mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 12 Lutego Ja mam taki charakter że lubię wyzwania. 😃 Chlebek o 5:45 wylądował w piekarniku.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 12 Lutego To dawaj foty, bo już upieczony. Chyba że zjedzony na śniadanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 12 Lutego To najnowszy chlebek. Jestem ciekawa jak go ocenicie. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 12 Lutego Pytanie jak ty oceniasz walory smakowe. Bo dla mojego oka super.😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 12 Lutego 20 minut temu, mamuśka napisał(a): To najnowszy chlebek. Jestem ciekawa jak go ocenicie. 😚 Nooooo..... jak na początkową produkcję chleba to jestem pod wrażeniem, BRAWO 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 12 Lutego 25 minut temu, mamuśka napisał(a): jak go ocenicie Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁 1 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 12 Lutego 7 minut temu, Muski napisał(a): Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁 Waldku, jesteś niemożliwy. 😚 Dziękuję Wam kochani za dobre słowa. Chlebek lepszy niż te z prototypu, jest jeszcze lekko glinkowaty, ale jest już lepiej. W smaku też bardzo dobry. Jeszcze nad nim popracuję. Na pewno pomogło dokarmianie zgodnie z radami Przemka( dziękuję bardzo Przemku 😚) Wodę dałam zgodnie z przepisem, ale było wg. mnie za gęste. Dodałam mu wody na wyczucie, tak by konsystencja była inna. Temperatura w przepisie 200 i 60 minut. Ja wydłużyłam tak do 70 minut i 30 minut 200 stopni, a 40 minut 190 stopni. Tym razem skórkę posmarowałam wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 12 Lutego 30 minut temu, Muski napisał(a): Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁 Hehehehehhe 🙂 sama prawda 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 12 Lutego Ja zamiast masełka wolę smalczyk, chociaż jak chlebuś był jeszcze dobrze ciepły to dostał wiórki masła i było mniamuśne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 12 Lutego 40 minut temu, mamuśka napisał(a): jak go ocenicie Trochę przerośnięty ale ogólnie wygląda dobrze. Wilgotny w środku z powodu dużej ilości zakwasu i mąki 2000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 12 Lutego To może Przemku zmniejszyć ilość zakwasu? Dziękuję bardzo za opinię. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 12 Lutego 18 minut temu, mamuśka napisał(a): zmniejszyć ilość zakwasu Mniejsza ilość zakwasu spowoduje, że chleb może nie wyrosnąć dobrze po prostu chleb z tego przepisu już taki jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 12 Lutego 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): To najnowszy chlebek. Jestem ciekawa jak go ocenicie. 😚 Pachnie przez ekran 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 12 Lutego 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Jestem ciekawa jak go ocenicie Obiektywnie (przynajmniej ja ) gdybym nie czytał że to Twoje pierwsze kroki to w życiu bym nie wiedział bo chlebek wygląda bardzo ładnie tak jak powinien wyglądać, tak trzymaj i rozwijaj dalej ja będę podziwiał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 12 Lutego Zaraz pęknę z dumy. 😚 U mnie wszyscy do domu wrócili i zjedli nowy produkt, tylko wychodzi że ja się czepiam. Tylko ja wiem, że można lepiej. 😃 Dzięki Wam mam chęć do dalszych prób. Zapraszam Piotrze do wspólnej nauki. Ja sobotami-niedzielami będę robić chlebek, bo jest do zrobienia ponad 1000m2 podłogówki, w mieszkaniówce. Rurki od podłogówki fajnie się w łapkach wygina, tylko wcześniej styropian w dwóch, trzech warstwach jest do położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 12 Lutego 21 minut temu, mamuśka napisał(a): Rurki od podłogówki fajnie się w łapkach wygina No co Ty, kto to wygina w rękach , rozwijak, taker - 3 osoby i w tydzien załatwione. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 12 Lutego W dniu 10.02.2025 o 13:42, wawaldek11 napisał(a): może skwareczki z wędzonej słoniny dodać do ciasta Chleb z boczkiem i cebulą na zakwasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 12 Lutego Gotowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 13 Lutego Przemek pozamiatał. 😃 Chlebki piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 13 Lutego 10 godzin temu, L.Przemek napisał(a): Gotowy Teraz tylko odpowiednie dodatki i można pałaszować 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 13 Lutego Dobrze że już nie mam w domu hemoglobiny, bo jeszcze bym zrobił chlebo-kaszankę.😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 13 Lutego Dostało mi się dzisiaj wolne 😉 na przestudiowanie przepisów o egzekucjach komorniczych. Zbyszek ma takiego einstena co ma już na sobie czwartego komornika i cztery różne długi. Plik dokumentów muszę uszykować. By to jasna, ciasna 😡 Dla bezpieczeństwa umysłu rozplanowuję sobie zrobienie zaczynu (co i jak) co by następne chlebki zrobić. Pozdrawiam Was serdecznie.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 13 Lutego 11 godzin temu, mamuśka napisał(a): Dla bezpieczeństwa umysłu rozplanowuję sobie zrobienie zaczynu (co i jak) co by następne chlebki zrobić. Rozumiem powagę sytuacji ale nie bardzo wiem co musisz rozkminić w kwestii zaczynu ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 15 Lutego W dniu 13.02.2025 o 23:36, chudziak napisał(a): nie bardzo wiem co musisz rozkminić w kwestii zaczynu ? Już tłumaczę o co mi chodziło. Chodziło o to, o której zacząć robić zaczyn z zakwasu, w metodzie 3 etapowej. Koniec trzeciego etapu mam o 18:00 Tak się zastanawiam, czy robić chlebek dzisiaj, czy lepiej jutro od rana (mam obawy że wieczorem oko mi się przymknie i będzie po balu ) Wolała bym jutro rano tylko nie wiem co zrobić z zaczynem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-992005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 15 Lutego 15 minut temu, mamuśka napisał(a): Koniec trzeciego etapu mam o 18:00 Tak się zastanawiam, czy robić chlebek dzisiaj, czy lepiej jutro od rana (mam obawy że wieczorem oko mi się przymknie i będzie po balu ) Wolała bym jutro rano tylko nie wiem co zrobić z zaczynem? No i tu niestety jak dla mnie pojawia się problem. Złapać moment gdy zakwas jest w tzw piku. Ja bym musiał się dostosować do zakwasu 😀 Z pieczywem na drożdżach nie mam takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-992014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.