Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a):

szprychy , wszyscy twierdzą ,że emerytom  nie przystoi

Przystoi czy nie przystoi to już różnie bywa. U Zbyszka w firmie pracownik porzucił małżonkę na rzecz młodej szprychy (młodsza od jego dwóch synów i minimalnie starsza od najmłodszego syna) i w wieku 54 dorobił się ze szprychą czwartego syna, a wygląd chłop ma z typu "Jozin Bazin".

 

Styropian na piecu to tylko ochrona przed słońcem.

Do pieca użyję wełny (albo tej do kominka, albo takiej do izolacji rur wentylacyjnych - jedna i druga ma to sreberko).

Ta do rur za darmo, leży i kwiczy ( z serii się kiedyś przyda, została po kliencie).

Wełna ma iść między szamot, a cegłę wewnętrzną.

 

Ps. Jak paliło słońce to

- przerabiałam wiśnie ( coś koło 40kg, część poszła na drukowanie książek, teraz trzeba zrobić mocniejszy regał, by straty nie było). Będzie przy piecu się działo 😋

- kątówką dopieszczałam balustradę do domu (spawy mają być na glanc, marudna jestem i wolę sama dopieszczać)

- parę metrów drewna w cieniu z młodym połupałam (tak namiętnie że wywinęłam orła przez 5 kg młot, sama ten młot pod nogi sobie postawiłam).

 

Tak to jest "głupiego robota lubi, a głupi robotę kocha".

Trzymajcie się Kochani 😘

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938087
Udostępnij na innych stronach

Prace powoli do przodu.

Teraz czas na ostatnią, czwartą warstwę szamotu w podłodze.

Na tej warstwie będą leżeć chlebki i mam pytanie.

Szamotówkę w podłodze tunelu normalnie murować (zaprawa od spodu i po bokach), czy może tylko zaprawę dać od spodu, a może położyć ją bez zaprawy na styk (wtedy jak coś to bez problemu można ją wymienić) ?

Którą opcję wybrać?

Pomóżcie 😘

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938788
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Którą opcję wybrać?

Jeżeli pozostawisz miedzy cegłami szpary (opcja 2. i 3. ) to jak wyczyścisz resztki osypanej maki? Przy następnym pieczeniu bedą się wypalać :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938817
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

normalnie murować

I dokładnie na gładko z góry zafugować od razu zaprawą. Ma być gładkie i równe. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938829
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich

Nie jestem ekspertem, ale wybudowałem 1 piec chlebowy z którego korzystam i:

- nie rozumiem po co dajesz 4 warstwy cegły szamotowej na spód. Nagrzanie takiej dużej masy będzie wymagało ogromnej ilości czasu i spalonego drewna. Ja mam u siebie jedną warstwę na płask a pod nią izolacja z perlitu aby ograniczyć straty ciepła

- ostatnią warstwę klej tylko na dole a szczeliny zasyp drobnym piaskiem kwarcowym

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938862
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Maluch napisał(a):

a szczeliny zasyp drobnym piaskiem kwarcowym

A to bardzo dobry patent z tym piaskiem , zawsze można wyciągnąć odkurzaczem i dać nowy :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-938867
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

jeśli mogę włączyć się do rozmowy, to bardzo przydatne informacje na temat budowy pieców chlebowych znajdzie Pani na stronie https://piecchlebowy.pl/ 

Wiele osób zamieściło tam relacje z budowy swoich pieców co może pozwolić uniknąć ewentualnych błędów oraz pomóc rozwiązać wątpliwości przy swojej budowie. 

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939101
Udostępnij na innych stronach

To tak.

Kwestia wypełnienia szpar pionowych. Maluch dobry pomysł z piaskiem kwarcowym podrzucił, ja myślałam o czystym, sypkim szamocie w szpary pionowe.

 

W dniu 18.07.2024 o 11:58, Maluch napisał(a):

mam u siebie jedną warstwę na płask a pod nią izolacja z perlitu aby ograniczyć straty ciepła

Maluchu Ty ograniczasz straty ciepła, a ja będę mieć akumulator ciepła 😘

. Ja wzoruję się na naszym Bracie Don Pedro. On wybudował trzy piece.

W dniu 18.07.2024 o 11:58, Maluch napisał(a):

Nagrzanie takiej dużej masy będzie wymagało ogromnej ilości czasu i spalonego drewna.

