Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To tak.

Wymiary po zewnątrz w centymetrach.

Dół szer. 8,5 , wys. (pion) 7,4 , dł. 33.

Góra szer. 11 (nie licząc tego co zawinięte na drucie, z drutem to 11,6), dł. 35,1 (z drutem 36).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1000268
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy coś pichcą, to u mnie też.

Chlebki moje, a ciasto bananowe to dzieło mojej Anuli.

Ciasto jeszcze gorące, to skubnąć nie wolno.😢

 

20250322_170854.thumb.jpg.006e8833fe14aa2e3cf202f142c43d1b.jpg

 

Z chlebkami miałam dzisiaj problem.

Pięknie cząstka chleba z mąkami bąbelki pokazała.

To dodałam tą mieszankę do reszty składników, lekko zamieszałam drewnianą łychą i może na 5 minut odeszłam.

Wróciłam do michy chciałam zamieszać, a tu zrobił się gęsty jak diabli kit. Część mąki była w ogóle nie ruszona (sucha).

Nie wiem czy to kwestia odejścia na chwilę (to raczej nie), czy bardziej tego że część mąki ważyłam przesianą (napowietrzoną) i waga mogła oszukać, a może mąka w moim magazynie z mąką straciła część wilgoci.

Pierwszy moment mnie zatkała. No co śmieci?

Przypomniała  mi się przeczytane informacje na Forum, szczególnie te od Olgi i Przemka, i po trochu dodawałam wody, tak by otrzymać w miarę podobną gęstość którą już znam.

 

I napiszę tak.

To mój najlepszy chlebek który zrobiłam.

Jestem normalnie dumna z siebie, że się nie poddałam.

  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1002025
Udostępnij na innych stronach

W piątek trzy chlebki upiekłam, a dziś kolejne trzy trafiły do piekarnika.

Z dzisiejszego wypieku dwa pójdą do dwóch sąsiadów.

 

mms_img-278586661.thumb.jpg.8e17435cc1c1d4f4e84cabd859d734b3.jpg

 

Tak pracuje u mnie odebrana część ciasta chlebowego z poprzedniej produkcji dokarmiona żytnią 2000 i 580.

 

mms_img957940258.thumb.jpg.43ee1d9c454e3dc2966c5a66f3ef1602.jpg

 

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1003726
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, mamuśka napisał(a):

do piekarnika

No , no u mnie może do piekarnika , bo ja jestem leń i nie wybudowałem sobie pieca chlebowego🙃:angel:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1003727
Udostępnij na innych stronach

Waldku jeśli ty jesteś leń, to ja jestem ostatni patentowany leń.😚

 

Chlebki już dochodzą do wyjęcia, ale jeszcze chwila, jeszcze moment.

W oczekiwaniu na chlebek zjedliśmy po kawałeczku ciasta cytrynowego, z dzisiejszej produkcji .😄 

W między czasie jak piekarnik piecze, ja sobie odkrawała po kawałeczku boczku co się pruży w garnuszku z cebulką i majerankiem.

Takie prościuch w robocie, a jak smakuje z cieplutkim, świeżym chlebkiem. Mniam, mniam.  

 

Ps. Piec stoi i spokojnie czeka na lepszy moment.

Zbyszek chory, a pracy w firmie full. Ja skorzystałam na tej sytuacji 😄 i robię przewierty w stopie 25cm. Fajna zabawa. 😛

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1003750
Udostępnij na innych stronach

Za chlebki z przepisu naszej Siostry Olgi (Chudziak) zebrałam same pochwały. 😃

Sąsiedzi pieką chlebki na drożdżach i średnio, jak to powiedzieli im wychodzą, a chlebek z przepisu Olgi jest wspaniały i niespotykany w smaku.

 

Jeszcze raz napiszę.

Dziękuję bardzo Olgo za tak wspaniały przepis na chlebek.😚:clap::hug:

 

Ps. Mam z sąsiadami przeprowadzić zajęcia praktyczne.

Dam im trochę mojej mąki z Dzieżgówka i ciasta chlebowego..😃

Niech im idzie na zdrowie.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1004013
Udostępnij na innych stronach

To tak by nie wypaść z wprawy.

 

mms_img-1560738081.thumb.jpg.b61d95f4aaa2523927ed213b7b280505.jpg

 

Tak się zastanawiam, jakby zamrozić "cząstkę ciasta chlebowego", to by ruszyły?

Próbował ktoś z Was mrozić "cząstkę"?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1005605
Udostępnij na innych stronach

Nooooo dooobra, już nie chwal się tak tym chlebkiem 😉

 

 

Przecudny chlebek, a co najważniejsze to własny i powtarzalny :clap:  zazdraszczam 😊

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1005609
Udostępnij na innych stronach

Chłopcy w magazynie praktycznie połowy mąki już nie ma. 😃

Jak się piecze i gotuje to mąka jakoś szybko znika.

 

Jedna porcja ciasta chlebowego poszła na próbę do mrożenia. 

Ludzie drożdże mrożą i po odmrożeniu działają, to sprawdzę jak to jest z surowym zaczątkiem. Będzie zaczątek działał po odmrożeniu, czy nie.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1005685
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

No to mój pierwszy chlebek z koszyka.😃

Piękny :clap: ślina leci na sam widok, gdyby nie miał tak idealnego kształtu to powiedziałbym że to moja babcia piekła 👌 ..... proszę opisz jeszcze jak możesz walory smakowe w porównaniu z poprzednimi wypiekami chleba.

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1011690
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

No to mój pierwszy chlebek z koszyka.😃

Ciasto chlebowe z zaparką.

Piękne wypiekasz te chlebki Dorotko 😋

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1011700
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Piękny

 

2 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Piękne wypiekasz te chlebki

Dziękuję Wam Kochani za pochwały. Tym bardziej że są to pochwały od tak "znakomitych" i doświadczonych osób.

Normalnie się zaczerwieniłam, 😄

 

Tutaj muszę bardzo podziękować i dziękuję bardzo, szczególnie Oldze (Chudziak) i Przemkowi (L.Przemek). Mój sukces w większości, to dzięki ich radom.

 

3 godziny temu, MariuszB napisał(a):

opisz jeszcze jak możesz walory smakowe w porównaniu z poprzednimi wypiekami chleba.

Jeszcze wstrzymam się z opisem smakowym, a to tylko dla tego, że do chlebka dodany jest kminek. Następny zrobię "goły, wesoły" to napiszę co i jak.

 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1011733
Udostępnij na innych stronach

To tak, dla potomności.

To jest zalana wrzątkiem mąka 2000 - zaparka.

Widok średni, a zapach po 12 godzinach 🥴.

Z tego co mnie pamięć nie myli jelita proste mają swój specyficzny zapach, ale zaparka bije na głowę te jelita.

Już miałam ciepnąć do śmieci zaparkę, ale kto nie próbuje, ten nie zyskuje. :D:yes:

mms_img-1042477251.thumb.jpg.a8d2253b08fb38a89b26538225015a57.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/24/#findComment-1011809
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.