Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko
Czy owijaliscie  kiedyś szynkę smalcem do wedzenia? Chce zrobić z tłuszczykiem na górze i zastanawiam się czy się nie rozpadnie taka nakładka smlacu po wędzeniu podczas krojenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, fantomek napisał(a):

Czy owijaliscie  kiedyś szynkę smalcem do wedzenia

Chmmmm ,a nie spłynie ten smalec w trakcie wędzenia lub parzenia ???

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-913013
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, fantomek napisał(a):

Chce zrobić z tłuszczykiem na górze i zastanawiam się czy się nie rozpadnie taka nakładka smlacu po wędzeniu podczas krojenia

To trzeba odpowiednio obrobić szynkę i będziesz miał z tłuszczykiem na górze ,który na pewno nie odpadnie. Zastnów się jak chcesz obrobić termicznie szynkę ze smalcem.Niewykonalne.

 

post-41296-0-63876500-1444140699.jpg

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-913064
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
12 minut temu, latolato napisał(a):

Osobiście nie, ale brzmi jak interesujący pomysł! Jeśli chodzi o owijanie szynki smalcem do wędzenia, istnieje kilka czynników, które mogą wpłynąć na powodzenie tej operacji.

Po pierwsze, ważne jest, aby smalec miał odpowiednią konsystencję i temperaturę, aby był łatwy do rozsmarowania i formowania wokół szynki. Zbyt twardy smalec może być trudny do rozłożenia, podczas gdy zbyt miękki może nie utrzymać się na szynce podczas procesu wędzenia.

Po drugie, warto zadbać o to, aby smalec dobrze przylegał do powierzchni szynki i był równomiernie rozłożony. Można to osiągnąć poprzez delikatne rozprowadzenie smalcu na całej powierzchni szynki i staranne owinięcie jej.

Podczas wędzenia ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności, aby zapobiec nadmiernemu roztopieniu się smalcu lub jego rozpadaniu się. Jeśli proces wędzenia będzie odpowiednio kontrolowany, to szansa na zachowanie integralności smalcu i jego utrzymanie na szynce powinna być większa.

Pamiętaj również o tym, że smalec może zmieniać swoją konsystencję w zależności od warunków temperaturowych, więc warto eksperymentować z różnymi metodami i proporcjami składników, aby uzyskać pożądany efekt.

 

 

_________________________________
Ranking Ubezpieczeń Na Życie

A jak zakończysz obróbkę termiczną tego wynalazku? 

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923574
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, latolato napisał(a):

Osobiście nie, ale brzmi jak interesujący pomysł! Jeśli chodzi o owijanie szynki smalcem do wędzenia, istnieje kilka czynników, które mogą wpłynąć na powodzenie tej operacji.

Z tymi pomysłami to zapraszam na YouTube .A tak na marginesie czy jest tu jakiś moderator i zareaguje na te wywody o szynce wysmarowanej smalcem bo jeszcze ktoś pomyśli ,że jest to świetny pomysł.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923591
Udostępnij na innych stronach

Wyższy level krypciochy. 👍

WAŻNA STOPKA 🤣resztę walić smalce, margaryny . A wy chłopy gonicie króliczka. 😂

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923605
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Wyższy level krypciochy. 👍

WAŻNA STOPKA 🤣resztę walić smalce, margaryny . A wy chłopy gonicie króliczka. 😂

Ale pomysł nie jest od stopki. Jakoś rozróżniasz to, że trzeba odpowiedzieć albo nie? Jest zakaz takich stopek ????

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923610
Udostępnij na innych stronach

1 pewnie  stopka to link. ? Może  nie wiem , raczej na pewno.Z definicji nie klikam w coś takiego. 

2 stopki jak maksymy , myśli nie są zabronione. Linki też zależy jakie pewnie reklomowe są zabronione.

3 treść postu nie ma żądnego sensu. Ale nie o sens chodzi a zainteresowanie. Możemy pisała AI może ściągnięte nie ma znaczeniami. 

4 Ty nie klepniesz stopki a czy wszyscy ? . Nawet jak jeden na ?  Się opłaci 

 

 

Ps. 

Co jest dozwolone co nie to lepiej niech zielony mod się wypowie 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923617
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, latolato napisał(a):

Pamiętaj również o tym, że smalec może zmieniać swoją konsystencję w zależności od warunków temperaturowych, więc warto eksperymentować z różnymi metodami i proporcjami składników, aby uzyskać pożądany efekt.

No Panie to wyższy level obróbki jazda figurowa bez trzymanki 😜🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923620
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, latolato napisał(a):

Jeśli chodzi o owijanie szynki smalcem do wędzenia

Chciałbym zobaczyć ten technologiczny ewenement.

Proponuję nie wrzucać tutaj tekstów tłumaczonych automatem google, bez uprzedniej fachowej korekty.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923720
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, Maxell napisał(a):

Chciałbym zobaczyć ten technologiczny ewenement.

Ciekawe jak zrobić lub gdzie kupić smalec w plastrach żeby owinąć szynę 🙃.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923726
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Z tymi pomysłami to zapraszam na YouTube .A tak na marginesie czy jest tu jakiś moderator i zareaguje na te wywody o szynce wysmarowanej smalcem bo jeszcze ktoś pomyśli ,że jest to świetny pomysł.

 

Arkadiusz , Twój wpis pozostał nie zauważony, a Tuzy tego forum sobie dworują , a nawet " chcą zobaczyć efekt " gratulacje . Zaraz nowicjusze podchwycą temat i zaleją temat pytaniami i spostrzeżeniami "dlaczego mi sie nie udało zrobić takiej szynki "  z dopiskiem , dziękujemy za ranking ubezpieczeń na Życie . chyba na "starym " forum było

" czujniej " oraz " widniej " , ale teraz jest spokojniej. Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923843
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Twój wpis pozostał nie zauważony, a Tuzy tego forum sobie dworują , a nawet " chcą zobaczyć efekt " gratulacje .

Dobry człowieku, nie oceniaj ludzi wyłącznie na swoich zasadach. Gostek jest zablokowany i uznany za spamera, a wszystkie jego linki w stopkach zostały usunięte.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20706-szynka-owini%C4%99ta-s%C5%82onin%C4%85/#findComment-923947
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.