chudziak Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 10 Lutego 12 godzin temu, mamuśka napisał(a): Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa. Przy takich rodzajach mąk chleb nie powinien być gliniasty . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 10 Lutego Czas, temperatura. Mogę tylko zgadywać. A tak z ciekawości. Nie można tak piec chleba z sondą w środku. Jakaś temperatura która określa wypieczenie chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 10 Lutego 7 minut temu, quadro555 napisał(a): Czas, temperatura W każdym przepisie powinno być podane chociaż piekarnik piekarnikowi nie równy. 10 minut temu, quadro555 napisał(a): Jakaś temperatura która określa wypieczenie chleba Około 100sC w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 11 Lutego Witam Was z rana. 😚😚 Trochę przed 7:00 poszło 1:1:1 10 godzin temu, chudziak napisał(a): 22 godziny temu, mamuśka napisał(a): Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa. Przy takich rodzajach mąk chleb nie powinien być gliniasty . Myślę tak nieśmiało (bo w chlebkach jestem zielona jak trawa na wiosnę) że problem jest w zakwasie. Zakwas młodziutki, pięknie bąbelkuje, ale te płatki w mące 2000 ściągają bardzo dużą ilość wody. Robiąc 1:1:1 gęste było że nie chciało spaść z łopatki. Podzieliłam sobie zakwas na 2 części. - do jednej części dodałam 20% wody, - do drugiej części poszło więcej niż 20%, tak na wyczucie. Zrobię dwa ciasta (na dwie foremki) i zobaczę co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 11 Lutego 6 minut temu, mamuśka napisał(a): płatki w mące 2000 ściągają bardzo dużą ilość wody Jak już jest wyprowadzony z mąki żytniej 2000 to teraz dokarmiaj 720. Piekłem ostatnio z tego przepisu: 300g mąki pszennej 750 200 g mąki pszennej 500 50g mąki żytniej 720 140g zakwasu żytni/pszenny 11g soli Wszystko wymieszać oprócz soli i zostawić na 30 minut (fermentoliza). Dodać sól i wyrobić kilka minut, zostawić na 40 minut po tym czasie 4 składania co 40 minut. Przełożyć do foremki do wyrośnięcia, piec w temperaturze 230sC przez 10 minut i 210sC przez 40 minut. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 11 Lutego Już 2000 dostało. Teraz czekam jak troszkę opadnie i wezmę się do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 11 Lutego Zakwasy pracują dalej. Gęstszy ma wielkie bąble. Rzadszy ma drobne bąbelki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 11 Lutego 4 minuty temu, mamuśka napisał(a): Gęstszy ma wielkie bąble Jest mocniejszy, nie bać się gęstości zakwas sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 11 Lutego Muszę popróbować, żeby było lepiej. Ten zakwas co został z karmienia 1:5:5 urósł o 100% i idzie dalej, szalony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 11 Lutego 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Muszę popróbować, żeby było lepiej. Dlatego ja generalnie radzę na początek robić chleby o przewadze mąki pszennej aby się nauczyć a nie zniechęcić np taki jak powyżej zrobił L.Przemek gdzie użył mąki żytniej chlebowej ( nie razowej) w ilości zaledwie 50 gramów. 1 2 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 12 Lutego Ja mam taki charakter że lubię wyzwania. 😃 Chlebek o 5:45 wylądował w piekarniku.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 12 Lutego To dawaj foty, bo już upieczony. Chyba że zjedzony na śniadanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 12 Lutego To najnowszy chlebek. Jestem ciekawa jak go ocenicie. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 12 Lutego Pytanie jak ty oceniasz walory smakowe. Bo dla mojego oka super.😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 12 Lutego 20 minut temu, mamuśka napisał(a): To najnowszy chlebek. Jestem ciekawa jak go ocenicie. 😚 Nooooo..... jak na początkową produkcję chleba to jestem pod wrażeniem, BRAWO 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 12 Lutego 25 minut temu, mamuśka napisał(a): jak go ocenicie Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁 1 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 12 Lutego 7 minut temu, Muski napisał(a): Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁 Waldku, jesteś niemożliwy. 😚 Dziękuję Wam kochani za dobre słowa. Chlebek lepszy niż te z prototypu, jest jeszcze lekko glinkowaty, ale jest już lepiej. W smaku też bardzo dobry. Jeszcze nad nim popracuję. Na pewno pomogło dokarmianie zgodnie z radami Przemka( dziękuję bardzo Przemku 😚) Wodę dałam zgodnie z przepisem, ale było wg. mnie za gęste. Dodałam mu wody na wyczucie, tak by konsystencja była inna. Temperatura w przepisie 200 i 60 minut. Ja wydłużyłam tak do 70 minut i 30 minut 200 stopni, a 40 minut 190 stopni. Tym razem skórkę posmarowałam wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 12 Lutego 30 minut temu, Muski napisał(a): Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁 Hehehehehhe 🙂 sama prawda 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 12 Lutego Ja zamiast masełka wolę smalczyk, chociaż jak chlebuś był jeszcze dobrze ciepły to dostał wiórki masła i było mniamuśne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 12 Lutego 40 minut temu, mamuśka napisał(a): jak go ocenicie Trochę przerośnięty ale ogólnie wygląda dobrze. Wilgotny w środku z powodu dużej ilości zakwasu i mąki 2000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 12 Lutego To może Przemku zmniejszyć ilość zakwasu? Dziękuję bardzo za opinię. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 12 Lutego 18 minut temu, mamuśka napisał(a): zmniejszyć ilość zakwasu Mniejsza ilość zakwasu spowoduje, że chleb może nie wyrosnąć dobrze po prostu chleb z tego przepisu już taki jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 12 Lutego 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): To najnowszy chlebek. Jestem ciekawa jak go ocenicie. 😚 Pachnie przez ekran 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 12 Lutego 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Jestem ciekawa jak go ocenicie Obiektywnie (przynajmniej ja ) gdybym nie czytał że to Twoje pierwsze kroki to w życiu bym nie wiedział bo chlebek wygląda bardzo ładnie tak jak powinien wyglądać, tak trzymaj i rozwijaj dalej ja będę podziwiał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 12 Lutego Zaraz pęknę z dumy. 😚 U mnie wszyscy do domu wrócili i zjedli nowy produkt, tylko wychodzi że ja się czepiam. Tylko ja wiem, że można lepiej. 😃 Dzięki Wam mam chęć do dalszych prób. Zapraszam Piotrze do wspólnej nauki. Ja sobotami-niedzielami będę robić chlebek, bo jest do zrobienia ponad 1000m2 podłogówki, w mieszkaniówce. Rurki od podłogówki fajnie się w łapkach wygina, tylko wcześniej styropian w dwóch, trzech warstwach jest do położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.