Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, mamuśka napisał(a):

Rurki od podłogówki fajnie się w łapkach wygina

No co Ty, kto to wygina w rękach ,  rozwijak, taker - 3 osoby i w tydzien załatwione. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991038
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, L.Przemek napisał(a):

Gotowy

Teraz tylko odpowiednie dodatki i można pałaszować 😉 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991241
Udostępnij na innych stronach

Dostało mi się dzisiaj wolne 😉 na przestudiowanie przepisów o egzekucjach komorniczych. Zbyszek ma takiego einstena co ma już na sobie czwartego komornika i cztery różne długi. Plik dokumentów muszę uszykować. By to jasna, ciasna 😡

 

Dla bezpieczeństwa umysłu rozplanowuję sobie zrobienie zaczynu (co i jak) co by następne chlebki zrobić. :frantics:

 

Pozdrawiam Was serdecznie.😚 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991276
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Dla bezpieczeństwa umysłu rozplanowuję sobie zrobienie zaczynu (co i jak) co by następne chlebki zrobić. :frantics:

 

Rozumiem powagę sytuacji ale nie bardzo wiem co musisz rozkminić  w kwestii zaczynu ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-991562
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.02.2025 o 23:36, chudziak napisał(a):

nie bardzo wiem co musisz rozkminić  w kwestii zaczynu ?

Już tłumaczę o co mi chodziło.

Chodziło o to, o której zacząć robić zaczyn z zakwasu, w metodzie 3 etapowej. 

 

Koniec trzeciego etapu mam o 18:00

Tak się zastanawiam, czy robić chlebek dzisiaj, czy lepiej jutro od rana (mam obawy że wieczorem oko mi się przymknie i będzie po balu :facepalm:)

Wolała bym jutro rano tylko nie wiem co zrobić z zaczynem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992005
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, mamuśka napisał(a):

Koniec trzeciego etapu mam o 18:00

Tak się zastanawiam, czy robić chlebek dzisiaj, czy lepiej jutro od rana (mam obawy że wieczorem oko mi się przymknie i będzie po balu :facepalm:)

Wolała bym jutro rano tylko nie wiem co zrobić z zaczynem?

No i tu niestety jak dla mnie pojawia się problem. Złapać moment gdy zakwas jest w tzw piku. Ja bym musiał się dostosować do zakwasu 😀

Z pieczywem na drożdżach nie mam takiego problemu. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992014
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

o której zacząć robić zaczyn z zakwasu

Jeżeli zrobisz zaczyn o 8:00 to około 12:00 powinien być gotowy.

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

W zaczynie łapiemy pika

Przy dokarmianiu zakwasu nie jest to istotne ale przy zaczynie ma już duże znaczenie.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992066
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Przy dokarmianiu zakwasu nie jest to istotne ale przy zaczynie ma już duże znaczenie.

 

3 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Ja bym musiał się dostosować do zakwasu 😀

Mamuśka tylko praktyka uczyni z Ciebie mistrza. 

P.s. brak feminatywu zamierzony 🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992072
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

o której zacząć robić zaczyn z zakwasu,

Ja robię wieczorem , do południa jak mam chwilę mieszam już ciasto i wykładam do foremek a częśc odkładam do słoika do lodówki na następny chleb. W foremkach rośnie około 5 godzin i do pieca na godzinę .

20250213_183827.jpg

Edytowane przez Yerba
  • Like 2
  • Upvote 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992076
Udostępnij na innych stronach

Piękne chlebki. :clap:

Dziękuję Wam kochani za kolejne wskazówki.

 

Przemku, ja przepraszam ale muszę dopytać.

Zaczyn z przewagą mąki żytniej do dalszej roboty ma trochę opaść, a ten z przewagą mąki pszennej być na piku.

Dobrze myślę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992088
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam nowy chlebek. 

Chlebek z przepisu Olgi (chudziak). Dziękuję bardzo. 😚:hug:

Na zdjęciu jest wrażenie, że chlebek coś nie halo.

Wszystko halo, ja go kroiłam dobrze ciepłego. Z masełkiem (które się rozpuszcza) i bez masełka paluszki lizać. 

Chlebek popękał, ale to moja wina. Bałam się że mi przerośnie i za szybko wsadziłam do piekarnika, do pieczenia.

Mój najnowszy chlebek jest bardzo smaczny i go chwalę.

Najlepszy chlebek w moim wykonaniu.:frantics:

Teraz czekam na Wasze opinie. 😚

 

 

mms_img-828562489(3).jpg.01261a3e44ebd84e7d066ec5ad8cefd0.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992433
Udostępnij na innych stronach

Ja miałam świeżo robiony zakwas.

Zakwas dokarmia się w trzech etapach:

1) Bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy 150g mąki i tyle wody wody by była gęsta śmietana.

    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.

2) Dodajemy znów 150g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 6-8 godzin.

3) Dodajemy znów 100g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 4 godziny.

 

Mąka np: pszenna 650 (jak chcemy zaczyn pszenny), a żytnia np: 720 (jak  zaczyn żytni).

 

Wiedza z tematu jak Przemek piekł chleb razem z Pokemonem. Dziękuję bardzo. 😚:hug:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992466
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.