szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 24 Października 2024 2 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Nie wiem jak teraz, ale jak byłem w 1980 na rejsie po Wiśle to ryby raczej się nie nadawały do jedzenia Trochę się pozmieniało ale nadal pozostawia wiele do życzenia, ja chodzę na ryby generalnie więc jakby mnie nie dotyczy po ryby idę do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 24 Października 2024 Pamiętam że na niektórych odcinkach Wisły to strach było rękę do wody wsadzić Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) 13 minut temu, szrekPL napisał(a): ja chodzę na ryby generalnie Biedne ryby deptać 😁😉. 10 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Pamiętam że na niektórych odcinkach Wisły to strach było rękę do wody wsadzić Bazyl to było dawno i już nieprawda 🤔. Robiłem z galanciej Tołpygi był przeciętny, nie wiem jak z Lecha pewnie też wyjdzie tylko jak z niego zrobić fileta inaczej ości przez policzki wyjdą 😁😀. Edytowane 24 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) 25 minut temu, Grzewlod napisał(a): Robiłem z galanciej Tołpygi był przeciętny, nie wiem jak z Lecha pewnie też wyjdzie tylko jak z niego zrobić fileta inaczej ości przez policzki wyjdą 😁😀. Okej, z leszczem rzeczywiście problem trzeba by go podgotować i dopiero skubać tak jak do galarety a do paprykarza używać wody z gotowania. Chyba jednak przestanę kombinować, ewentualnie wrócę do tematu w następnym sezonie ☺️ Póki co do zrobienia jeszcze jeden przepis na paprykarza. Edytowane 24 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 24 Października 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): jest to myśl na pozbycie się tych luźnych ości Zdecydowanie, leszcz zapewne też ale nie robiłem. Zastanawiałem się też nad karpiem , bez skóry , odmoczony /bezzapachowy/ - bo do niego mam dostęp 😉 ale jeszcze nie robiłem . Zdecydowanie polecam / nie wiślanego / swieżego śledzia bez ości i skóry. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) 17 minut temu, Muski napisał(a): Zastanawiałem się też nad karpiem , bez skóry , odmoczony /bezzapachowy/ - bo do niego mam dostęp Ryby tupu karp, jesiotr,pstrąg, japoniec mam pod ręką bo przyjeżdżają co czwartek świeże prosto z odłowów, do miejsca ich pozyskiwania mam jakieś 20km z lekkim okładem więc też nie problem, stawy są przepływowe więc ryby nie dają mułem(jak z chłopskiej glinianki) i są bardzo smaczne, dodatkowo sprzedają własne wyroby, wędzone, smażone i w zalewach do tego restauracja na miejscu , zainteresował mnie ostatnio ,,baleron czy może szyneczka z karpia" zrobię fotę przy okazji to wrzucę.☺️ Edytowane 24 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) 56 minut temu, szrekPL napisał(a): trzeba by go podgotować Znam lepszy i smaczniejszy sposób na pozyskanie mięsa z Lecha do paprykarza - uwędzić na ciepło 😋. Jak wystygnie pozbyć się ości. Parzenie jest dobre jak mielone robisz a nie paprykarz. Edytowane 24 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 24 Października 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Znam lepszy i smaczniejszy sposób na pozyskanie mięsa z Lecha do paprykarza - uwędzić na ciepło 😋. Brawo Ty widzę że muszę jeszcze zjeść beczkę soli że podyskutować na odpowiednim poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) 6 godzin temu, szrekPL napisał(a): stawy są przepływowe więc ryby nie dają mułem(jak z chłopskiej glinianki) A bo to prawda😁z hodowli zawsze walą granulatem. Żeby pozbyć się tego smaku to ryba musi "odpić" a na to trzeba czasu. Najlepsze bialko to z natury, pakuj patyki i na Wistule po Lechy. Edytowane 24 Października 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 24 Października 2024 49 minut temu, Grzewlod napisał(a): 😁z hodowli zawsze walą granulatem. Żeby pozbyć się tego smaku to ryba musi "odpić" a na to trzeba czasu. Tu się niestety nie mogę zgodzić chociaż masz sporo racji. Przez dość długi czas jeździłem na stawy hodowlane (mamusia była główną księgową) więc znam trochę ten temat jako że zawoziłem do pracy a że zawsze w moje dni wolne to mogłem sobie po tych stawach buszować do woli pomagając przy pracach różnych (karmienie właśnie) bądź łowiąc. Ryby w tym gospodarstwie były karmione pszenicą oraz kukurydzą z własnych pól, udział granulatu był znikomy a wręcz sporadyczny co przekładali się na ich smak. Co do,, odpicia " zapewne masz na myśli tzw płuczkę do której trafiają ryby z odłowów w celu usunięcia brudu że skrzeli a następnie idą do magazynów skąd są już sprzedawane. Niestety spółdzielnia upadła, nie rynek to spowodował a nieumiejetne zarządzanie i ogólne pijaństwo, nowy właściciel zapewne zaczął stosować pasze o których wspominasz bo przyrost zdecydowanie większy więc i ekonomia lepsza ale walory smakowe... Po 20 latach pracy mamusia przestała kupować tam karpie... Smak już nie ten mięso nie takie itd... