Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Papryka z miodem

Zalewa:

- 4 szklanki wody

-1 szklanka octu 10%

-pół szklanki cukru

-2 łyżki miodu

-1 łyżka soli

-ziele ang.,  pieprz  czarny,  listek laurowy

Zalewę zagotować, wystudzić, zalać paprykę i pasteryzować  ok 10minut.

U nas szklanka ma 250ml a łyżka dość duża 22g soli wlazło , ziele, listek i pieprz tu niestety ilość na tzw oko , 4/6 listki,ziele 6/8 szt, pieprz 12/15 ziaren .

5781611303373801894.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-958998
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, szrekPL napisał(a):

U nas szklanka ma 250ml

No patrz jaka zbieżność, u nas ma tyle samo 😜😁

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959051
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, MariuszB napisał(a):

No patrz jaka zbieżność, u nas ma tyle samo 😜😁

Podejrzewam że kilku innych miejscach kraju też będzie podobnie ale wolałem zaznaczyć :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959056
Udostępnij na innych stronach

Ser wędzony a'la Bogumił Sztuczka...bez orzechów, reszta zgodnie z przepisem...smaczny, robiony w zeszłą niedziele, smak i zapach dymu trzyma się dobrze.

6118521392842634233.jpg

  • Like 1
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959057
Udostępnij na innych stronach

Lutenica

1 kg pomidorów, najlepiej śliwkowych lub rzymskich

1 kg, 8-10, słodkiej czerwonej papryki, użyj mniej, jeśli papryka jest duża

1 kg, 4 duże, bakłażany

6 ząbków czosnku, rozgniecionych

50-60 ml, 1/5 szklanki, oliwy z oliwek, plus do konserwowania

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

Mniej niż łyżka białego octu winnego

Robiliśmy w piekarniku ale polecam użyć grilla, dodaje więcej smaku.

Przekrój pomidory wzdłuż na pół. Grilluj, aż będą ciemno upieczone. Obróć, aby równomiernie upiec i wzmocnić smak dymu. Jeśli nie masz grilla, możesz użyć  patelni grillowej lub grillować bezpośrednio na kuchence. Możesz również użyć piekarnika w trybie grilla lub frytkownicy powietrznej, ale zajmie to więcej czasu.•Nakłuj bakłażany kilka razy. Grilluj je, aż staną się miękkie i zwęglone ze wszystkich stron. Grilluj paprykę tak samo, jak grillujesz bakłażany. Po grillowaniu umieść warzywa w misce przykrytej innym talerzem lub pokrywką, aby zmiękły  skórki. Obierz zwęglone skórki z pomidorów, papryk i bakłażanów. •Usuń pestki z papryk,. Pokrój je na duże kawałki. •W przypadku bakłażanów zrób nacięcie od góry do dołu, usuń nadmiar pestek(niekoniecznie). Wybieraj miąższ łyżką i posiekaj •W dużym garnku, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, a następnie pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory ⅓ się zredukują. • Dodaj posiekaną paprykę, bakłażany. Dopraw solą, cukrem i octem. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotowe. •  Rozdziel lutenicę do słoików, gdy jest gorąca. Unikaj brudzenia krawędzi słoików. Wlej trochę oliwy z oliwek na wierzch, aby zapobiec kontaktowi z powietrzem. • Szczelnie zamknij pokrywki. Przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu.  Schłodź po otwarciu słoika.

8619447804482805590.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959065
Udostępnij na innych stronach

Papryki jak chce bez skórki podpiekam (tak jak Ty) na grillu, albo nad palnikiem gazowym (kuchnia, taboret i palnikiem od papy też można). Jak tak się opiecze na ciemno to takie cieplusie wrzucam do torebki (końcówki torebki zawiążę, czy podwinę). Skórki z chodzą jak ta lala.

 

Za tą Lutenicę masz podziękowania od mojej Ani. :hug:

Ona takie dania wciąga bez mięsa i jest zachwycona. 

 

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959084
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Za tą Lutenicę masz podziękowania od mojej Ani. :hug:

Ona takie dania wciąga bez mięsa i jest zachwycona. 

 

 

Cieszę się niezmiernie że podoba się ten Dip/sos.

Mój sąsiad Toszo/Bułgar do tego kruszy/dodaje ser bałkański/feta i wciągamy to na podpieczonym chlebie..(do tego popijając jego rakiją/ grozdowa najlepsza)😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959086
Udostępnij na innych stronach

Czy napewno feta jak to bulgar ?moze to raczej szopski , podobny ale jak inny zarazem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959204
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, electra napisał(a):

Czy napewno feta jak to bulgar ?moze to raczej szopski , podobny ale jak inny zarazem 

Jak wraca z Bułgarii to tak ale na co dzień jako zamiennik niestety feta albo coś podobnego do szopskiego, kolega mieszka u nas na stałe i tylko jak przyjeżdżają synowie ewentualnie poleci na wakacje to przywożą różne specjały np malutkie czarne oliwki z pestką takie podsuszane w oleju niestety nie wiem jak się nazywają opisane po turecku u nas niedostępne(w moim pierdziszewie)... 😉

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959219
Udostępnij na innych stronach

Piotrze, są plusy pierdziszewa :clap:, a moje dzieciaki (szczególnie Ania)chcą do miasta. Dosyć mają naszego pierdziszewa. Jak się przekonają, co to jest za ścianą mieć sąsiada to zatęsknią za pierdziszewem. 😜

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959270
Udostępnij na innych stronach

Gtych zastepnikow jest na rynku masa , sery a'la feta pod nazwa salatkowe ,wiadomo ze oryginalny produk jest drozazy lub wogole niedostepny , 

Co do pierdziszewa ro nie wiem bo nigdy nie mieszkalam . Ale pamietam za dzieciaka wracajac z wakacji jakie to smaczki mozna bylo kupic niedouswiadczenia w duzym miescie.

