od goracej zalewy zawsze mi pekala skorka Śliwka węgierka w tym roku z zieleniaka bo moje przemarzły zaraz na początku sezonu. Wrzucone do słoika bez nakłuwania zalane gorącą zalewą i bez pasteryzacji bo zmiękną . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.