mamuśka Opublikowano 14 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 14 Lipca 2024 2 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a): szprychy , wszyscy twierdzą ,że emerytom nie przystoi Przystoi czy nie przystoi to już różnie bywa. U Zbyszka w firmie pracownik porzucił małżonkę na rzecz młodej szprychy (młodsza od jego dwóch synów i minimalnie starsza od najmłodszego syna) i w wieku 54 dorobił się ze szprychą czwartego syna, a wygląd chłop ma z typu "Jozin Bazin". Styropian na piecu to tylko ochrona przed słońcem. Do pieca użyję wełny (albo tej do kominka, albo takiej do izolacji rur wentylacyjnych - jedna i druga ma to sreberko). Ta do rur za darmo, leży i kwiczy ( z serii się kiedyś przyda, została po kliencie). Wełna ma iść między szamot, a cegłę wewnętrzną. Ps. Jak paliło słońce to - przerabiałam wiśnie ( coś koło 40kg, część poszła na drukowanie książek, teraz trzeba zrobić mocniejszy regał, by straty nie było). Będzie przy piecu się działo 😋 - kątówką dopieszczałam balustradę do domu (spawy mają być na glanc, marudna jestem i wolę sama dopieszczać) - parę metrów drewna w cieniu z młodym połupałam (tak namiętnie że wywinęłam orła przez 5 kg młot, sama ten młot pod nogi sobie postawiłam). Tak to jest "głupiego robota lubi, a głupi robotę kocha". Trzymajcie się Kochani 😘 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 18 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 18 Lipca 2024 Prace powoli do przodu. Teraz czas na ostatnią, czwartą warstwę szamotu w podłodze. Na tej warstwie będą leżeć chlebki i mam pytanie. Szamotówkę w podłodze tunelu normalnie murować (zaprawa od spodu i po bokach), czy może tylko zaprawę dać od spodu, a może położyć ją bez zaprawy na styk (wtedy jak coś to bez problemu można ją wymienić) ? Którą opcję wybrać? Pomóżcie 😘 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 18 Lipca 2024 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): Którą opcję wybrać? Jeżeli pozostawisz miedzy cegłami szpary (opcja 2. i 3. ) to jak wyczyścisz resztki osypanej maki? Przy następnym pieczeniu bedą się wypalać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 18 Lipca 2024 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): normalnie murować I dokładnie na gładko z góry zafugować od razu zaprawą. Ma być gładkie i równe. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maluch Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 18 Lipca 2024 Witam Wszystkich Nie jestem ekspertem, ale wybudowałem 1 piec chlebowy z którego korzystam i: - nie rozumiem po co dajesz 4 warstwy cegły szamotowej na spód. Nagrzanie takiej dużej masy będzie wymagało ogromnej ilości czasu i spalonego drewna. Ja mam u siebie jedną warstwę na płask a pod nią izolacja z perlitu aby ograniczyć straty ciepła - ostatnią warstwę klej tylko na dole a szczeliny zasyp drobnym piaskiem kwarcowym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 18 Lipca 2024 7 minut temu, Maluch napisał(a): a szczeliny zasyp drobnym piaskiem kwarcowym A to bardzo dobry patent z tym piaskiem , zawsze można wyciągnąć odkurzaczem i dać nowy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1994 Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 19 Lipca 2024 Dzień dobry, jeśli mogę włączyć się do rozmowy, to bardzo przydatne informacje na temat budowy pieców chlebowych znajdzie Pani na stronie https://piecchlebowy.pl/ Wiele osób zamieściło tam relacje z budowy swoich pieców co może pozwolić uniknąć ewentualnych błędów oraz pomóc rozwiązać wątpliwości przy swojej budowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 19 Lipca 2024 To tak. Kwestia wypełnienia szpar pionowych. Maluch dobry pomysł z piaskiem kwarcowym podrzucił, ja myślałam o czystym, sypkim szamocie w szpary pionowe. W dniu 18.07.2024 o 11:58, Maluch napisał(a): mam u siebie jedną warstwę na płask a pod nią izolacja z perlitu aby ograniczyć straty ciepła Maluchu Ty ograniczasz straty ciepła, a ja będę mieć akumulator ciepła 😘 . Ja wzoruję się na naszym Bracie Don Pedro. On wybudował trzy piece. W dniu 18.07.2024 o 11:58, Maluch napisał(a): Nagrzanie takiej dużej masy będzie wymagało ogromnej