Czasu i drewna potrzeba jak do pieca chlebowego w tym rozmiarze, czy tak jak to ogromnej ilości to na ten moment się nie zgodzę. Jak już będę użytkować to napiszę uczciwie co i jak. Zgodzę się że mniej bym spaliła w piecu typu półkula (ile mniej to nie wiem), ale na pewno w tunelowym jest więcej możliwości kulinarnych.

 

Kamil_1994 tu nie Panujemy sobie. Jesteśmy koleżeństwem 😗

2 godziny temu, Kamil_1994 napisał(a):

Tą stronę znam. Tam jest większość pieców półkul, pieców tunelowych jest bardzo mało.

Pieców półkul to na naszym forum jest więcej. Do wyboru, do koloru.

SiB-y wszystko pięknie opisali.

 

Czapki z głów dla tych co dzielą się własnym doświadczeniem.🥰

I Wam kochani dziękuję.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939137
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

ja będę mieć akumulator ciepła

Raz nagrzany będzie wydajny do pieczenie chleba przez tydzień 👍.

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Maluchu Ty ograniczasz straty ciepła,

Nie wiem co ogarnia Maluch ale prawa fizyki są niezmienne👍. Uważam, że wystarczająca jest jedna warstwa a jeszcze lepiej płyta lub kilka mniejszych płyt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939161
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze jedna kwestia. Inaczej - dłużej, będzie nagrzewała się podłoga wykonana z 3-4 warstw a inaczej będzie nagrzewać się półkoliste sklepienie. Może to powodować nierówne wypiekanie się np chleba (podłoga będzie niedopiekana a góra będzie przypalała)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939761
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie w piecu tunelowym, czy w półkuli trzeba umieć (nauczyć się) prawidłowo rozłożyć żar na podłodze. W jednym i drugim można mieć nierówny wypiek.

 

Moją grubaśną podłogę szamotową porównałabym do akumulatora samochodowego. Można akumulator trochę naładować i trochę pojeździć, a można naładować do pełna i na dłużej starczy.

 

Prace powoli do przodu.

mms_img2103200696(1).jpg.476f5b6115ad120d9bed682ce6f06f77.jpg

mms_img1405291924(1).jpg.ad0c852fc1f99be1086f36b961071ac6.jpg

 

Z nowych cegieł szamotowych zrobiliśmy podłogę w samym piecu.

O ja naiwna :facepalm: myślałam że nowe cegły szamotowe są cud malina. Nie było wyjścia i cegły dostały zaprawę po bokach.

Wlot do pieca wylądował na 105 cm i teraz, jak murowane były nówki to podstawiłam sobie małą drabinkę żeby wejść na piec. Ciężko jest zadrzeć tak wysoko nogi 😜

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-939874
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Ciężko jest zadrzeć tak wysoko nogi 

Dlaczego? Wszystko zależy od potrzeby.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-940049
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Maluch napisał(a):

Podłogo pieca powinna być miej więcej na wysokości łokcia osoby obsługującej piec

U mnie z czystego przypadku (ergonomia) wysokość łokcia się zgadza. U reszty rodzinki już nie 😘, bo ja jestem najmniejsza 😜

Gdyby nie wysokość ściany u sąsiada, to bym podłogę pieca zrobiła jeszcze wyżej o parę centymetrów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-940162
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwszy łuk tunelu zrobiony.

 

mms_img-1149616006(2).jpg.7ded3a6953716c32ccacbd4f7d32a195.jpg

 

Takich łuków jeszcze dziesięć do zrobienia.

Wysokość wewnętrzna "serca" pieca doszła do 49,5 cm.

 

Teraz widać, że ten piec w środku będzie wielki jak ch....a.

Normalnie zdrefiłam, czy nie za wielki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-941975
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Takich łuków jeszcze dziesięć do zrobienia.

Można było mniej murując cegłę poziomo. Jeśli chodzi o szablon to ludzie robią z wielkich donic.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-941993
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Teraz widać, że ten piec w środku będzie wielki jak ch....a.

Oj tam, oj tam  prosiak ma wejść 👍.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-941995
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Można było mniej murując cegłę poziomo.

Ale wtedy by była cienka, max 6cm grubość. A ja lubię wszystko co jest dużo :facepalm: 😜

 

11 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

prosiak ma wejść

Młody byk też wejdzie 😗

 

Dzisiaj dwa łuki zrobione.

Don Pedro ma po dwa ujścia (z przodu i z tyłu) do szybu ciągu kominowego. My zrobimy po jednym z przodu i z tyłu.

