Skocz do zawartości

Peklowanie, a szynka w przyprawach.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od kilku dni szukam tutaj informacji, ktore mi pomoga po raz pierwszy zrobic szynke na Swieta. Niestety nie mam na peklowanie zbyt duzo czasu, skorzystam w tym celu z tabeli. Mam na to 4-5 dni. Tu w miare wszystko rozumiem, chociaz nieco mam stracha ;) ale to chyba normalne ;)

Z tym ze plan mamy na szynke w przyprawach. Czytalam rozne przepisy no i taka wlasnie to musi sie moczyc kilkanascie dni. Peklowanie mozna przyspieszyc, no ale jak mozna skrocic czas dzialania przypraw?

 

Czy moze tez mi ktos podeslac "podpowiedz" odnosnie "dzialania" kalkulatora masarza? szukalam tematu odnosnie tego i cos nie moge znalesc

 

Pozdrawiam!

i prosze o wyrozumialosc :)

Joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/
Udostępnij na innych stronach

Lotka81

 

napisz o który kalkulator ci chodzi ,czy ten ze strony głównej do pobrania ?

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49140
Udostępnij na innych stronach

Zrób zalewę peklującą/nastrzykową na wywarze z przypraw (czyli zamiast czystej wody zastosuj „przyprawioną wodę" + peklosól) niestety ilość przypraw to partyzantka, nie znajdziesz tabeli na przyprawy do przyspieszonego procesu, z paru powodów

1. nikt nie zna Twojego gustu smakowego

2. przyprawy są różnej jakości / siły – to nie sol gdzie ilość soli w soli jest w miarę porównywalna.

3. w solance tez musisz mieć przyprawy które tam zostaną – tak jak sól zostaje w solance po peklowaniu.

4. itd.

 

Ja bym dał min 2 razy więcej przypraw, a jeżeli ilość tylko dla mięsa – przy założeniu 400 ml na 1 kg mięsa, jeżeli dasz inną ilość zalewy to musisz poeksperymentować.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49141
Udostępnij na innych stronach

Lotka81

 

napisz o który kalkulator ci chodzi ,czy ten ze strony głównej do pobrania ?

 

tak, chodzi mi o ten do pobrania ;) np. zakladka "M". niestety nie moge u nas nigdzie zdobyc soli peklujacej, wszedzie w sklepach jest tylko saletra. no wiec sama zrobie mieszanke. jest tam od 3 do 5 kg saletry na 100kg soli(pierwszy suwak). skad mam wiedziec ile? bo nizsze dane wiem, pobieram je z tabeli.

pozdrawiam!

joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49142
Udostępnij na innych stronach

Na 4 dniowe pekolowanie nie radzę stosować saletry.

Poszukaj peklosoli, w dużych marketach jest, szczególnie przed Świętami

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49144
Udostępnij na innych stronach

za chwile jedziemy na poszukiwania. z "duzych" sklepow mam tu jednak tylko Biedronke i Carrefoura... to troche malo, ale mam nadzieje, ze uda nam sie jednak znalesc ta pektosol. mialam ja zamawiac przez internet, no ale decyzja o szynce zostala w domu podjeta zbyt pozno, no i nie ma szans zeby zdarzyc :(

pzdr

joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49145
Udostępnij na innych stronach

Biedronke - szanse zakupu = 1 %

Carrefoura - szanse zakupu = 70 %

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Powodzenia

 

PS

Szukaj koło przypraw, uważaj nie pomyl z solą zmiększająca - to nie to samo!

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49146
Udostępnij na innych stronach

est tam od 3 do 5 kg saletry na 100kg soli(pierwszy suwak). skad mam wiedziec ile? bo nizsze dane wiem, pobieram je z tabel

jak wpiszesz ile potrzebujesz mieszanki to na dole Ci się pokazuje wyliczenie ile soli ile saletry :grin: i już gotowe

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49147
Udostępnij na innych stronach

Biedronke - szanse zakupu = 1 %

Carrefoura - szanse zakupu = 70 %

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Powodzenia

 

PS

Szukaj koło przypraw, uważaj nie pomyl z solą zmiększająca - to nie to samo!

dzieki za szybki odzew ;)

po zakupach pewnie dalej bede pisac, co 'kombinuje' ;)

niby zawsze mi latwo przychodza eksperymenty z miesami(uwielbiam je przyrzadzac), a jednak mam cykora. spadnie na mnie odpowiedzialnosc za jakies 10kg szynki heheh

...normalnie zoladek mnie boli... i pewnie tak bedzie przez jakis tydzien (zanim beda jakies efekty) ;)

ok, potem dalsze relacje ;)

pozdrawiam, i trzymajcie kciuki ;)

spanikowana joanna ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49148
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Lotka 81 . Mieszkamy chyba ze sto kilometrów od siebie , ja mogę kupić sól peklującą w każdym sklepiku - warzywniaku lub spożywczym takim mniejszym . Jest ona jednak w takich małych porcjach chyba 50g- takie małe torebeczki jak przyprawy . Jeżeli nie kupisz innej to pozostało by jednak kupić taką .

 

Pozdrawiam

 

Po świętach ze spokojem kupisz sól peklującą w Gnieźnie w sklepie , jeżeli jest to Mogilno koło Gniezna .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49149
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Lotka 81, popytaj w sklepach mięsnych. Niektóre mają i sól peklującą i jelita itp. do domowej produkcji wędlin.