ilości czasu i spalonego drewna. Czasu i drewna potrzeba jak do pieca chlebowego w tym rozmiarze, czy tak jak to ogromnej ilości to na ten moment się nie zgodzę. Jak już będę użytkować to napiszę uczciwie co i jak. Zgodzę się że mniej bym spaliła w piecu typu półkula (ile mniej to nie wiem), ale na pewno w tunelowym jest więcej możliwości kulinarnych. Kamil_1994 tu nie Panujemy sobie. Jesteśmy koleżeństwem 😗 2 godziny temu, Kamil_1994 napisał(a): https://piecchlebowy.pl/ Tą stronę znam. Tam jest większość pieców półkul, pieców tunelowych jest bardzo mało. Pieców półkul to na naszym forum jest więcej. Do wyboru, do koloru. SiB-y wszystko pięknie opisali. Czapki z głów dla tych co dzielą się własnym doświadczeniem.🥰 I Wam kochani dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 19 Lipca 2024 Godzinę temu, mamuśka napisał(a): ja będę mieć akumulator ciepła Raz nagrzany będzie wydajny do pieczenie chleba przez tydzień 👍. Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Maluchu Ty ograniczasz straty ciepła, Nie wiem co ogarnia Maluch ale prawa fizyki są niezmienne👍. Uważam, że wystarczająca jest jedna warstwa a jeszcze lepiej płyta lub kilka mniejszych płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maluch Opublikowano 22 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 22 Lipca 2024 To jeszcze jedna kwestia. Inaczej - dłużej, będzie nagrzewała się podłoga wykonana z 3-4 warstw a inaczej będzie nagrzewać się półkoliste sklepienie. Może to powodować nierówne wypiekanie się np chleba (podłoga będzie niedopiekana a góra będzie przypalała) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 22 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 22 Lipca 2024 Wg mnie w piecu tunelowym, czy w półkuli trzeba umieć (nauczyć się) prawidłowo rozłożyć żar na podłodze. W jednym i drugim można mieć nierówny wypiek. Moją grubaśną podłogę szamotową porównałabym do akumulatora samochodowego. Można akumulator trochę naładować i trochę pojeździć, a można naładować do pełna i na dłużej starczy. Prace powoli do przodu. Z nowych cegieł szamotowych zrobiliśmy podłogę w samym piecu. O ja naiwna myślałam że nowe cegły szamotowe są cud malina. Nie było wyjścia i cegły dostały zaprawę po bokach. Wlot do pieca wylądował na 105 cm i teraz, jak murowane były nówki to podstawiłam sobie małą drabinkę żeby wejść na piec. Ciężko jest zadrzeć tak wysoko nogi 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 23 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 23 Lipca 2024 19 godzin temu, mamuśka napisał(a): Ciężko jest zadrzeć tak wysoko nogi Dlaczego? Wszystko zależy od potrzeby. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-940049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maluch Opublikowano 23 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 23 Lipca 2024 22 godziny temu, mamuśka napisał(a): Wlot do pieca wylądował na 105 cm Podłogo pieca powinna być miej więcej na wysokości łokcia osoby obsługującej piec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-940092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 23 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 23 Lipca 2024 4 godziny temu, Maluch napisał(a): Podłogo pieca powinna być miej więcej na wysokości łokcia osoby obsługującej piec U mnie z czystego przypadku (ergonomia) wysokość łokcia się zgadza. U reszty rodzinki już nie 😘, bo ja jestem najmniejsza 😜 Gdyby nie wysokość ściany u sąsiada, to bym podłogę pieca zrobiła jeszcze wyżej o parę centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-940162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 31 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 31 Lipca 2024 Pierwszy łuk tunelu zrobiony. Takich łuków jeszcze dziesięć do zrobienia. Wysokość wewnętrzna "serca" pieca doszła do 49,5 cm. Teraz widać, że ten piec w środku będzie wielki jak ch....a. Normalnie zdrefiłam, czy nie za wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-941975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 1 Sierpnia 2024 7 godzin temu, mamuśka napisał(a): Takich łuków jeszcze dziesięć do zrobienia. Można było mniej murując cegłę