Muski Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 12 Lutego 21 minut temu, mamuśka napisał(a): Rurki od podłogówki fajnie się w łapkach wygina No co Ty, kto to wygina w rękach , rozwijak, taker - 3 osoby i w tydzien załatwione. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 12 Lutego W dniu 10.02.2025 o 13:42, wawaldek11 napisał(a): może skwareczki z wędzonej słoniny dodać do ciasta Chleb z boczkiem i cebulą na zakwasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 12 Lutego Gotowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 13 Lutego Przemek pozamiatał. 😃 Chlebki piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 13 Lutego 10 godzin temu, L.Przemek napisał(a): Gotowy Teraz tylko odpowiednie dodatki i można pałaszować 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 13 Lutego Dobrze że już nie mam w domu hemoglobiny, bo jeszcze bym zrobił chlebo-kaszankę.😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 13 Lutego Dostało mi się dzisiaj wolne 😉 na przestudiowanie przepisów o egzekucjach komorniczych. Zbyszek ma takiego einstena co ma już na sobie czwartego komornika i cztery różne długi. Plik dokumentów muszę uszykować. By to jasna, ciasna 😡 Dla bezpieczeństwa umysłu rozplanowuję sobie zrobienie zaczynu (co i jak) co by następne chlebki zrobić. Pozdrawiam Was serdecznie.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 13 Lutego 11 godzin temu, mamuśka napisał(a): Dla bezpieczeństwa umysłu rozplanowuję sobie zrobienie zaczynu (co i jak) co by następne chlebki zrobić. Rozumiem powagę sytuacji ale nie bardzo wiem co musisz rozkminić w kwestii zaczynu ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 15 Lutego W dniu 13.02.2025 o 23:36, chudziak napisał(a): nie bardzo wiem co musisz rozkminić w kwestii zaczynu ? Już tłumaczę o co mi chodziło. Chodziło o to, o której zacząć robić zaczyn z zakwasu, w metodzie 3 etapowej. Koniec trzeciego etapu mam o 18:00 Tak się zastanawiam, czy robić chlebek dzisiaj, czy lepiej jutro od rana (mam obawy że wieczorem oko mi się przymknie i będzie po balu ) Wolała bym jutro rano tylko nie wiem co zrobić z zaczynem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 15 Lutego 15 minut temu, mamuśka napisał(a): Koniec trzeciego etapu mam o 18:00 Tak się zastanawiam, czy robić chlebek dzisiaj, czy lepiej jutro od rana (mam obawy że wieczorem oko mi się przymknie i będzie po balu ) Wolała bym jutro rano tylko nie wiem co zrobić z zaczynem? No i tu niestety jak dla mnie pojawia się problem. Złapać moment gdy zakwas jest w tzw piku. Ja bym musiał się dostosować do zakwasu 😀 Z pieczywem na drożdżach nie mam takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 15 Lutego Toż ja ustawiałam sobie budzenie na 3:00 na złapanie piku zakwasu. W zaczynie łapiemy pika? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 15 Lutego 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): o której zacząć robić zaczyn z zakwasu Jeżeli zrobisz zaczyn o 8:00 to około 12:00 powinien być gotowy. 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): W zaczynie łapiemy pika Przy dokarmianiu zakwasu nie jest to istotne ale przy zaczynie ma już duże znaczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 15 Lutego 35 minut temu, L.Przemek napisał(a): Przy dokarmianiu zakwasu nie jest to istotne ale przy zaczynie ma już duże znaczenie. 3 godziny temu, quadro555 napisał(a): Ja bym musiał się dostosować do zakwasu 😀 Mamuśka tylko praktyka uczyni z Ciebie mistrza. P.s. brak feminatywu zamierzony 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 15 Lutego (edytowane) 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): o której zacząć robić zaczyn z zakwasu, Ja robię wieczorem , do południa jak mam chwilę mieszam już ciasto i wykładam do foremek a częśc odkładam do słoika do lodówki na następny chleb. W foremkach rośnie około 5 godzin i do pieca na godzinę . Edytowane 15 Lutego przez Yerba 2 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 15 Lutego 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Tak się zastanawiam, czy robić chlebek dzisiaj, czy lepiej jutro od rana Zrób dzisiaj daj na zimną garę i jutro można piec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 15 Lutego Piękne chlebki. Dziękuję Wam kochani za kolejne wskazówki. Przemku, ja przepraszam ale muszę dopytać. Zaczyn z przewagą mąki żytniej do dalszej roboty ma trochę opaść, a ten z przewagą mąki pszennej być na piku. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 15 Lutego Teraz, mamuśka napisał(a): Dobrze myślę Tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 15 Lutego Dziękuję 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 16 Lutego Zrobiłam nowy chlebek. Chlebek z przepisu Olgi (chudziak). Dziękuję bardzo. 😚 Na zdjęciu jest wrażenie, że chlebek coś nie halo. Wszystko halo, ja go kroiłam dobrze ciepłego. Z masełkiem (które się rozpuszcza) i bez masełka paluszki lizać. Chlebek popękał, ale to moja wina. Bałam się że mi przerośnie i za szybko wsadziłam do piekarnika, do pieczenia. Mój najnowszy chlebek jest bardzo smaczny i go chwalę. Najlepszy chlebek w moim wykonaniu. Teraz czekam na Wasze opinie. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 16 Lutego drożdżówka , czy na zakwasie ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 16 Lutego Na zaczynie - trzy etapowym, bez drożdży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 16 Lutego Jeśli mogę zapytać to na czym polegają te trzy etapy ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 16 Lutego Dorota. Ładny chleb. Czekam na następny. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 16 Lutego Nic dodać, nic ująć, zwłaszcza że "producent" jest zadowolony 😉 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 16 Lutego Ja miałam świeżo robiony zakwas. Zakwas dokarmia się w trzech etapach: 1) Bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy 150g mąki i tyle wody wody by była gęsta śmietana. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. 2) Dodajemy znów 150g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 6-8 godzin. 3) Dodajemy znów 100g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 4 godziny. Mąka np: pszenna 650 (jak chcemy zaczyn pszenny), a żytnia np: 720 (jak zaczyn żytni). Wiedza z tematu jak Przemek piekł chleb razem z Pokemonem. Dziękuję bardzo. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.