 

Trzymam kciuki. Powodzenia

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49150
Udostępnij na innych stronach

Lotka81, Witam

Jak mieszkasz w Odrzykoniu to może w Krośnie. W "kauflandzie" jest na 100%.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49151
Udostępnij na innych stronach

A najpewniej, to podjedź do jakiejś najbliższej masarni i po prostu poproś ich o trochę peklosoli. Dostaniesz bez problemu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49155
Udostępnij na innych stronach

Udalo sie ;) jeszcze nigdy tak duzo sklepow nie zjezdzilam ;) mam pektosl w opakowaniach po 50 i po 40g ;) w sumie wykupilam zapas 3 sklepow. no to teraz baze do solanki mam, musze jeszcze dobrze obmyslic przyprawy ;) ale to mam caly wieczor na myslenie ;)

pozdrawiam i dzieki za wszelkie podpowiedzi.

joanna

 

ps. ogolnie to mieszkam w Mogilnie, ale teraz w okresie przedswiatecznym jestem w Odrzykoniu wlasnie.

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49165
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre.

Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49166
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre.

Powodzenia.

w sumie po czytaniu coraz to wiekszej ilosci tematow na tym forum, powoli zastanawiam sie nad tym ;)

w sumie troche mieska mam, moge zrobic kilka wersji... :)

 

no to zabieram sie do dalszego czytania i nabierania odwagi :)

pzdr

joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49168
Udostępnij na innych stronach

Ostatecznie zdecydowalam sie na 5 dni, czyli zastosuje ponizsze(cytat z innego tematu):

"Peklowanie 5 dni

Stężenie solanki ok.12,20- 13% według wskazań solomierz tj.ok.1,40 -1,45kg peklosoli na 10 L,metodą tą peklują prawie wszyscy

Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa "

 

...tzn pytanie o nastrzyk... jesli mam gotowa solanke 4litry(bo miesa mam 10kg) to z tej watrosci ujmuje te 60-90ml? i to jest calosc jaka mam wstrzyknac, tak wiec moge nakluwac w wielu miejscach i wstrzykiwac(odemnie zalezy w ilu i jaka ilosc z tej pelnej strzykawki?).

 

i jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci? i musze odczekac jakis czas po tym rozmieszaniu? czy moge od razu stosowac-->oczywiscie po schlodzeniu?

wybaczcie, jesli za bardzo pytam.........nie chce nic sknocic.... chyba ze sie nie da, a ja zwyczajnie panikuje?

pzdr

joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49175
Udostępnij na innych stronach

Lotka słuchaj Maxella, nie warto bawić się w dodawanie przypraw.

Smak i zapach domowej wędzonki powala na kolana i nie potrzeba dodatków (no może chrzan).

Zrozumiałam że to Twje pierwsze szynki - poczytaj o suszeniu bo to klucz do udanego wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49176
Udostępnij na innych stronach

Lotka słuchaj Maxella, nie warto bawić się w dodawanie przypraw.

Smak i zapach domowej wędzonki powala na kolana i nie potrzeba dodatków (no może chrzan).

Ewentualnie (jako dodatki) jakieś nalewki w czasie konsumcji. :D
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49177
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre.

Powodzenia.

SWIETE SLOWA

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49183
Udostępnij na innych stronach

...tzn pytanie o nastrzyk... jesli mam gotowa solanke 4litry(bo miesa mam 10kg) to z tej watrosci ujmuje te 60-90ml? i to jest calosc jaka mam wstrzyknac, tak wiec moge nakluwac w wielu miejscach i wstrzykiwac(odemnie zalezy w ilu i jaka ilosc z tej pelnej strzykawki?).

Solanka do nastrzyku to osobna porcja - może też się zdarzyć że solanką w ilości 40% nie zakryjesz mięsa - wtedy zachodzi konieczność dolania większej ilości

Wstrzykujesz tyle ile masz przykazane :lol: tak aby jak najlepiej rozprowadzić solankę w środku mięśnia

 

i jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci? i musze odczekac jakis czas po tym rozmieszaniu? czy moge od razu stosowac-->oczywiscie po schlodzeniu?

poleca się wodę przegotowaną aby uniknąć niespodzianek, w przypadku wody gotowanej, PEKLOSÓL dodajesz do wody przestudzonej,

natomiast mięso najlepiej zalać ochłodzoną do temperatury peklowania

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49187
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci?

Ja robiłem wczoraj solankę (też pierwszy raz, więc rozumiem Twoje obawy :lol: ), mięsa miałem też 10 kg, zapeklowałem według tabeli Dziadka, samą peklosolą z wodą.

Miałem przegotowaną zimną wodę, a że stała na balkonie, to była naprawdę zimna. I o dziwo peklosól rozpuściła mi się błyskawicznie, choć bałem się, że będe mieszał pól godziny, to trwało to dwie, trzy minuty...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49189
Udostępnij na innych stronach

Miałem przegotowaną zimną wodę, a że stała na balkonie, to była naprawdę zimna. I o dziwo peklosól rozpuściła mi się błyskawicznie, choć bałem się, że będe mieszał pól godziny, to trwało to dwie, trzy minuty...

Niektóre związki chemiczne, w tym sól kuchenna (NaCl) w czasie rozpuszczania w wodzie wydzielają ciepło lub go pobierają np. cukier. Wszyscy wiemy, jak szybko rozpuszcza się cukier w gorącej wodzie, a jak w zimnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/#findComment-49191
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.