poziomo. Jeśli chodzi o szablon to ludzie robią z wielkich donic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-941993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 1 Sierpnia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, mamuśka napisał(a): Teraz widać, że ten piec w środku będzie wielki jak ch....a. Oj tam, oj tam prosiak ma wejść 👍. Edytowane 1 Sierpnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-941995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 1 Sierpnia 2024 11 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Można było mniej murując cegłę poziomo. Ale wtedy by była cienka, max 6cm grubość. A ja lubię wszystko co jest dużo 😜 11 godzin temu, Grzewlod napisał(a): prosiak ma wejść Młody byk też wejdzie 😗 Dzisiaj dwa łuki zrobione. Don Pedro ma po dwa ujścia (z przodu i z tyłu) do szybu ciągu kominowego. My zrobimy po jednym z przodu i z tyłu. Nasze trójkąty (trapezy) tworzące sklepienie zwężają się w jedną stronę, to żeby nie zmniejszały otworu do szybu dymowego, mus było je dodatkowo z jednego boku oszlifować. Dzięki takiej zabawie wlot jest prosty 15 cm x 13 cm (nie zwęża się), a ja mam w nosię pełno pyłu szamotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-942122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Główna część tunelu zrobiona. Trójkątów (trapezów) 141 sztuk poszło. Tunel dostał z tyłu jedną warstwę cegły postawionej na sztorc. Jeszcze za tą warstwą trzeba wymurować warstwę mniejszych trójkątów (trapezów) szamotowych. Wtedy tył tunelu będzie miał 28-30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 56 minut temu, mamuśka napisał(a): Główna część tunelu zrobiona Po zlocie jubileuszowym wytopię ze 2 kilo słoninki ,wezmę ogórki, flaszkę i spróbujemy tego chleba Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 23 godziny temu, Muski napisał(a): Po zlocie jubileuszowym wytopię ze 2 kilo słoninki ,wezmę ogórki, flaszkę i spróbujemy tego chleba Zapraszamy 😗, tylko na chlebek jeszcze nie czas, Chociaż widać światełko w tunelu, to mamy ze Zbychem usiąść na d...e. Ja po zabiegu, a Zbyszek dostał na dzień dobry miesiąc L-4 (będą dodatkowe fundusze na piec😜) Siedzę na tych czterech literach i kombinuję. Wielkie Podziękowania dla naszego Szefa Szefów. Trafiłam na fajny temat o piecach chlebowych. i na str. 41 jest taka informacja: Zamysł naszych kanałów dymowych musiał ulec reformie i teraz ma wygląda tak: W taki sposób kanały dymowe będą miały tą samą długość. Powoli szykujemy się na chrzciny pieca i teraz do druku trafił dereń. W pełnym słoju jest 2 kg derenia i 2 l 70%. Tak sobie miesiąc postoi. Nalew potem odleję i owoce dostaną 0,42 kg cukru i 8 łyżek (176g)miodu. W drugim słoju też jest 2 kg derenia, 0,42kg cukru i 8 łyżek (176g)miodu. Syropek już jest bardzo smaczny. Łyżkę już oblizywałam ☺️ Za dzień, dwa syrop dereniowy dostanie 2 l 70%. Jeszcze muszę dodać do słojów suszonej czarnej jagody. Tak po 3 łyżki na kg derenia. Oj, będzie się działo 😋 Ps. Chyba muszę założyć sobie nowy temat o książkach, bo bałagan się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 21 minut temu, mamuśka napisał(a): W pełnym słoju jest 2 kg derenia i 2 l 70%. Tak sobie miesiąc postoi. Trochę za krótko, jak na derenia. Proponuję owoce rozbić wstępnie, aby ułatwić odpływ soku. Ostatnio wypróbowałam do tego celu Ninję z użyciem plastikowego mieszadła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 6 minut temu, EAnna napisał(a): Trochę za krótko, jak na derenia. Proponuję owoce rozbić wstępnie, aby ułatwić odpływ soku. Ostatnio wypróbowałam do tego celu Ninję z użyciem plastikowego mieszadła. Zdecydowanie za krótko, 3 - 6 będzie OK. Z ninją =świetny pomysł Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 35 minut temu, mamuśka napisał(a): 2 l 70% 70% to skrajnie wysoko - dereń nie puszcza bardzo dużo soku. Nalewka będzie mocna , za mocna. Ale są amatorzy mocnych nalewek. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Aniu, Waldku. Dziękuję za rady 😗 Ja tak nieśmiało, ale z wielką nadzieją bym poprosiła o Wasze przepisy na dereniówkę. Z góry, serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.