Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, mamuśka napisał(a):

ma mu podać heparynę drobnocząsteczkową.

Zastrzyczek w brzuszek (klexane lub neoprin). 

9 minut temu, mamuśka napisał(a):

Faktycznie się boję i już mi skacze ciśnienie z nerwów. Ciężki to będzie czas.

Nie martw się przed czasem wszystko pójdzie dobrze,  trzeba być dobrej myśli. Życzę wam wszelkiej pomyślności 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1024225
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.07.2025 o 16:29, Grzewlod napisał(a):

Życzę wam wszelkiej pomyślności 

Dziękujemy bardzo. 😚

 

Chcąc rozładować mojego nerwusa, zrobiłam po raz pierwszy bułki z przedziałkiem.

Korzystałam z przepisu sverige2https://www.slodkieokruszki.pl/domowe-bulki-z-przedzialkiem-najlatwiejszy-przepis/

Dziękuję Jarku za przepis. 😚

1000003323.thumb.jpg.83b1900fae036a5a98e19ba442b24e3d.jpg

 

Ps. Pierwsze cztery bułeczki pożarte.😃 Oczywiście że ciepłe bułeczki posmarowane były masełkiem i popite mlekiem. 

"Hulaj dusza, piekła nie ma". Bułki warte grzechu. :yes:

  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1024979
Udostępnij na innych stronach

PGE zaciera dzisiaj u mnie ręce z radości.

Bułeczki upieczone, teraz chlebki się pieką, a na koniec upieką się udka (ta skórka grzechu warta :D). Do mniamuśnych udek, ziemniaczki tłuczone z masełkiem i śmietaną. Do kompletu surówka z młodej, kiszonej kapusty. 

Do pełni rozpusty miało być jeszcze ciasto, ale ciastka dostały nogi i znikły (to moja robota, dobre były 😜).

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1024991
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, quadro555 napisał(a):

Policzą Tobie po,,ujemnych " cenach energii. 🤣

Dorotka ma swoje sposoby to jej płacą za to, że w ogóle chce od nich brać energię😉😀. Dlatego tak często robi ładne i apetyczne wypieki 🙂.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1025020
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, quadro555 napisał(a):

Policzą Tobie po,,ujemnych " cenach energii

 

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Dorotka ma swoje sposoby to jej płacą za to, że w ogóle chce od nich brać energię

Oj, żeby tak było, to piekarnik codziennie by chodził. 😜

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1025024
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj wieczorem upiekłam chlebek, a po 10 minutach odkroiłam cieplutką dupkę.

Ta chrupiąca skórka i rozpływające się masełko, to jest poezja smaku. :Dmms_img-1319109011(14).thumb.jpg.3b0acbba5bb7fe8cbad6a546b44e9211.jpg

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1032477
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak wyglądają bułeczki i przy okazji ciepłego piekarnika ciasto ze śliwkami zrobiłam.

mms_img-472115644(5).thumb.jpg.7dcf43fcd756d08bc7a7ef2f855d08f2.jpg

 

Bułeczek było 24. Robiłam z podwójnej porcji.

Cztery cieplutkie wciągnęliśmy nosem.

Bułeczki pierwsza liga. Do powtórki. :clap::D

 

Ciasto, jeszcze za ciepłe. Troszkę trzeba jeszcze poczekać. Jeszcze chwila, jeszcze moment.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1039484
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Co tydzień chlebki piekę, ale teraz większość wyrastania była w lodówce.

Żeby było jeszcze ciekawiej, to prosto z lodówki chlebki trafiły do nagrzanego piekarnika.

Chlebki wg nas prima sort i po długim wyrastaniu mają bardziej ostry, kwaskowy smak.

 

Dziękuję bardzo Olgo za tak wspaniały przepis.😚:clap:

 

Tak ci one wyglądają.:D

 

 mms_img315950913(1).thumb.jpg.299430aeecf3468ff6d8e3431d635b8e.jpgmms_img225244355(1).jpg.c4969985415c7f723098efaf014594bb.jpg

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1047381
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Tak ci one wyglądają.:D

Jakieś... takie.....

 

 

 

 

 

 

 

 

smakowite 😁  👏

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1047473
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo ładne.

Dziękuję bardzo Piotrze. 😚

 

5 minut temu, MariuszB napisał(a):

Jakieś... takie.....

 

 

 

 

 

 

 

 

smakowite

Dziękuję bardzo Mariuszu. 😚

 

 

Robię co mogę. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1047479
Udostępnij na innych stronach

To się pochwalę jak pewnego razu.....

 

 

chlebek wyrastał, a mi się przysnęło :facepalm:

 

 1/3 wylazła poza formę.

To co zostało upiekłam.

Chlebki dobre, ale to nie to. 

 

Teraz jak mam piec a bierze mnie spanie to coś robię, bo jak usiądę to zasypiam.😠

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1047500
Udostępnij na innych stronach

Mój zaczyn zimuje w lodówce od dwóch tygodni i tak mi nagle przyszła ochota żeby go odświeżyć i upiec żytni chlebek :) może jutro a może za dwa dni. Zobaczymy jak szybko odżyje.

IMG_20251111_111406455.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1047553
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

, bo jak usiądę to zasypiam

Cukrzyca bezobjawowa. 🤣

Ja mam tak samo jak się położę i jestem zmęczony, lub wypity. 😁😁😁

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1047554
Udostępnij na innych stronach

16 minutes ago, quadro555 said:

Trzy dni? 

Ale raczej na wiosnę. 🤣

Taki dowcip.

Jak go odświeżam 20g zaczynu, 20g mąki i 20g wody to przy 22C w kuchni wyrasta ~6 godzin. Jeszcze mnie nigdy nie zawiódł, nawet jak zapomniałem o nim ponad miesiąc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1047562
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Ant9n napisał(a):

Jak go odświeżam 20g zaczynu, 20g mąki i 20g wody to przy 22C w kuchni wyrasta ~6 godzin. Jeszcze mnie nigdy nie zawiódł, nawet jak zapomniałem o nim ponad miesiąc.

To raczej nie złapałeś dowcipu.

39 minut temu, Ant9n napisał(a):

może jutro a może za dwa dni. Zobaczymy jak szybko odżyje 

Trzy dni to pewnik.  Tylko nie te święta się zbliżają. 

A ciało chlebem się stało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/26/#findComment-1047567
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.