Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich pozytywnych ludzi:)

Szukam przepisu na sok- syrop który był serwowany do wody w latach 70-80 w dystrybutorach typu saturator.

Wiem, że mało to realne, ale może macie coś w swych zapiskach czy książkach....

Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/
Share on other sites

Bardzo podobne w smaku robię na bazie soku malinowego i wiśniowego Herbapolu + woda z domowego saturatora Aarke, 90%  ludzi którzy pili takie soki z ulicznego saturatora  potwierdza że to właśnie ten smak.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-908722
Share on other sites

Najpopularniejszym napojem była przez lata woda z sokiem z saturatora. Niektórzy nazywali ją "gruźliczanką". Swoją nazwę zawdzięczała temu, że sprzedawana była w szklanych "musztardówkach", które sprzedawca jedynie opłukiwał po każdym kliencie. Epidemii jednak nie było, chociaż wiele osób z obrzydzeniem patrzyło na kolejki do saturatorów – zwłaszcza w upalne dni.Najczęściej do wody dodawano sok malinowy. Niektórzy również dodawali wiśniowy, cytrynowy lub porzeczkowy. To często przyciągało rój os.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-908780
Share on other sites

25 minut temu, bilu72 napisał(a):

z saturatora

26 minut temu, bilu72 napisał(a):

przyciągało rój os.

Dziś już nie ma saturatorów i os. Teraz to sanepid by nie wydał zgody na taką działalność. Poprzewracało się trochę w przepisach same zakazy a jak nie to fortunę wkładaj w przygotowalnię żeby spełnić warunki przepisów. Jak ktoś ma kasę to ma głęboko gdzieś wykładanie kasy w interesie który może wypali z naciskiem na nie🤣.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-908787
Share on other sites

51 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Dziś już nie ma saturatorów i os. Teraz to sanepid by nie wydał zgody na taką działalność. 🤣

Saturator odnowiony z dopuszczeniem sanepidu można kupić https://www.olx.pl/d/oferta/saturator-sw2-prl-1971-CID4042-IDS1LXq.html ale trudno dziś zaakceptować warunki sanitarne w jakich sprzedawano wtedy wodę z saturatorów a jednak o żadnej epidemii nie było mowy.
 Ludzie byli wtedy  bardziej zahartowani.Ile to razy  jako dziecko  piłem spocony wodę prosto z kranu i nigdy nie miałem z tego powodu żadnych problemów.

Edited by bilu72
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-908793
Share on other sites

Nadal pijemy kranówe..:D ale rzeczywiście kiedyś było zupełnie inaczej,biegało się od rana do wieczora , matka na obiad nie mogła dowołać dopiero jak ryknęła z balkonu to się wracało, w międzyczasie pojadło się zielonych owoców(w zależności co pierwsze urosło/nie dojrzało) a jak jabłko upadło na ziemie to się tylko odmuchało i dalej jadło, no ale i flora bakteryjna była mocniejsza.:D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-908802
Share on other sites

Ja jadlam zielone mirabelki i popijalam woda z hydrantu , ktory byl pod blokiem ...pamietam jak dziadek zrzucal mi 5 zl w kubku plastikowym na loda bambino i na wode z sokiem z saturatora pod sklepem (dlatego kubek)

  • Like 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-908812
Share on other sites

Co prawda klimatu nie pokaże ale ja znalazłem sposób aby pić taką wodę, wystarczył domowy saturator i soki... jako ciekawostkę dodam że prawie każdy odwiedzający mnie znajomy na pytanie co się napijesz prosi o gruźliczankę, a dopiero później to kawa, a to zielona herbata lub piwo z naszego browaru 😁

 

Dla mocno stęsknionych za smakami PRL`u proponuję spróbować zrobić samemu taką gruźliczankę.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-908819
Share on other sites

Godzinę temu, MariuszB napisał(a):

Co prawda klimatu nie pokaże ale ja znalazłem sposób aby pić taką wodę, wystarczył domowy saturator i soki...

Też używam, u mnie taki z różową butlą CO2 , odkąd się pojawił znikł problem z wynoszeniem plastikowych butelek i każdy sobie nagazowuje tak jak lubi:D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-908840
Share on other sites

W dniu 10.03.2024 o 11:45, szrekPL napisał(a):

Też używam, u mnie taki z różową butlą CO2 , odkąd się pojawił znikł problem z wynoszeniem plastikowych butelek i każdy sobie nagazowuje tak jak lubi:D

A jaka to rozowa , ja mam zwyklego koloru chyba taki metalowy do soda stream. Chociaz uwazam ze smak wody rozni sie czy to jest kranowka czy innego rodzaju woda gazowana . Nawet te butelkowe sie roznia .