Za kryzysu kartkowedo jadlam konska kielbase jej smak pamietam do dzis , czy zurek na dudkach w Swieradowie ,nawet karp ktorego nie lubie to taki prosto ze stawu przyzadzony przez zupelnie nam obcychm ludzi ktorzy pozwolili na rozbic namiot na swoim ogrodku w Oswiecimiu byl kwint esencja smaku .

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959396
Udostępnij na innych stronach

Zachęcony wyrobami golonkowymi w łykend sprasowałem i ja.Peklowanie na sucho 20g/kg 48h, przyprawy: czosnek, pieprz, listek, generalnie co kto lubi. wyjęte z lodówki postało na blacie i do gara, temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem, trzeba gryźć skórę (łatwo się poddaje ale jednak)szczególnie od strony sprężyny (nie była zalana wodą), nie mierzyłem temp w środku, pojemniczki 0,9kg zalane ponad linię ,,mięsa". Pytanie: Czy wydłużyć czas gotowania? Czy wbić następnym razem sondę i trzymać do konkretnej temp. jeśli tak to czy 72 wystarczy?Czy zalać w całości razem ze sprężynom?

9021802819096282708.jpg

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959400
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, szrekPL napisał(a):

temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem

Bardzo ładna goloneczka :thumbsup:  Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. 

Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. 

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959414
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Radek. napisał(a):

Bardzo ładna goloneczka :thumbsup:  Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. 

Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. 

Okej tak też uczynię, dziękuję :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959437
Udostępnij na innych stronach

Abchaska adżyka

Robiliśmy z połowy porcji, bardzo dobre do grilowanego/pieczonego mięsa jako marynata (ostra ale nie tak że spięcie w mózgu) kolega używa na kanapce

- 1 kg papryczka chilli (albo inna ostra)

- 0,5 kg orzechy włoskie

- 0,4 kg czosnek

- 100 g soli

- 1 łyżka kolendra (15g)

- 1 łyżka chmeli suneli (15g) do kupienia w internecie bez problemów

-Wszystko zmielić na maszynce do mięsa  dodać przyprawy wymieszać i jeszcze raz zmielić, włożyć do słoiczków i do lodówki (u mnie stoi prawie 2 lata i nic się nie działo) ostre ale dobre.:D

-7402693080014248610.jpg

Edytowane przez szrekPL
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959534
Udostępnij na innych stronach

Śliwki   w  occie

 

Zalewa

- 1L octu 10%

- 4L wody

- 1 kg cukru

- 2 goździki  na słoik 0,3L

Zalać gorącą zalewą  i  odstawić  słoik  do  góry  dnem  do  wystygnięcia.

-684419165344875948.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959626
Udostępnij na innych stronach

Przyprawa

 khmeli suneli

dla tych co chca zrobic w domu

wszystko mielone

Kozieradka

Kolendra

Koperek 

Suszony seler

Tymianek

Natka 

Majeranek

Mieta

Bazylia

lisc laurowy

Czarny pieprz

Szafran  - 0,1%w starych ruskich przepisach jest malo bo wiadomo ze drogi 

Oregano ewentualnie sol

Wszystkiego po lezeczce  na ta ilosc 3 preciki szafranu

Lyzeczka 5 ml

Edytowane przez electra
  • Like 1
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959656
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, electra napisał(a):

Przyprawa

 khmeli suneli

dla tych co chca zrobic w domu

wszystko mielone

 

Bardzo dziękuję za przepis na pewno wykorzystam.:thumbsup::kiss:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959658
Udostępnij na innych stronach

Teraz, szrekPL napisał(a):

Bardzo dziękuję za przepis na pewno wykorzystam.:thumbsup::kiss:

Jak sie ma ochote to dla ostrosci mozna dodac ostra papryke 

Co do szafranu to sadze ze mozna dac wiecej u nas sa saszetki z mielonym 0,5 g

Jag dasz sol to bez oregano

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959659
Udostępnij na innych stronach

Czy sliwki to jakies specjalne wegierki? 

A czy je nakuwasz bo od goracej zalewy zawsze mi pekala skorka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959661
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, electra napisał(a):

Czy sliwki to jakies specjalne wegierki? 

A czy je nakuwasz bo od goracej zalewy zawsze mi pekala skorka

Śliwka węgierka w tym roku z zieleniaka bo moje przemarzły zaraz na początku sezonu.

Wrzucone do słoika bez nakłuwania zalane gorącą zalewą i bez pasteryzacji bo zmiękną .

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-959664
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.