Nasze trójkąty (trapezy) tworzące sklepienie zwężają się w jedną stronę, to żeby nie zmniejszały otworu do szybu dymowego, mus było je dodatkowo z jednego boku oszlifować. Dzięki takiej zabawie wlot jest prosty 15 cm x 13 cm (nie zwęża się), a ja mam w nosię pełno pyłu szamotowego.

 

mms_img-1149616006(3).thumb.jpg.1c186f7cc7f3a288210132e91497f5ea.jpg

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-942122
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Główna część tunelu zrobiona.

Trójkątów (trapezów) 141 sztuk poszło.

Tunel dostał z tyłu jedną warstwę cegły postawionej na sztorc. Jeszcze za tą warstwą trzeba wymurować warstwę mniejszych trójkątów (trapezów) szamotowych. Wtedy tył tunelu będzie miał 28-30cm.

 

mms_img-1149616006(4).jpg.a3754d4325ce2eda68aa181ca7b8e1ca.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944481
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, mamuśka napisał(a):

Główna część tunelu zrobiona

Po zlocie jubileuszowym wytopię ze 2 kilo słoninki ,wezmę ogórki, flaszkę i spróbujemy tego chleba 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944499
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, Muski napisał(a):

Po zlocie jubileuszowym wytopię ze 2 kilo słoninki ,wezmę ogórki, flaszkę i spróbujemy tego chleba 

 

Zapraszamy 😗, tylko na chlebek jeszcze nie czas, Chociaż widać światełko w tunelu, to mamy ze Zbychem usiąść na d...e.

Ja po zabiegu, a Zbyszek dostał na dzień dobry miesiąc L-4 (będą dodatkowe fundusze na piec😜)

 

Siedzę na tych czterech literach i kombinuję.

Wielkie Podziękowania dla naszego Szefa Szefów.

Trafiłam na fajny temat o piecach chlebowych.

i na str. 41 jest taka informacja:

image.png.096ecf2fe1c3e7392a48d45ee021e160.png

 

Zamysł naszych kanałów dymowych musiał ulec reformie i teraz ma wygląda tak:

mms_img93769596.jpg.7720d377d39a7bc6a94cf3d50cae7808.jpg

W taki sposób kanały dymowe będą miały tą samą długość.

 

 

Powoli szykujemy się na chrzciny pieca i teraz do druku trafił dereń.mms_img1689262747.jpg.69ee70a063efa6208e0446e3e0ca3a47.jpg

W pełnym słoju jest 2 kg derenia i 2 l 70%. Tak sobie miesiąc postoi. Nalew potem odleję i owoce dostaną 0,42 kg cukru i 8 łyżek (176g)miodu.

W drugim słoju też jest 2 kg derenia, 0,42kg cukru i 8 łyżek (176g)miodu. Syropek już jest bardzo smaczny. Łyżkę już oblizywałam ☺️ Za dzień, dwa syrop dereniowy dostanie 2 l 70%.

Jeszcze muszę dodać do słojów suszonej czarnej jagody. Tak po 3 łyżki na kg derenia.

 

Oj, będzie się działo 😋

 

Ps. Chyba muszę założyć sobie nowy temat o książkach, bo bałagan się robi.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944793
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, mamuśka napisał(a):

W pełnym słoju jest 2 kg derenia i 2 l 70%. Tak sobie miesiąc postoi.

Trochę za krótko, jak na derenia.

Proponuję owoce rozbić wstępnie, aby ułatwić odpływ soku.

Ostatnio wypróbowałam do tego celu Ninję z użyciem plastikowego mieszadła.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944799
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, EAnna napisał(a):

Trochę za krótko, jak na derenia.

Proponuję owoce rozbić wstępnie, aby ułatwić odpływ soku.

Ostatnio wypróbowałam do tego celu Ninję z użyciem plastikowego mieszadła.

Zdecydowanie za krótko, 3 - 6 będzie OK. Z ninją =świetny pomysł :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944801
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, mamuśka napisał(a):

2 l 70%

70% to skrajnie wysoko - dereń nie puszcza bardzo dużo soku. Nalewka będzie mocna , za mocna. Ale są amatorzy mocnych nalewek. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944802
Udostępnij na innych stronach

Aniu, Waldku. Dziękuję za rady 😗

Ja tak nieśmiało, ale z wielką nadzieją bym poprosiła o Wasze przepisy na dereniówkę.

Z góry, serdecznie dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/8/#findComment-944826
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.