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) 14 minut temu, szrekPL napisał(a): Ryby w tym gospodarstwie były karmione pszenicą oraz kukurydzą z własnych pól, Stare dobre czasy. Dziś liczy się współczynnki przełożenia (przyrost). Żeby uzyskać wysoki współczynik trzeba stosować wysokobiałkowe granulaty, na przenicy, kukurydzy czy łubinie dzisiejsza produkcja przy wysokich kosztach staje się nisko opłacalna żeby nie powiedzieć nieopłacalna. Niestety jak w większość produkcji liczy się ekonomia. Edytowane 24 Października 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 24 Października 2024 Żadna hodowlana ryba nie dorówna smakowo tej dziko pływającej i rosnącej, i to wiedzą wszyscy wędkarze. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 24 Października 2024 8 minut temu, MariuszB napisał(a): Żadna hodowlana ryba nie dorówna smakowo tej dziko pływającej i rosnącej, i to wiedzą wszyscy wędkarze. Nikt nie robi takiego porównania... 😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 24 Października 2024 Taaak ? .... a o czym piszecie powyżej? 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 24 Października 2024 10 godzin temu, szrekPL napisał(a): Dziękuję za szybką odpowiedź ale ale... czy np leszcz też by się sprawdził...szczupak, tak jest to myśl na pozbycie się tych luźnych ości W recepturach na konserwy rybne jest przepis na "Sałatkę rybną z ryb karpiowatych". Robiłem kilka razy. I powiem tak, zrobię jeszcze nie raz. Maxell próbował, i wydał pozytywną opinię. 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 24 Października 2024 37 minut temu, MariuszB napisał(a): Taaak ? .... a o czym piszecie powyżej? 😉 O smaku ryb hodowlanych i sposobach ich karmienia oraz różnicach w stawach przepływowych i wiejskich gliniankach 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 24 Października 2024 4 minuty temu, Todek napisał(a): W recepturach na konserwy rybne jest przepis na "Sałatkę rybną z ryb karpiowatych". Robiłem kilka razy. I powiem tak, zrobię jeszcze nie raz. Maxell próbował, i wydał pozytywną opinię. Okej, dziękuję, poszukam, poczytam i może wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 24 Października 2024 10 godzin temu, szrekPL napisał(a): Ryby tupu karp, jesiotr,pstrąg, japoniec mam pod ręką bo przyjeżdżają co czwartek świeże prosto z odłowów, do miejsca ich pozyskiwania mam jakieś 20km z lekkim okładem więc też nie problem, stawy są przepływowe... Czyżby to pustelnia-Zajazd Rybacki? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 24 Października 2024 4 minuty temu, Bagno napisał(a): Czyżby to pustelnia-Zajazd Rybacki? Tak dokładnie to miejsce😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 24 Października 2024 W dniu 21.10.2024 o 19:28, szrekPL napisał(a): Goloneczka(dziękuję kolegom Radek i Grzewlod za podpowiedź odnośnie czasu parzenia golonki, różnica kolosalna Napisz coś więcej. Jakie są te czasy? A może opisz cały proces. 12 godzin temu, szrekPL napisał(a): Ryż - 200g gotowany długoziarnisty Rozumiem, że jest to waga już ugotowanego ryżu, czy suchego? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) Godzinę temu, Todek napisał(a): Napisz coś więcej. Jakie są te czasy? A może opisz cały proces. Rozumiem, że jest to waga już ugotowanego ryżu, czy suchego? No więc odnośnie golonki, wycięta kość a mięsko zapeklowane, 20g peklosoli na kg, z przypraw pieprz młotkowany i czosnek suszony do środka oraz w płatkach na zewnątrz dla większej piękności w zasadzie, Golonka poszła w worek zamknięty próżniowo i praskę. temp parzenia 82-85 °C a czas 6,5 godz. Ryż do paprykarza tym razem użyłem krótko ziarnistego do sushi w stosunku 1 : 1,5 (woda) czas gotowania 7 minut, ilość 200g suchego nie ugotowanego . Po ugotowaniu było prawie 0,45kg Tak zrozumiałem więc tak dodałem, w poprzednim przepisie BonAira było 100g(suchego) na 300g ryby więc to wziąłem za wzór. Edytowane 24 Października 2024 przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 25 Października 2024 23 godziny temu, szrekPL napisał(a): Sól - 10g Wiem, jestem upierdliwy. Ale jeszcze jedno pytanie, co by doprecyzować. Ta ilość soli, to na całość czy na 1 kg masy? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 25 Października 2024 56 minut temu, Todek napisał(a): Wiem, jestem upierdliwy. Ale jeszcze jedno pytanie, co by doprecyzować. Ta ilość soli, to na całość czy na 1 kg masy? Wcale nie jesteś 😉😁 sól była na 1kg , a cebula była zeszklona na oleju ze szprotek, proponuję po wymieszaniu spróbować na smak(ryż był niesolony więc też trochę zabierze ), my nie jesteśmy słonolubni więc była bardzo niewielka korekta soli na + 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 25 Października 2024 1 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 26 Października 2024 Szał prasowanek ciąg dalszy, tym razem posiłkowałem się przepisem Jacekw21 szynka prasowana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/21/#findComment-963454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.