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909329
Share on other sites

18 minut temu, electra napisał(a):

A jaka to rozowa , ja mam zwyklego koloru chyba taki metalowy do soda stream. Chociaz uwazam ze smak wody rozni sie czy to jest kranowka czy innego rodzaju woda gazowana . Nawet te butelkowe sie roznia .

Kolor nie ma znaczenia aczkolwiek w tym przypadku określa rodzaj zaworu/połączenia.

Naboj-SODASTREAM-z-gazem-425g-front-wersja-1.jpg

Edited by szrekPL
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909336
Share on other sites

Ja mam niebieską wiec pewnie będzie gorszy smak 😉😁

 

Na szczęście sam napełniam C02 więc od czasu do czasu mogę zmienić dostawcę CO2 w dużej butli😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909345
Share on other sites

3 godziny temu, szrekPL napisał(a):

A jaka jest różnica?

Różnica pomiędzy gazami technicznymi a spożywczymi dotyczy przede wszystkim kwestii jakościowych. Gazy spożywcze muszą spełniać surowe normy jakości i być produkowane w warunkach zgodnych z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. W przeciwieństwie do gazów technicznych.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909452
Share on other sites

13 minut temu, bilu72 napisał(a):

Różnica pomiędzy gazami technicznymi a spożywczymi dotyczy przede wszystkim kwestii jakościowych. Gazy spożywcze muszą spełniać surowe normy jakości i być produkowane w warunkach zgodnych z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności

Dokładnie - tlen techniczny dodatek do spawania nie może być używany w szpitalnictwie - odwrotnie zaś tak -i tylko trochę jest droższy 

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909455
Share on other sites

Zarówno tlen jak i dwutlenek powstają w tym samym procesie chemicznym jako jeden i ten sam związek, różnica powstaje tylko i wyłącznie na etapie dystrybucji mianowicie gazy techniczne nie są poddawane dalszemu oczyszczaniu (filtry)natomiast spożywcze już tak i stąd ta różnica w cenie, zasilając naboje z butli tech wprowadza do obiegu ,, jedynie" oleje, smary z kompresorów oraz części stałe z butli. Pracuję w zakładzie który produkuję także te gazy.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909458
Share on other sites

I takie właśnie opinie, we wszystkich kwestiach i tematach, są najbardziej miarodajne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909460
Share on other sites

43 minuty temu, szrekPL napisał(a):

 części stałe z butli. 

Dlatego butle do użytku spożywczego powinny być każdorazowo  rozkręcane i czyszczone wewnątrz i na zewnątrz, oraz powinno  się używać butli "ładnych" czyli stosunkowo nowych, nie poobijanych i bez rdzy.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909474
Share on other sites

A czy kubek ze zlotu za kilka tygodni jak trochę starci na ,,fasonie" pójdzie w odstawkę bo np ma ryskę ?Czy zostanie umyty jak zwykle i do dalszego użytku, bo nadal ma ucho i jest szczelny a ta drobna ryska nie powoduję żadnego skutku ubocznego... Większość urządzeń technicznych jest poddawana/sprawdzana przez UDT(urząd dozoru technicznego) i ta jednostka stwierdza czy dane urządzenie nadaje się do dalszego użytku i wystawia zaświadczenie na jakiś okres użytkowania.

Edited by szrekPL
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909486
Share on other sites

A wracajac do tematu soku, czy nie byl to "sok" ,ktory byl robiony z rozpuszczonych landrynek/ W koncu jego kolor byl dosc intensywny. A jesli dobrze pamietam, ladrynki wlasnie byly o smaku malin.

 

https://haps.pl/Haps/7,167251,29354000,slodycze-z-dziecinstwa-pamietasz-te-slodkosci-z-prl-u.html

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909499
Share on other sites

6 godzin temu, bilu72 napisał(a):

Używasz technicznego czy spożywczego CO2

Używam spożywczego CO2, mam swoją butlę którą zakupiłem nową ze względu na atest i homologację, jak się skończy CO2 to przyjeżdża firma, zabiera butlę i za dwa, trzy dni przywozi tę samą butlę, tyle że pełną.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20639-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-909507
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.